https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

Ob dnevu slovenske knjige predstavili knjigi Justa in Balažica

23.04.2016 ob 12:00  

Ob dnevu slovenske knjige so predstavili dela avtorjev Francija Justa in Janeza Balažica.

!!!OGLAS!


V Pokrajinski in študijski knjižnici v Mursi Soboti je bil zopet zanimiv literalni večer, kjer se je ob dnevu slovenske knjige predstavljali knjigi Zveni podob in Veršuši, pripovedavke in zmenje. Predstavitev je povezoval Milan Vincetič, ki je bil tudi urednik pri obeh delih.

V začetku so obiskovalci slišali glasbeno stvaritev  Matej Končan- Kleemar, s katerimi je udeležence popeljal v zanimive glasbene vode. Preden sta besedo dobila avtorja je Vincetič predstavil zgodovino knjigo in njeno pomembnost za kulturo, jezik in obstoj civilizacije. Med drugim glavni urednik obeh knjig pove,da je knjiga doživljala v svoji zgodovini vzpone in padce, a njen obstoj je večen.

Franci Just je spregovoril o literalnem jeziku Prekmurja. Sam je med drugim povedal, da ima Prekmurje bogato dediščino zapisane besede. Avtorja je dejansko zanimalo, kolikor imamo v Prekmurju zapisano prekmursko literaturo, ki je zapisana v literarni zgodovini. Njen vzpon se je pričel ob koncu 18. stoletja pa do leta 1919. Sledi vzpon do leta 1954, ko nenadoma zamre. Njen vzpon literature se prične spet leta 1995, kjer postane prekmurska narečna literatura najuspešnejša v narečni književnosti.

Prekmurske umetnosti in njene zgodovine se je dotaknil Janez Balažic. Dotaknil se je prekmurske duše, ki je predstavljena v delih prekmurskih slikarjev, ki so se ukvarjali s slikarstvom na našem območju. Ob koncu svoje predstavitve je omenil tudi Jožeta Plečnika, ki je v svojih arhitekturnih delih, ki jih je opravljal na našem prostoru, ujel prekmursko dušo in prepoznal duha, ki predstavlja našo krajino.

 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.