https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Slovenija ima eno najnižjih stopenj umrljivosti novorojenčkov

05.05.2016 ob 12:00  

Zato lahko vsaj danes ob mednarodnem dnevu babic in babičarjev lahko rečemo: Babice in babičarji, hvala vam! Mednarodni dan letos poteka pod sloganom Ženske in novorojenčki - srce babištva. V Sloveniji deluje več kot 700 babic in babičarjev, ki so lani porodili nekaj več kot 21.000 otrok.

S tem se babice in babičarji pridružujejo ciljem za izboljšanje zdravja žensk in otrok doma in po svetu. Kot so sporočili iz Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije se Slovenija lahko pohvali z eno izmed najnižjih stopenj umrljivosti novorojenčkov na svetu. K zagotavljanju kakovostne in varne porodne in ob porodne oskrbe pa pomembno prispevajo tudi babice. Glede na kompetence in znanja, ki jih babice imajo za spremljanje zdravih nosečnic, potekajo prizadevanja, da bi se v prihodnje še več žensk srečalo z babicami.

Cilj in vizija razvoja babištva v Sloveniji sta torej ta, da bi vsaka ženska imela dostop do kontinuirane babiške obravnave v času nosečnosti, poroda in v poporodnem obdobju.

Foto: iStockphoto

V ob porodnem obdobju se je v zadnjih desetih letih zgodilo kar nekaj sprememb v slovenskih bolnišnicah, a so možnosti izbire žensk o kraju in načinu poroda po navedbah zbornice še vedno omejene. Zato bo po njihovem mnenju potrebnih še več organizacijskih in strokovnih sprememb, ki zmanjšajo možnost medikalizacije poroda in vzpodbujajo pristop k fiziološkemu porodu. Ta pa ženskam in novorojenčkom zagotavlja najboljše izide, so prepričani v zbornici.

Po poročanju STA bodo ob tem dnevu v zdravstvenih ustanovah potekale različne aktivnosti, dnevi odprtih vrat in stojnice.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.05.2016 ob 16:22 om gost

      Samo nej v Murski Soboti oz porodnišnici v Rakičani.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.05.2016 ob 18:41 gost ona gost

      Seveda in to je dediščina prejšnjega sistema, kjer se je veliko vlagalo v ozaveščanje in zdravstveno prosvetljevanje ljudi. Vlagalo se je tudi v zdravstvo, v opremo porodnišnic itd. Brez vsega tega bi bili danes na dnu, kot je na dnu celo naše zdravstvo in še kaj. Sedaj se gleda samo profit in omogoča tajkunom, da se še bolj bogatijo.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.05.2016 ob 21:34 Nina gost

      Iskrena hvala osebji porodnišnice Rakičan predvsem pa babici tončki in mladi babici anji ki sta bile moja angela. Zaradi njidveh je blo vse super!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.