https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

ŠPORT

Ni lepšega občutka, kot leteti s pticami nad oblaki

 

Paragliding oziroma jadralno padalstvo postaja čedalje bolj razširjen šport v Sloveniji. Je hkrati rekreacijski in tekmovalni šport, ki vzbuja kar precej adrenalina in omogoča pogled na naravo iz drugačne perspektive, kot jo vidimo vsak dan.

Nevaren je lahko pilot, ne padalo

Od leta 1986 se ta vrsta padalstva vse pogosteje prakticira tudi v Sloveniji. Paragliding po mnenju nepoznavalcev spada med nevarne adrenalinske športe, vendar pa vsak pilot ve, da je nevaren lahko le on sam, ne pa padalo. Tega športa se je potebno lotiti počasi in strpno, priporočeno pa je šolanje za osnove varnega letenja. 

Ko želja po letenju postane prevelika, se lahko obrnemo na eno izmed številnih šol jadralnega letenja po Sloveniji, kjer nam izučeni, licencirani učitelji ter inštruktorji pomagajo našo željo po letenju uresničiti. Podučijo nas o teoriji ter varnosti letenja, pomagajo ob nakupu lastne opreme, ter nas vodijo skozi začetni tečaj. Po končanem začetnem tečaju ostanejo z nami skozi učenje zahtevnejših manevrov in nas pripravljajo na izpit.

Kako poteka polet?

Vzlet lahko poteka na dva najbolj razširjena načina. Pri obeh vzletih moramo upoštevati varnostna pravila, preveriti opremo, vpetje, prekontrolirati zračni prostor ter razmere vetra ob vzletu.

Prvi način je ta, da se z tekom od vrha navzdol spustimo z vrha bližnjega hriba ali gozdne poseke. Velja pa tudi opozoriti, da so padala pri jadralnem padalstvu nekoliko drugačna od navadnih, saj so večja in so zmožna pravega letenja in nabiranja višine. Zaradi tega ni mogoče, da bi skočili z letala, kjer bi med padanjem odprli padalo, saj se ta padala razpostrejo že na tleh.

Lahko pa poletimo na ravnici s pomočjo vitle ter operaterja, kar pomeni da se pripnemo z vrvmi na vozilo, ki nas potegne in dvigne v zrak.

Zakaj so se odločili za jadralno padalstvo?  

Filip: "Za jadralno padalstvo sem se odločil, ker sem že od malih nog imel zanimanje za vse oblike letenja in sem veliko svojega otroštva preživel z bratom na lokalnem letališču. Jadralno padalstvo mi ponuja izhod iz vsakodnevnih tegob, beg iz realnosti težav modernega sveta. Daje mi energijo, zagon, mentalni izklop, napolni baterije za dnevno rutino. Daje mi tudi ravno pravšnjo mejo adrenalina ter sprostitve. Ni lepšega občutka, kot je letenje s ptiči nad oblaki, nad zaposlenim mestom. Jadralno padalstvo je ta stvar, katera me v našem večnem iskanju svobode prelevi v vrste svobodnih ptic, ki brezskrbno letajo pod nebesi."  

Miran: "Moja odločitev za letenje izvira že iz otroških let, saj sem se zmeraj ukvarjal s stvarmi ki so bile povezane z nebom. Kot deček sem ogromno modelaril in izdeloval vse, kar je letelo po zraku. V zrelejšem obdobju sem po naključju imel priložnost, da sem se z jadralnim padalom spoznal in to je postala ljubezen na prvi pogled. Sedaj je preteklo 12 let, odkar letam pod oblaki in s časom sem spoznal vse čare, ki ti jih jadralno padalstvo nudi. Prvenstveno je to goli užitek popolne svobode začinjene z adrenalinom ter trenutki, ki niso obremenjeni s tegobami vsakodnevnih skrbi. Z leti pa spoznaš, da je jadralno padalstvo način življenja, saj ga poleg letenja spremlja še velika mera prijateljstva med ljudmi z istimi interesi. Te vezi se spletajo nenehno širom po svetu. Če želite izvedeti, zakaj ptice pojejo, se podajte z nami pod nebo!"

Jernej: "Že od malega sem sanjal o letenju kot ptica - jadranju, zato sem se takoj pri 18 letih vpisal v tečaj jadralnega letala in nekaj let uspešno letel. Ko sem prvič videl jadralno padalo leteti mimo mene na smučišču Kanin, sem se odločil, da poskusim. Tako sem se prijavil v začetni tečaj jadralnega padalstva in me je čisto zasvojilo. Čista svoboda in adrenalinska bomba! Vso letalno opremo zložiš v nahrbtnik, težak 15 kg, in lahko letiš po celem svetu in to skoraj brezplačno. Med padalci iz vse Slovenije sem si našel dobre prijatelje, s katerimi se selimo kot nomadi za dobro termiko in ugodnimi vetrovi.

Druži nas želja po letenju, višinaš, gorah, neokrnjeni naravi in dobri zabavi. Ko se s padalom nad glavo odlepim od tal, padam v drugo dimenzijo. Postanem svoboden in vse vsakodnevne težave ostanejo na tleh. Tiho v blagem vetriču občudujem čudovito naravo in se zavem, kako majhen sem in kaj mi je dano ta trenutek v zraku. Po nekaj urnem jadranju pristanem med lokalno prebivalstvo in postanem spet jaz - jaz z napolnjenimi baterijami in pripravljen na nove zemeljske izive. Svojega življenja brez letenja z jadralnim padalom si več sploh ne morem predstavljati. Paragliding ni samo šport! Je način življenja, saj le jadralni padalci vemo, zakaj ptice pojejo!"

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.