https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Dobrovniku predstavili kolesarsko Jakobovo pot

Dobrovnik, 08.05.2016 ob 9:30  

Helena in Franc Štefanič sta v sodelovanju z Občino Dobrovnik pripravila predstavitev mednarodne in slovenske Jakobove kolesarske poti v kulturnem domu v Dobrovniku. Podrobneje sta predstavila nedolgo odprto in blagoslovljeno Jakobovo pot iz Pomurja do Ljubljane v sklopu kolesarskega vodnika »Slovenska kolesarska Jakobova pot«.


Helena in Franc Štefanič sta izdala kolesarski vodnik »Slovenska kolesarska Jakobova pot«. Zgodba se je začela tako, da se je šestnajst članov društva močvirskih tulipanov (poimenovali so se po zaščiteni roži Ljubljanskega barja, kjer domujeta Marjeta in Metodij Rigler), povzpelo k maši na Kredarico in še na Triglav.

Vmes je Marjeto prevzela tretja božja pot v srednjem veku, romanje k svetemu Jakobu Komposteljskemu v Španiji. Leta 1999, ko je bilo sveto Jakobovo leto sta se Marjeta in Metodij podala po poti, po kateri so stopali tudi naši predniki »daljno lepo Galicijo, notri k svetemu Jakobu«, kot poje slovenska ljudska pesem

Sveti Jakob, zavetnik romarjev in popotnikov, je postal njun zavetnik. Napisala in izdala sta knjigo z naslovom »Blagor vama, uboga reveža«, v kateri sta opisala doživetja na enaintridesetdnevnem peš romanju v Kompostelo, v želji, da bi vzpodbudila romanja v Kompostelo.

Po izdaji knjige sta s prijatelji ustanovila Društvo prijateljev poti svetega Jakoba v Sloveniji. Prve pristopne izjave so bile podpisane na vrhu naše domovine, na Triglavu. Društvo je prostovoljno, nepridobitno združenje fizičnih oseb, ki se združujejo zaradi oživljanja tradicije srednjeveških slovenskih romanj v Kompostelo in romarskih poti k sv. Jakobu v Sloveniji in v tujini.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.