https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Velikonočno pokanje vas lahko stane tudi 1.200 evrov

25.03.2016 ob 8:10  

Za pokanje z možnarjem morate pridobiti dovoljenje, tistih, ki bodo ob upoštevanju vseh varnostnih navodil pokali s karbidom, pa policija naj ne bi sankcionirala.


Policisti se  vsako  leto  v  času  velikonočnih  praznikih  srečujejo  s problematiko,  ki  je  povezana  z različnimi napravami, ki jih posamezniki uporabljajo pri pokanju. Pogosto  pri  tem  uporabljajo  možnarje  ali  druga  priročna  sredstva. V preteklih  letih  je  zaradi tega velikokrat prišlo tudi do hudih in lahkih telesnih  poškodb.  Največkrat  pa  se s pokanjem z acetilenom (karbidom) v nočnem  času  moti  javni  red  in  mir.  Poleg  uporabe  karbida in drugih eksplozivnih  sredstev  se  ob  teh praznikih uporabljajo tudi pirotehnični izdelki, ki so lahko ob nestrokovni uporabi izredno nevarni.

Čeprav  za  uporabo  karbida  ni posebnih omejitev, razen v nočnem času, je potrebno  ponovno opozoriti na pazljivost pri uporabi, kar posebej velja za otroke.  Po izkušnjah iz preteklosti se namreč največ nesreč pripeti zaradi nepazljivosti ali malomarnosti.

Na  podlagi  Zakona  o  eksplozivih in pirotehničnih izdelkov je s področja pirotehnike  prepovedana prodaja, posest in uporaba pirotehničnih izdelkov, razreda  F2  in  F3,  katerih  glavni učinek je pok (predvsem so to petarde najrazličnejših oblik in moči).

Prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije F1, katerih glavni učinek je pok, je  dovoljena  le  od  19.  do  31.  decembra,  uporaba  teh izdelkov pa je dovoljena  le  od  26. decembra do 1. januarja, kar pomeni, da teh izdelkov med  velikonočnimi  prazniki  ni  dovoljeno  uporabljati.  Policisti bodo v primeru  uporabe  pirotehnike  v nasprotju s predpisi, na podlagi 48. Člena Zakona  o  eksplozivih in pirotehničnih izdelkov, dosledno izrekali globe v višini od 400 do 1200 EUR.

Posebej  opozarjamo,  da  nepremišljena in neprevidna uporaba pirotehničnih izdelkov  pogosto  povzroči  telesne  poškodbe  (opekline, raztrganine rok, poškodbe oči itd.), poleg tega pa moti tudi živali ter onesnažuje okolje.

Možnarje potrebno prijaviti

Možnarji,  katerih uporaba je med velikonočnimi prazniki v posameznih delih države,  pa  tudi na območju Pomurja zelo pogosta, sodijo med orožje, ki ga morajo  posamezniki  prijaviti  in  imeti zanju tudi priglasitveni list. Ta orožna  listina  pa  jim ne omogoča pravice do neoviranega nošenja, njihova uporaba pa je možna le v okviru organiziranih javnih prireditev pod pogoji, ki veljajo za izvedbo takšnih zbiranj in kot jih določi upravni organ.

Ob upoštevanju vseh varnostnih navodil, za pokanje s karbidom ne boste kaznovani

Uporabo  karbida  in  drugih plinskih zmesi za pokanje opredeljuje 11. Člen Zakona o varstvu javnega reda in miru. Isti člen tudi določa, da je pokanje med  velikonočnimi  prazniki  dovoljeno   ob pogojih upoštevanja varnostnih navodil, ki jih zahteva Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih.

Kdor  uporablja  acetilen  (karbid) ali druge plinske zmesi za pokanje in s tem  povzroči  vznemirjanje  ali  občutek  ogroženosti,  se kaznuje z globo 104,33 EUR.

To v praksi pomeni, da policija oseb, ki bodo uporabljali acetilen (karbid) in  druge  plinske  zmesi za pokanje v času velikonočnih praznikov, če bodo upoštevana vsa varnostna navodila, ki jih predvideva Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, ne bo sankcionirala.

Ni  pa  dovoljeno  pokanje  v  nočnem času med 22. in 6. uro, ko se lahko s pokanjem  moti  mir  ali  počitek  ljudi.  V primeru takega motenja miru in počitka ljudi se kršitelj na podlagi 8. člena Zakona o varstvu javnega reda in miru, kaznuje z globo najmanj 83.46 EUR.

Zaradi  praznikov  se  v  prihodnjih  dneh  pričakuje tudi povečan promet na cestah  in  mejnih  prehodih,  zato policija voznike  opozarja  na  previdnost in strpnost.  Pred odhodom od doma pa ne pozabite na ustrezno zavarovanje vaše lastnine.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.03.2016 ob 14:39 števek gost

      Človeška norost je brezmejna. Objavljeni sliki to tudi potrjujeta.

      2 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.03.2016 ob 21:29 torpedo gost

      budale obične, čijslo si zemte v roke, pa šekrejt papir

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.03.2016 ob 22:18 gost

      Pokanje s karbidom je tradicija, butl.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.