https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Vokalna skupina Zarja z letnim koncertom obeležila 20 letnico delovanja

Puconci, 24.04.2016 ob 14:30  

Tradicionalni letni koncert vokalne skupine Zarja je v letošnjem letu imel prav poseben pridih, saj so hkrati obeležile okroglo 20 letnico delovanja. Poseben pridih pa so dodali tudi nekdanji zborovodja in nekdanje članice skupine, ki so se jim tudi tokrat pri nekaterih pesmih pridružili.

Vokalna skupina Zarja je nastala na pobudo ljubiteljic ubranega petja leta 1997, takrat še pod imenom Pevsko društvo Puconci. Vsem pevkam v skupini je skupno to, da zelo rade pojejo vse mogoče zvrsti od črnske duhovne do ljudske glasbe. In to štiri ali celo petglasno. Vse do leta 2011 je vlogo umetniškega vodje imel takratni učitelj glasbene vzgoje na OŠ Puconci Marjan Povh, kateremu so zelo hvaležne za ves vložen trud, potem pa je naslednjo sezono prevzela vajeti prof. Suzana Škafar. Od lanskega leta naprej pa delujejo pod taktirko Jožefa Slavičeka.

Vsi ljubitelji vokalne skupine Zarja in lepega petja so se tega dne zbrali v Spominskem domu Števana Küzmiča v Puconcih in jim lahko prisluhnili v koncertu, ki je bil sestavljen iz dveh delov. Po uvodnem pozdravu župana občine Puconci Ludvika Novaka, ki je zboru čestital za obletnico, vsem zbranim pa zaželel lep glasbeno obarvan večer, so po domu zazvenele čudovite prekmurske pesmi: Vsi so venci vejli, Če bi jaz bila fčelica in San se šetao. Pri slednji so se jim, kot že omenjeno, pri petju pridružile tudi nekatere nekdanje članice. Skupaj so zapele še pesem Ave Maria, Marjan Povh pa se je Zarji ponovno pridružil pri pesmi Spominčice. V drugem delu koncerta pa se jim je pri pesmi Nella Fantasia na klavirju pridružil Andrej Bojnec.

Same pravijo, da so na svoji skupni poti marsikaj doživele, ter, da se posebej želijo zahvaliti svojim družinam, ki so jih podpirale in razumele, da so skoraj vsak vikend odsotne. Prav poseben mejnik v njihovem delovanju pa je bilo leto 2013, kajti takrat so dobile idejo za to, da se preimenujejo v Vokalno skupino Zarja. Do tega jih je praktično pripeljalo snemanje njihove prve zgoščenke pod imenom CANTICORUM IUBILO (pesmi z radostjo). Po napornem snemanju so skupaj opazovale zahajajoče sonce in takrat se jim je porodila zamisel, da se pevski sestav preimenuje v Žensko vokalno skupino Zarja. Ker po dvajsetih letih še vedno tako rade pojejo kot na začetku, obljubljajo, da bo Zarja še veliko let vabila na letne koncerte.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.