https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Zmaga za ljutomerske gimnazijce v vseslovenski radijski oddaji Gymnasium.eu

05.04.2016 ob 8:00  

Nacionalna radijska postaja Slovenija 1 je v tem šolskem letu, tretje leto zapored, pripravljala oddaje Gymnasium.eu, v sklopu katere so dijaki iskali odgovore in rešitve na številna aktualna vprašanja. V velikem finalu sta se pomerili gimnazijci iz Ljutomera in Novega mesta, slavili pa so ljutomerski gimnazijci, ki so si za nagrado pridobili obisk Evropskega parlamenta v Strasbourgu.


Menite, da EU napačno rešuje trenutno begunsko-migrantsko krizo? Ali so vse bolj pogosti teroristični napadi zgolj posledica vse bolj tolerantnega odnosa do vseh oblik radikalizacije? Menite, da bodo vse močnejši nacionalni interesi držav pokopali idejo o združeni Evropi? Ali »Schengen« še vedno brezhibno deluje? Na vsa ta in še druga aktualna »vroča« vprašanja so dijaki v sklopu vseslovenske radijske oddaje Gymnasium.eu iskali odgovore in rešitve. »Devet dijakov Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer - Kaja Mujdrica, Megi Rosić, Jakob Škrobar, Sanja Hošpel, Anja Zadravec, Hana Rakuša, Helena Beznec, Betka Perc in Vanja Vogrinec - je skozi štiri kroge radijske debate o predstavljenih izzivih EU zelo suvereno, poglobljeno in analitično debatiralo z dijaki s preostalih 15. slovenskih srednjih šol in gimnazij. Po zmagi v velikem finalu proti Gimnaziji Novo mesto so osvojili laskavi naslov zmagovalcev III. sezone omenjene nacionalne radijske oddaje,« je po finalni debati dejal mentor ljutomerske ekipe prof. Jernej Jakelj.

Omenjena deveterica je z zmago celotnemu razredu omogočila povsem brezplačne obisk Evropskega parlamenta v Strasbourgu. Tam se bodo konec meseca aprila,  v okviru projekta »Evrošola«, skupaj z njihovimi vrstniki iz preostalih 27-ih držav članic EU, preizkusili v vlogah evropskih poslancev. »Zmaga ima toliko večji pomen, ker so omenjeni dijaki z lastnim znanjem, retoričnimi sposobnostmi ter konstruktivnim kritičnim razmišljanjem omogočili, da se nagradne ekskurzije udeleži tudi 21 njihovih sošolcev,« je dodal prof. Jakelj.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.