https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Najboljši golaž skuhala ekipa »Vina Škrget« iz Iljaševcev

Radenci, 30.04.2016 ob 7:00  

V radenskem parku so se že petič v kuhanju divjačinskega golaža pomerili ugledni kuharji ter tudi ljubitelji jedi iz divjačine.

Zdraviliško – turistični delavci Zdravilišča Radenci so v radenskem parku, tik ob restavraciji „Park“ pripravili 5. tekmovanje v kuhanju divjačinskega golaža. Za tekmovanje so organizatorji vsem ekipam priskrbeli vse osnovne sestavine za kuhanje - predvsem divjačinsko meso in čebulo, ostale morebitne finese so si lahko prinesli tekmovalci sami. Tekmovanja se je udeležilo enajst ekip, predvsem iz Prlekije in Prekmurja. Šlo je v veliki meri za znane profesionalne, kuharje iz elitnih slovenskih restavracij, zraven pa so bili tudi bodoči kuharji iz Srednje šole za gostinstvo in turizem, ter tudi ljubiteljski kuharji, predvsem ljubitelji te priljubljene divjačinske jedi.

Najboljši golaž skuhala ekipa "Vina Škrget"

Ocenjevalna komisija bila sestavljena iz vrhunskih strokovnjakov - Danilo Kozar (vodja kuhinje v hotelu Termal in bazenskega kompleksa Terme 3000), Dušan Zelko (učitelj kuharstva na SŠGT Radenci) in Boštjan Rožanc (vodja kuhinje v Zdravilišču Radenci). Čeprav so bili vsi golaži odlični, je komisija morala izbrati tri najboljše. Tako je zmagal divjačinski golaž, ki ga je skuhala ekipa „Vina Škrget“ (Fredi Novak in Zvonko Škrget) iz Iljaševcev v občini Križevci pri Ljutomeru. To je vsekakor izjemen uspeh, saj sta Prleka slavila pred dvema profesionalnima ekipama. Na drugo mesto se je namreč uvrstila ekipa Terme 3000“ iz Moravskih Toplic, na tretje pa ekipa Term Lendava. Vse osem preostalih ekip so si razdelile četrto mesto.

In po kakšnem receptu je divjačinski golaž kuhala večina ekipe?

Sestavine: 3 kg divjačine, 2 kg čebule, 4 stroke česna, večji korenček, 200 g zelene, 300 g paradižnika, 2 dcl olja,3 žlice moke, 5 dcl rdečega vina, 1 žlica brusničnega jama, voda za zalivanje, lovor, rožmarin, brinove jagode, timijan, mleta rdeča paprika, sol, poper, sesekljan peteršilj. Po želji – ostri feferoni.

Zmagovalca iz ekipe Vina Škrget pa sta nam tudi zaupala svoj recept: Na kocke narežemo domačo dimljeno slanino in dodamo narezano čebulo (1. kg mesta + dve do tri čebule) in prepražimo. Ko čebula postekleni, dodamo mleto rdečo papriko (1 kg mesa – 1 jedilna žlica) in takoj dodamo še en kilogram mesa, ki naj bi narezano bilo v vodi. Meso pražimo, in ko dobi barvo po potrebi zalijemo z vodo, le toliko, da je meso pod vodo. Postopoma dodajamo poper (do 3 kg mesa, ena jedilna žlica mletega popra), sol, lovorov list, brinove jagode in do tri stroke narezanega česna, deciliter paradižnikove mezge in vegeto po okusu. Med kuhanjem po potrebi dolijemo vodo. Ko je meso kuhano, po okusu dolijemo še suho rdeče vino“, pravi Zvonko Škrget iz ekipe Vina Škrget.

Več fotografijv spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.04.2016 ob 12:00 Sani gost

      Bravo Iljaševci, čestitke Fredi in Zvonko, na zdravje z dobrim vinom, koliko vidim je tudi gospod Ivanuša naša ekipa, čestitamo.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.05.2016 ob 14:02 Stewen gost

      DIVJE ŽIVALIIN KUHARJI - Najprej vprašanje: Kdo ve,kdo vse so divje živali? Slišim nizanje: opica,lev, gepard, gorila, pavijan,kača, tiger, šimpanz, leopard, slon, žirafa, antilopa, nosorog, kamela, krokodil, polh, zajec, prašič, ,jelen, fazan... In kako se reče mesu teh (divjih) živali? DIVJAČINA! --- In iz kakšnega mesa so v Radencih kuhali (divjačinski) golaž? --- Beremo: IZ DIVJAČINSKEGA. Zdaj pa se bom naredil nevedneža: Katero (katere) divje živali so "fundali", da bi/so iz njihovih "posmrtnih ostankov" skuhali njihov-divjačinski golaž? - Ne vem! --- NAUK: ko uporabljamo termin "divjačinsi", bi kazalo v oklepaju navesti vrsto divje živali, sicer človek ne ve, kaj se je kuhalo v loncu.--- Bralci: ko ste prebrali vrste divjih živali, si niste le osvežili znanja iz OŠ, ampak vas je odvrnilo od divjačinskega golaža, saj bi lahko bil tudi - krokodilji. Zakaj pa ne? Pri nas si lahko še izbiramo, drugod po svetu pa jedo vse živo (Kar leze in/ali gre).

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      02.05.2016 ob 14:20 makumba eto gost

      baje je bilo tudi nekaj slonovine, katere niso mogli pokuriti v Indiji(zaplenili so jo krivolovcem in zažgali. Ostanek, nekaj malega pa so dopremili v naš, slovenski rejon.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      02.05.2016 ob 20:02 prllek gost

      čestitke z dobrim vinom se še golaš dobro skuha če pa je zraven dober kuhar -gostilničar pa več ni dvoma. Čestitke.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.05.2016 ob 9:35 gost

        mislim, da se motiš in si križevskega gostilničarja Fredija Vrečo zamenjal za Fredija Novaka , ki pa je policist sicer mogoče ima gostinsko šolo ampak gostilničar pa ni sicer pa vse čestitke obema Zvonko je res pravi garač in zelo delaven fant . Naj v življenju doseže še veliko saj si s svojo delavnostjo to zasluži.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      03.05.2016 ob 11:38 Stewen gost

      PRLEK - Zgornji Prlek hvali dobro Škergetovo vino in dobrega kuharja - gostilničarja. Da sta bila vino in kuhar dobra, o tem ne dvomim, čeprav nobegega ne poznam. - Ne novinar, ne komentator pa ne omenjata, katere divjadi meso so uporabili. Le zakaj so tako skrivnostni? Ima kdo kaj "za bregom"?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.