https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Deseta obletnica pisarne Zavoda PIP v Murski Soboti

Murska Sobota, 14.04.2016 ob 7:45  

Mineva deset let od vzpostavitve pisarne Zavoda PIP v Murski Soboti. V tem času je Zavod PIP postal pomemben temelj pravne varnosti v regiji in osrednja organizacija za zagotavljanje informacij o Evropski uniji lokalnemu prebivalstvu. 

 

Zavod PIP z zagotavljanjem brezplačne pravne pomoči prispeva pomemben delež k uresničevanju ustavnega načela enakopravnosti vseh državljanov ter zagotavljanja načela pravne in socialne države. V času delovanja v Murski Soboti je zavod pravne storitve zagotovil več kot 12 tisoč osebam. Pri tem so uspešno preživeli kritično obdobje, ko je država spremenila Zakon o brezplačni pravni pomoči in s tem v praksi občutno otežila dostop do BPP. Obstoj storitve tako že več let zagotavljajo s pomočjo nekaterih pomurskih občin (temelje že od vsega začetka zagotavlja MO Murska Sobota) ter lastnimi sredstvi oziroma s podporo Študentske organizacije Univerze v Mariboru. Število občin, ki sofinancirajo storitev BPP se spreminja in žal so še vedno zelo oddaljeni od cilja, da bi vse pomurske občine podprle storitev BPP. Na ta način bi jim bilo omogočeno stabilno delovanje, saj trenutno prispevki občin ne zadostujejo niti za pokritje stroškov dela polovice pravnika. Ponosni so, da v letih delovanja niso zanemarili pomena prenosa znanja na mlade. Namreč v zadnjem desetletju je veliko študentov in mladih diplomantov prava prve praktične izkušnje pridobilo ravno v okviru njihove organizacije.

Že od leta 2009 je Zavod PIP gostiteljska struktura Informacijske točke Europe Direct Murska Sobota, ki zagotavlja informacije o EU v pomurski regiji. V dosedanjem obdobju delovanja so izvedli številne aktivnosti, ki so prebivalcem regije približale politike EU in priložnosti, ki jih Unija ponuja. Še posebej so aktivni pri delu z mladimi. Tako so izvedli večje število predavanj o EU, Poletno šolo EU ter razprave z odločevalci na lokalni, nacionalni in EU ravni. Že večkrat so bile njihove aktivnosti izpostavljene kot primer dobre prakse na EU ravni, nazadnje so pred nekaj meseci, kot zgolj ena izmed desetih točk Europe Direct (v EU jih je več kot 500), sodelovali na komunikacijski konferenci EuroPCom v Bruslju.

Zavod PIP pospešeno vlaga v razvoj novih storitev. Zavedajo se, da nevladne organizacije ne morejo biti v celoti odvisne od javnih sredstev oziroma del sredstev morajo biti sposobne pridobiti tudi na trgu. Prvi korak v tej smeri so naredili pred dobrima dvema mesecema, ko je zaživela naša njihova spletna pravna storitev pogodba24, ki predstavlja kombinacijo švedskega in slovenskega znanja. V sodelovanju s švedskim podjetjem AB Avtal24 na slovenskem trgu ponujajo spletno orodje za pripravo pravnih dokumentov. Prepričani so, da s tem postajajo del novih evropskih trendov na področju prava in IKT.

V prihodnje bodo vlagali napor v zagotavljanje stabilnih pogojev za izvajanje brezplačne pravne pomoči, ki gotovo predstavljajo temelj njihove organizacije. Pri tem bodo iskali možnosti sodelovanja in sinergijske učinke z organizacijami v regiji, ki prav tako zagotavljajo različne oblike pomoči. Takšno sodelovanje lahko po njihovem prepričanju prinese pozitivne učinke za organizacije, predvsem pa za uporabnike storitev. V okviru Informacijske točke Europe Direct Murska Sobota težijo k razvoju novih aktivnosti, ki bi EU še bolj približale lokalnemu prebivalstvu.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.