https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Osmi dan reke Mure v Gornji Radgoni

Gornja Radgona, 09.05.2016 ob 14:00  

Reka Mura, ki povezuje ljudi iz obeh držav je bila močno „okupirana“, med 22 ekipami pa je pri moških zmagalo PGD Savci, pri ženskah pa Stavenske flore.

Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Gornja Radgona je tudi letos, v sodelovanju z Občino Gornja Radgona, Društvom Moja Mura, ter PGD iz avstrijske Radgone (FF Bad Radkersburg), pripravilo VIII. dan reke Mure 2016“.

Samo tekmovanje na reki Muri, pod imenom „Dan reke Mure - Gornja Radgona & Bad Radkersburg 2016“, je potekalo na relaciji med Termami Bad Radkersburg in mostom čez reko Muro med obema Radgonama, končni cilj pa je bil na novem pristanu, ki je velika pridobitev za Gornjo Radgono. Že pred tem so organizatorji prav na omenjenem prireditvenem prostoru zbirali prijave tekmovalnih ekip, po prijavah (20 moških in 2 ženski ekipi) in žrebanju vrstnega reda tekmovalnih ekip pa se je začelo zanimivo tekmovanje, ki je potekalo na izpadanje.

Kot poudarjajo organizatorji, omenjeno prireditev, ki so jo poimenovali „Mura nas povezuje – Die Mur verbindet uns“, s tekmovanjem pripravljajo z namenom usposabljanja gasilskih enot, enot civilne zaščite in drugih organizacij, ki delujejo na poplavnih območjih v Pomurju in širše. Hkrati pa je to prireditev, s katero se želi opozoriti na skrb za naravno ohranjanje reke Mure z okolico. Nenazadnje ima prireditev namen druženja strokovne in nestrokovne javnosti, to je prebivalcev sosednjih držav, preko katerih se na koristen in prijeten način promovira tudi turizem obeh sosednjih dežel.

Tokratno tekmovanje je potekalo v kategoriji rafting čoln (posadka s 6 + 1 člani ekipe). Tekmovalna proga na reki Muri v dolžini dobrih 1000 metrov, in sicer na relaciji Terme Bad Radkersburg (Avstrija) – pristan Gornja Radgona (Slovenija), ni bila posebej lahko, saj je bil vodostaj nekoliko višji. Kljub temu ni bilo nobenih težav, saj je organizacija bila izvrstna, ob tem so varovanje na reki Muri so izvajali člani reševalne postaje GA-PO-RA iz Gornje Radgone, ter gasilci iz Bad Radkersburga.

Med potekom tekmovanja so učenci OŠ Gornja Radgona, po Muri spustili natanko 366 (koliko dni ima letošnje leto) lesenih ladjic s slovensko zastavico, ki nesejo pozdrave po Muri, nato po Dravi in Donavi, vse tja do Đerdapa in morebiti Črnega morja.

Na samem tekmovanju je letos spet bila najboljša ekipa PGD Savci, ki je tudi sploh najuspešnejša na dosedanjih prireditev, kajti po trikrat je že bila prva in dvakrat druga. Takoj za njimi je bila ekipa iz podjetja Rossenbauer iz Gornje Radgone, tretje mesto pa je šlo v Benedikt v Slovenskih goricah. Med dekleti, kjer sta letos nastopili le dve ekipi, so slavile tekmovalke „Stavenske flore“ iz Stavešincev, pred dekleti, ki so zaposlene na občinski upravi radgonske občine. Po tekmovanju so najboljše ekipe prejele priznanja za sodelovanje, vsak član spominsko majico, pokale in medalje ter praktične nagrade. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.