https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Policija opozarja na povečano krajo koles na območju Murske Sobote in Lendave

25.04.2016 ob 14:00  

Iz PU Murska Sobota sporočajo, da se je v zadnjem obdobju zelo povečal obseg odtujitve koles. Najbolj na udaru sta Lendavska ulica v Murski Soboti in kolesarnice in dvorišča pred stanovanjskimi bloki v Lendavi. Zato hkrati naprošajo vse prebivalce, da pravilno zavarujejo svoja kolesa.

Tiskovna predstavnica PUMS Suzana Rauš je opozorila, da je v obdobju od 1. 1. in do 24.4.2016 na območju policijske uprave bilo odtujenih 19 koles. V enakem obdobju lani je bilo odtujenih 8 koles, v celem letu 2015 je bilo odtujenih 37 in v letu 2014 34 koles.

Storilci izkoriščajo nepazljivost oškodovancev in na različne načine izvršujejo kazniva dejanja tatvin koles, opažajo na Policijski upravi Murska Sobota (PUMS). Pri tem si storilci izberejo mesta, na katerih se nahaja več koles na enem mestu, zato so pri tem najbolj prizadete lokacije: kolesarnice v stanovanjskih blokih v Murski Soboti, pri čemer izstopa Lendavska ulica, ter kolesarnice in dvorišča pred stanovanjskimi bloki v Lendavi. Prav tako se izvajajo priložnostne tatvine z dvorišč stanovanjskih hiš, kjer so na vidnih mestih nezavarovana kolesa, vendar tu lokacij ni mogoče določiti, v nadaljevanju dodaja Rauševa.

Foto: slovenskenovice.si

Pri tem storilci izkoriščajo predvsem trenutke nepazljivosti oškodovancev, ko le ti kolesa ne zaklenejo ali ga primerno ne zavarujejo. Zato je zelo pomembno preventivno obnašanje lastnikov in uporabnikov koles. Policisti zato svetujejo, da svoje kolo vedno primerno zavarujete in priklenete s kvalitetno ključavnico in da doma na dvorišču ne puščate koles nezaklenjenih in jih hranite v zaklenjenem prostoru.

Če pa do odtujitve kolesa že pride, pa policisti ugotavljajo, da oškodovanci ob prijavi tatvine koles vedo povedati le znamko in barvo, drugih podatkov pa ne, kar policiji dodatno otežuje raziskovanje teh dejanj. Zato priporočajo, da si lastniki koles zapišejo znamko, tip, model, barvo, dodatno opremo ali poškodbe kolesa, prav tako pa ne bo odveč tudi fotografija kolesa, je pojasnila Rauševa. Kajti, več podatkov, ki jih ob prijavi tatvine kolesa posreduje oškodovanec, večja je možnost, da se kolo identificira in navsezadnje vrne lastniku.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.