https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Škoda v severovzhodni Sloveniji ocenjena na 20 milijonov evrov

06.05.2016 ob 10:00  

Po prvih ocenah znaša škoda na kmetijskih površinah v severovzhodnem delu Slovenije, ki jo je povzročila pozeba prejšnji teden, vsaj 20 milijonov evrov. Predstavniki Kmetijsko-gozdarskih zbornic Murske Sobote, Maribora in Ptuja so zato včeraj imeli izredno sejo, na kateri so vlado pozvali, da finančno pomaga pri odpravi posledic in s tem zagotovi preživetje kmetov.

Po poročanju STA je direktor Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije Branko Ravnik povedal, da je bila v Pomurju in Podravju škoda zaradi snegoloma in pozebe še veliko večja kot v ostalih delih države. Po prvih ocenah je poškodovanih od 50 do 80 odstotkov jablan, prizadetost vinogradov, ki je odvisna od sorte in lege, pa v povprečju znaša okoli 60 odstotkov. Precej škode je tudi v gozdovih in na poljih, zlasti pri zgodnjih setvah krompirja, buč in koruze. Ter dodaja, da njihovi strokovnjaki trenutno izdelujejo grobo oceno, natančnejšo pa bodo ob popisih izdelali predstavniki občinskih komisij, kar pa traja kar nekaj časa.

Foto: nt-rc.si

Pomoč države bo stvar političnega kompromisa

Ravnik o pomoči iz strani države pravi, da na posebno finančno pomoč kmetje ne bodo mogli računati, saj gre za zavarovarljivo škodo. Kljub temu pa to ne pomeni, da država ne more pomagati. Potrebno bo najti le druge mehanizme, je prepričan Ravnik. Morda bi pravi pristop bilo znižanje prispevkov in davkov. Trenutna pred ocena škode, ki je narejena glede na vzorčne primere, za severovzhodno Slovenijo znaša več kot 20 milijonov evrov. Vsi predstavniki KGZ-jev so si enotni, da sektor sam tega ne bo zmogel, nenazadnje tudi zaradi izgube trgov, zato so interventni ukrepi države še kako potrebni. Seveda pa računajo tudi na pomoč kupcev z nakupom domačih pridelkov.

Poleg tega je potrebno upoštevati tudi dejstvo, da škoda ni povzročena zgolj v letošnjem letu. Drevesa in vinogradi se bodo zagotovo obnovili, saj za to vedno poskrbi narava, a se bo to v polnem pomenu rodnosti zgodilo šele v naslednjih letih.

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.