https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Ob svetovnem dnevu Romov v Murski Soboti o zamolčanem genocid nad Romi

09.04.2016 ob 7:35  

V prostorih Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota je bil ob svetovnem dnevu Romov predstavljen zbornik Porajmos- zamolčani genocid nad Romi.

Včeraj je v prostorih knjižnice v organizaciji Ustanove dr. Vaneka Šiftarja, Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota, Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor in Zveze Romov Slovenije potekala predstavitev knjige o zamolčani zgodovini genocida, ki se je zgodil nad Romi v času 2. svetovne vojne.

V uvodu je zbrane udeležence pozdravil predsednik Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija, Ernest Ebenšpanger, ki je spomnil na tragedijo, ki se je zgodila v času 2. svetovne vojne ter ki je ob tem izrazil ponos ob sodelovanju pri tem projektu in odkrivanju novega poglavja zgodovine, ki je bila doslej zakrita.

Kljub temu, da se varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer ni udeležila predstavitve, je zbranim namenila sporočilo, v katerem je sporočila, da je molk prekinjen in je čas za resnico. Sledil je osrednji predstavitve zbornika, kjer je bil v vlogi moderatorja znani prekmurski zgodovinar Franc Kuzmič in gostje. Kuzmič je med drugim povedal, da je v času 2. svetovne vojne umrlo 3,5 miljonov Romov, kar jih postavlja takoj za tragedijo, ki jo je doživela evropska judovska skupnost.

Najprej je besedo v imenu Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor dobila Marjetka Bedrač, ki je na kratko opisala judovsko zgodovino v Sloveniji. Ob tem je dodala, da so v projektu Kamnita solza, ki ga financira mednarodna organizacija IHRA - Mednarodna zveza spomin na holokavst, pričeli raziskovati tudi genocid, ki se je zgodil nad Romi v času 2. svetovne vojne. Sama upa, da se bodo s tem zbornikom tudi spremenili učni načrti v šolah, saj gre za zgodovinsko zamolčano dejstvo, ki so ga po njenem mnenju spregledali popolnoma vsi.

Nadaljevala je Vera Klopčič, ki se je dotaknila posameznih poglavij in kaj naj bi knjiga predstavljala. Dotaknila se je tudi težav, s katerimi se Romi spopadejo še danes, saj so še vedno žrtve diskriminacij. Ob tem je še dodala, da so zelo pomembna pričevanja, ki so jih prav Romi povedali o genocidu, ki so ga sami doživeli. Sledila je zgodba Sandija Horvata, ki je povedal zgodbo o svoji babici in njeni usodi.

Sandi je govoril o dogodkih, ko je bila njegova babica stara 14 let. kot pravi, se je njegova babica spominjala grozot, ki so se dogajale v njeni vasi, na Madžarskem ter še druge podrobnosti, ki so dogajele v času 2. svetovne vojne. Tako so poslušalci slišali, kako so med sezonskim delom na Madžarskem streljali na njih in so vsi hitro hiteli v bližnji gozd, da se skrijejo, kjer je marsikdo tudi umrl pred umikanjem strelom, ki so jih sprožila nemška letala. 

Ob koncu predstavitve je udeležence pozdravil predsednik Romske zveze Slovenije, Jožek Horvat Muc, ki je poudaril pomembnost zamolčanega dogodka, ki v javnosti sploh ni poznan. Poudaril je, da se je o holokavstvu nad Romi pričelo govoriti komaj leta 1985, medtem ko so si zgodovinsko priznanje zaslužili v letu 2012, ko je nemška kanclerka Angela Merkel obeležila spominsko ploščo. Sam je ob letošnjem svetovnem dnevu Romov poudaril, da so Romi še vedno v vlogi moteče skupnosti, ki ga večinski narod ne sprejema.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.04.2016 ob 9:59 hotiza gost

      Ka do odškodnijne prosili ?Kakši genocid ?Po njihovem mnenju se samo njin slabo dogaja drüjgin pa nej .Naj idejo delat

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.04.2016 ob 11:31 gost

      Delat naj idejo. CSD imajo za norca z raznimi izgovori, da jim ni treba delati, poleg takšnih podpor. Samo poglejte kako nabasane vozicke vozijo iz trgovin, potem so pa debeli kot pujčeki.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.04.2016 ob 11:38 gost

      Pa kaj to nihče ne vidi, da romom v Sloveniji gre najboljše v Evropi in kako lepo živijo na račun države, pa še več bi radi, jebem takšno demokracijo, ki skrbi samo za lenuhe.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      09.04.2016 ob 11:58 gost

      In kakšno korist imajo zdaj države od teh romov, ki jih je dosti preživelo?

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      09.04.2016 ob 12:11 terminator gost

      Vidin ka je sandi rom grato, mogoće zato ka je plačani z strani romov

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      09.04.2016 ob 14:43 --- gost

      Sandi bi nam lejko kakšo zapel, daj prilepi nam link tvoje uspešnice iz youtuba :):):):):)

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      09.04.2016 ob 19:42 gost

      ja boki bogme,vse pravice majo,mij pa se trgamo za vsaki evro,ko pa prosiš za kakšno malenkost pa dopiš prst v rit.pa nej ka dobijo samo socialno,še posebej dobijo eure za nakup špecerije enkrT MESEČNO.JEBEMTI VSE SKUP,GE JE ADI

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      09.04.2016 ob 22:57 lpghj gost

      stalno imate nekaj proti podporam in proti romom, kaj neromi tudi prejemate podporo pa vam nihče ne očita, vsak državljan Slovenije ki je brez zaposlitve ima pravico do socialne denarne pomoči, pa ne v prazno slamo mlatit ker vas bo bolela glava, to pa kaj omenjaš za nabasane vozičke po trgovinah je zelo lepo ,rajši da kupujejo hrano kot pa vi kupujeto drogo

      0 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      10.04.2016 ob 12:12 gost

      A neromi dobijo evre za špecerijo enkrat mesečno?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      10.04.2016 ob 12:22 gost

      Tako lepe podpore imajo, da jim niti vrta ni treba doma delati, saj vse kupijo. Ajde, če je kje v romskem naselju kakšen vrt, da bi si vsaj zelenjavo pridelali sami, ne pa da jim država vse kupi in tako podpira njihovo lenobo.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      10.04.2016 ob 12:22 državljan gost

      Sranje od države, Slovenec ne velja nič, bogovi so ROMI,SIRIJCI AFGANISTANCI,MAROČANI,IRANCI, TUNIZIJCI, in politična drhal Slovenije(polovica), ki spoštuje ljudi, ki so BOLJŠI OD OPEHARJENIH, OKRADENIH, ZAVEDENIH, NIČvrednih državljanov, sramota, da sem SLOVENEC

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      10.04.2016 ob 12:26 socialna delavka gost

      kdaj imamo Slovenci tako opevani svoj dan, s toliko posvečene pozornosti, kot ti socialni zaščitniki države Slovenije

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      10.04.2016 ob 19:29 gost

      Bravo socialna delavka, zdaj pa romom še podpore ukini, naj vidijo kako se preživi. Pa res, romi igrajo na številčne družine, ali res ima katera romska hiša ograček pri hiši, da jim vsaj zelenjave drzava ne bi kupovala?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      10.04.2016 ob 19:36 gost

      Zdaj se grem vozit po romskih naseljih, če najdem vsaj en ograček. Mag. Muc, a ti mogoče veš za kak ograček, ali boš pa od države zahteval (kot migranti- samo zahtevajo), dodatek za zelenjavo?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      10.04.2016 ob 19:51 očividec gost

      romi prijdo po pomoč na RK, pa dobijo kaj hočejo, domači državljani pa jabolka, jebem jin mater ustanovi

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      11.04.2016 ob 7:44 gost

      Tamo, vsepovsod privilegirani, pa vseeno mag. Muc še več zahteva. A je bil kaznovan, ker je ponaredil magistrat?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      11.04.2016 ob 9:59 gost

      oni nemajo ogračeka ker si vse lepo sposodijo na naših vrtovih in poljih.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      11.04.2016 ob 12:53 partizanitudi gost

      Vir Wikipedija: Poboji Romov Posebno kategorijo revolucionarnega nasilja predstavljajo poboji Romov na Dolenjskem in v Beli Krajini. Šlo naj bi za tako imenovane preventivne likvidacije , ki naj bi preprečile, da bi Romi Italijanom izdajali podatke o gibanju partizanskih enot. Po poročilu štaba Šercerjevega bataljona z dne 18. maja 1942 naj bi samo ta partizanska enota na Dolenjskem pobila skupino 56 Romov. Še večjo skupino 61 Romov so 19. julija 1942 pobili belokranjski partizani. Zajeli naj bi jih v vasi Kanižarica pri Črnomlju, pobili pa domnevno v Draginji vasi. Poleg teh dveh množičnih naj bi vzporedno prihajalo tudi do nekaterih manjših pobojev romskega prebivalstva. Ker je šlo v tem primeru za pobijanje ljudi zaradi pripadnosti določeni etnični skupini , je v njih mogoče videti elemente etničnega čiščenja...... - da ne ostane zamolčano tudi to.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.