https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Mehurčica Petra Jauk o pisani ponudbi društva »Pisani mehurčki«

22.04.2016 ob 12:30  

S Pisanimi mehurčki se je v Murski Soboti vse skupaj začelo že pred nekaj leti, ko so se otroci lahko navduševali nad gledališkimi predstavami, kreativnimi in poučnimi delavnicami ter pravljično jogo. Društvo Pisani Mehurčki trenutno vodi Petra Jauk, ki nam je zaupala več o tem, kako  so  se stvari pri njih skozi leta razvijale, nadgrajevale in spreminjale.

Kaj je bil ključen razlog za to, da ste se pred leti odločili ustanoviti Gledališko društvo Pisani mehurčki? In od kje ime Pisani mehurčki?

Naše društvo je nastalo na podlagi odigranih gledaliških iger za otroke in na pobudo gledalcev in ravnateljice ene izmed Pomurskih vrtcev. V bistvu smo se prijateljice odločile, da bomo uprizorile gledališko predstavo za otroke o dveh čarovnicah, nakar je bila predstava tako všeč otrokom in odrasli publiki, da so nas priporočali naprej in tako smo odigrali še par istih predstav. Po predstavi v Bogojini pa smo potem na pobudo ravnateljice iz Pomurskega vrtca začele razmišljati o ustanovitvi društva oz. organizacije preko katere bi lahko odigrali še kakšno predstavo. Večkrat smo nastopale, bolj všeč nam je bilo dogajanje na odru. Poimenovanje »Pisani mehurčki« pa zato, ker je naše skupno ustvarjanje zelo barvito, naše ideje pa so kot milni mehurčki. Včasih se obdržijo v zraku, nekateri počijo, na koncu pa jih vendarle ujamemo in jih zapečatimo na papir, iz katerega se nato razvije nova predstava, delavnica ali druga kreativnost, s katero razveseljujemo vaše in naše male nadobudneže.

Je ekipa še vedno enaka kot na začetku?

Stalnica v društvu sva mehurčici Petra Jauk in Anja Meško- Čarovnici Mica in Cica, združeni že iz vrteških časov, skozi osnovno in srednjo šolo in skozi Pisane Mehurčke. Morava povedati, da se je ekipa kar spremenila, od samega začetka, ustanovitve društva pa do danes.

S kakšnimi aktivnostmi vse se danes ukvarjate?

Danes, po več kot dveh letih delovanja je naše društvo precej zašivelo in obogatelo z pisano paleto dejavnosti. Poleg 15 različnih napisanih gledaliških predstavah, več kot 40 uprizorjenih predstav , se v našem društvu odvija še marsikaj drugega , namenjenega otrokom. S pridobitvijo brezplačne uporabe prostorov na Slovenski ulici, ki nam jo je omogočila MOMS ter NLB, pa so naše aktivnosti še dodatno zaživele. Končno so naše ideje lahko prešle v dejanja.

Danes imajo otroci v našem društvu možnost priti na kreativne delavnice, pravljične ure ter pravljično jogo. Dejavnosti se izvajajo dvakrat tedensko, v četrtek in petek v popoldanskih urah. Zaenkrat so najbolj priljubljene kreativne delavnice, v mesecu maju pa bomo začeli tudi z izvajanjem pravljične joge, v počitnicah pa s prebiranjem napetih zgodb izpod šotora.

Naše društvo nudi tudi možnost praznovanja rojstnega dne v prostorih v središču mesta ali pa po želji slavljenca. S pridobitvijo novih prostorov se nam je ponudila čudovita možnost, da lahko otroci praznujejo od sedaj naprej z nami tudi rojstne dneve v središču mesta. Do pridobitve prostorov te možnosti nismo imeli, zato smo zabave izvajali pri slavljencih doma ali pa v kakšnih gostiščih. Sedaj pa imamo možnost, da otroci pridejo k nam, spoznajo mesto in poskrbijo za direndaj v središču mesta.

Naše rojstnodnevne zabave so, lahko rečemo, da unikatne. Vsak rojstni dan pripravimo po željah otroka in staršev. Ne maramo monotonosti, nekih stalnic, res se potrudimo in naredimo vsak rojstni dan drugačen. Tako smo imeli že rojstni dan na temo Divja brata Kratt,  Strašljiv rojstni dan, Escape room, Detektivski rojstni dan, obeta se nam še en najstniški rojstni dan na temo »Znan obraz ima svoj glas«...Skratka vsak rojstni dan ima neko svojo zgodbo, s svojo tematiko pusti pečat dogajanja na zabavi.

Tudi animacija otrok na porokah je še en pisan mehurček, ki ga izvaja naša ekipa. Gostovali smo že na kar precej porokah kot animatorke za otroke, kjer smo poskrbele, da malim nadobudnežem nikakor ni uspelo zaspati. Z različnimi kreativnimi delavnicami, družabnimi igrami, plesom, poslikavo obraza in zabavo za otroke poskrbimo, da starši lahko brezskrbno uživajo na poroki, otroke pa prepustijo nam, da ustvarjajo, se igrajo in poskrbijo za otroški živ žav.

Bi še danes dejali, da je bila ustanovitev društva za vas pravilna odločitev? Ali si tu in tam zaželite, da se vseeno ne bi podali v to?

Danes sva z Anjo prepričani, da je bila ustanovitev društva prava odločitev. Seveda so bili kdaj, ampak res redkokdaj tudi trenutki, ko sva za hip pomislili, če je bila najina odločitev prava in če nama bo uspelo peljati zgodbo naprej. Ampak morava povedati, da s pridobitvijo novih prostorov, povečanega obiska otrok,  povpraševanja po mehurčkasti ponudbi , nasmehi in zadovoljstvo na obrazu otrok, pohvale in želje za naprej prijateljev, družine, znancev in poznavalcev našega društva- vsekakor The best odločitev, kar sva jo lahko sprejele.

Morava pa povedati, da to ni najina služba. Najin poklic je vsekakor vezan na delo z otroci, saj sva po izobrazbi obe pomočnici vzgojiteljici. V društvu imamo trenutno prek javnih del zaposleno Renato Rogan, ki s svojimi spretnimi rokami skrbi za ustvarjalnost na delavnicah.

Zdaj je že kar nekaj kilometrine za vami. Se je v teh letih delovanja društva kaj spremenilo?

Res lahko rečemo, da je že kar precej dogodkov za nami v sorazmerno kratkem času delovanja. Naše delovanje se je vseskozi spreminjalo, nagrajevalo, zaživele so nove ideje, nove zgodbe, ki se bodo definitivno razvijale še naprej. Dokler bo v naju živel otrok, ki mu preko gledališkega uprizarajanja, kreativnosti , ustvarjanja se bo naše društvo razvijalo in živelo naprej...Srečno do konca svojih dni.

Velik plus pri samem delovanju nam je možnost zaposlitve oseb preko javnih del. Sploh sedaj, ko imamo na voljo prostore in ko se naše dejavnosti povečujejo. Glede na to, da sva z Anjo obe zaposleni, težko usklajujeva društvene aktivnosti in delo. Zato lahko rečem, da je pomoč s strani države, da omogoči zaposlitev oseb v takih organizacijah, več kot dobrodošla. Seveda so nam prišli nasproti tudi Mestna občina Murska Sobota, da nam je omogočila brezplačno uporabo prostorov, saj si jih drugače nikakor ne bi mogli privoščiti.

Dejali ste, da je ključno pri vašem delovanju, da se otroci zabavajo in da prebudijo lastno domišljijo in to lahko v veliki meri storijo na vaših delavnicah. Na kakšen način potekajo?

Vsekakor je naša največja želja, da otroci prebudijo ustvarjalnost in kreativnost v sebi. V današnjem času se ta kreativnost s uporabo različnih medijev zelo »oskruni«. Otroci dandanes najraje posedajo pred računalnikom in tablicami. Mi želimo, da vsaj enkrat na teden odklopijo kable in se pridružijo nam in z nami razvijajo svojo kreativnost, spoznajo svet kot smo ga poznali mi, v otroških letih. Poleg ustvarjanja je pri nas na voljo tudi igralnica, kjer se otroci lahko igrajo, v kolikor ne želijo ustvarjati, spoznajo nove prijatelje, navezujejo nove stike. Starši lahko otroke pripeljejo, se zabeležijo na seznam, otroke prepustijo nam, oni pa lahko odidejo na opravek, kavico ali pa obiščejo kakšno trgovino v mestnem jedru. Nato se po končani delavnici vrnejo po otroke. Seveda so na delavnicah dobrodošli tudi starši, v kolikor otroci ne želijo ostati sami.

Kaj opažate skozi leta, kakšen je interes otrok in staršev? So tovrstne dejavnosti iz njihove strani zaželene?

Interes otrok in staršev je vedno večji, opažamo vedno več otrok na delavnicah, povpraševanje po rojstnodnevnih zabavah se je zelo povečalo. Kar nas zelo veseli, sploh starejši otroci se obračajo na nas, saj jim mi nudimo drugačen rojstni dan, po njihovih željah, tudi mlajši otroci so navdušeni po končani zabavi. Opažamo tudi povečano povpraševanje po animaciji na prireditvah, predvsem na porokah, ko poskrbimo za bolj sproščeno počutje staršev, saj so otroci večji del večera in noči v naši družbi. Do sedaj, lahko rečemo, da smo dobili same pozitivne »feedback-e« od dosedanjih obiskovalcev, naročnikov, staršev. To nam daje zagon za naprej in nam da vedeti da smo na pravi poti.

Foto: Petra Jauk

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.04.2016 ob 7:02 Gosta gost

      Pri mehurčkih res poskrbijo za pravo otroško zabavo in ustvarjanje! Le tako naprej?

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.