https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Zavarovalnica Triglav vam po novem zavaruje tudi drona

18.05.2016 ob 13:00  

Zavarovalnica Triglav je kot prva zavarovalnica v Sloveniji razvila zavarovanje brezpilotnih letalnih naprav oziroma dronov. Poslovni uporabniki se lahko zavarujejo kasko, za odgovornost pa vsakdo, so sporočili iz zavarovalnice.

Za ta korak so se pri Zavarovalnici Triglav odločili zaradi vse večje dostopnosti in s tem povezane množičnosti uporabe dronov, kar odpira tudi številna vprašanja varnosti in posledično zavarovanja. Kasko zavarovanje je na voljo poslovnim uporabnikom in krije delno ali popolno poškodbo oziroma izgubo drona, nastalo zaradi ene od nevarnosti, ki so naštete v pogojih. To je denimo padec ali poškodovanje drona zaradi trka v drevo ali objekt. Pogoj za sklenitev kasko zavarovanja je, da je dron v registrirani dejavnosti naveden kot osnovno sredstvo.

Toda kasko zavarovanje krije le škodo, nastalo na dronu. Prostovoljno zavarovanje odgovornosti, ki ga lahko sklene vsak lastnik drona, pa krije odgovornost lastnika za škodo, povzročeno tretjim osebam.

Foto: Infront Sports

Posebne zakonodaje, ki bi urejala področje uporabe brezpilotnih letalnih naprav v Sloveniji še ni. V praksi za zdaj za drone še vedno veljajo enaka pravila kot za letalske modele, so zapisali v zavarovalnici. Trenutno je zavarovanje odgovornosti obvezno za naprave z maksimalno vzletno težo nad 20 kilogramov. Pri Zavarovalnici Triglav pa so prepričani, da je zaradi hitrosti in manevrskih zmogljivosti, ki vplivajo na varno upravljanje, treba razmišljati tudi o ustreznih zavarovanjih odgovornosti tudi pri vzletni masi dronov, manjši od 20 kilogramov, in v odvisnosti od možnega doseganja hitrosti.

Po poročanju STA v Zavarovalnici Triglav napovedujejo, da se bo ponudba zavarovanj zagotovo širila tudi za športno, rekreativno in tekmovalno rabo, in sicer vzporedno z razvojem in urejanjem normativnega okvira ter pridobivanjem izkušenj na strani zavarovalcev in zavarovalnic.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.05.2016 ob 17:36 gost

      Lešinari zavohali profit

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.05.2016 ob 17:50 gost

      dišij jin, dišij - pri izplačilu škode pa je dišava popolnoma drugačna

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.05.2016 ob 22:49 gedo gost

      če so pred par dnevi sprejeli uredbo z kero je lastništvo drona v Sloveniji postalo skoraj nesmiselno....... http://www.caa.si/fileadmin/user_upload/pageuploads/Slike/Agencija/Direktiva_o_varnosti_droni2016.pdf

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.05.2016 ob 22:50 gost

      Vse kar je podobno quadrokopterjem še ni dron. Pod dron se razumeva naprava, ki leti samostojno --> v naprej sprogramiran let. Vse ostalo je RC radijsko vodena) naprava kjer je pilot na zemlji z daljincem v roki. TO NI dron in nikoli ne bo je pa res da taka naprava ne sme kršiti zakona kot so letenje pri letališču, max višina, max teža, itd.

      10 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.