https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

INTERVJU

Živa Trajbarič – Pomurka, ki na rajskem otoku sredi Atlantika jezdi valove

20.05.2016 ob 7:00  

Živa Trajbarič je prvič stopila na windsurf na murskosoboški Kamešnici. Danes 25-letna Prekmurka, ki obožuje fotografije, potovanja, glasno glasbo in kokosov sladoled, na španskem otoku sredi Atlantika v svoji šoli surfanja Bushmanstrip poučuje jahanje valov navdušence iz vsega sveta.


Kdaj si prvič stopila na surf in kako te je to navdušenje pripeljalo do lastne (wind)surferske šole?

Moji prvi začetki so bili na Kamešnici v Murski Soboti. Brat je sestavil opremo, da se s prijatelji pozabava in potem so še dali mene na windsurf, da lahko iz koga brijejo norca. Jaz sem sicer že komaj čakala, da pridem na vrsto (cel popoldan). ;)

Surfanje ali windsurfanje? Kaj ti je ljubše in zakaj?

Surfanje in windsurfanje si trenutno delita prvo mesto. Za njima pa pride kajt.  Vsi športi so si med sabo drugačni, čeprav so vsi vodni športi, zato ne vem, kateri bi bil moj ljubši.  En dan je noro dober veter in drug dan je noro fenomenalen val. Katerega torej naj izberem? Kombinacijo! ;)

Kaj te pri windsurfanju najbolj pritegne oz. kaj je tisto, zaradi česar je to to, kar si se odločila delati?

Da lahko izkoristim moč narave in da narava ni nikoli enaka. Tukaj na Fuerti je Atlantik vsak dan drugačen. Na Jadranu se tega ne čuti toliko, ampak Atlantik spreminja obalo iz dneva v dan. To pomeni, da je en dan velik val, drug dan toliko vetra, da me odpihne. V glavnem, ni mi dolgčas in se prilagajam. Da pa sem se odločila windsurfati in surfati je pa po mojem to, da ko sem na vodi, odmislim vse probleme. Kakor, da bi izklopila možgane. Moram celo povedati, da tudi tiste »ženske težave«, tako imenovani krči izpuhtijo, ko grem na vodo. Kakor da ne obstajajo. Mogoče je res vse v glavi, kakor pravijo.

Je windsurfanje šport, ki je primeren skoraj za vse, ali je potrebno kakšno znanje, kakšna posebna  fizična pripravljenost…?

Prav za vse! Tudi za tebe. Če ne preizkusiš, nikoli ne veš. Pred nekaj tedni sem učila surfat Polonco, ki je imela tumor na živcu (skoraj amputirana roka)-danes surfa! Pred nekaj dnevi sem se poslovila od Henrija iz Švice, ki windsurfa in je prvič z mano stopil na surf desko, ter užival na valovih pri 63-ih. Lansko poletje je Žan učil Antona, ki je slep in windsurfa. Torej je prav za vsakogar. Tudi za tiste, ki mislijo, da so prešibki ali premočni ali npr. se bojijo vode, kakor Grit, ki je z mano začela na SUP-u in sedaj še windsurfa. Pa da ne pozabim na otroke, ki jih res obožujem in me z njimi delo zelo veseli. Torej za začetek ni potrebne nobene fizične pripravljenosti. To je počitniški šport za užitek, ki se pa seveda lahko razvije še v več in več. Boste videli o čem govorim, ko boste preizkusili.

Študirala si na fakulteti za šport. Si že ob vpisu na ta program vedela, kaj želiš početi oz. s čim si želiš služiti kruh?

Vedela sem samo, da me veseli poučevanje in pomaganje. Me pa je ogromno zanimalo o zdravju, rehabilitaciji, treningih oz. o tem, kako nekaj izboljšati. Mislim na res veliko stvari. Tisti, ki me poznajo, točno vedo, da grem vsako stvar preverit, če je možno in na kak način je možno nekaj izboljšati. Kupim knjige, googlam pozno v noč, o tem veliko (preveč) razlagam in razmišljam. Če je pa tako lepo nekaj novega vedeti.

Priložnosti za windsurfanje se najdejo tudi v Pomurju. Katere so tiste lokacije pri nas oz. v okolici, ki so primerne za ta šport?

Kamešnica, Gajševci in Krašči.

Ima po tvojem mnenju ta šport v Prekmurju/Pomurju prihodnost? Zakaj?

Zakaj je naj ne bi imel? Veter je v jeseni in spomladi, temperature so vzdržne (z neoprenom). Če kdo nima opreme ali pa ne ve, kako bi se sploh tega sam lotil, me pa lahko kar kontaktira in mu pomagam. Je pa res, da moraš gledati napoved, ko piha veter. In potem je spet  nasprotna druga resnica- jaz sem začela v totalnem brezvetrju. Morate pa vedeti, da ta šport ima tudi v Prekmurju že preteklost!

Posegla si po odličnih rezultatih na tekmovanjih tako v Sloveniji kot tudi med svetovno elito. Koliko ti pomenijo dobri rezultati in tekmovalnosti pri tem športu?

Sama sem zelo tekmovalna, ampak na način, ki ga morda ne bodo drugi tekmovalci razumeli. Tekmujem namreč sama s sabo. Zadam si cilj in k njemu stremim. Ta rezultat mi pomeni veliko. Torej ne gre za premagovanje nasprotnika, ampak mojih zmožnosti. To je mogoče še huje, ker krivim sama sebe za vse .;) Je pa nor občutek, ko to dosežem. Res noro dober!

Katera lokacija za windsurfanje se ti je doslej najbolj vtisnila v spomin. Je to prav Fuerteventura?

Vsaka ima svoj čar in svojo zgodbo iz potovanja. Fuerta pa je idealna, ker lahko vsak dan nekaj počnem. Ali so valovi ali je veter.

Bushmans trip. Zakaj odločitev za ustavnovitev deskarske šole prav na Fuerteventuri? Kako se je razvila ideja in kaj vse je bilo potrebno storiti za uresničitev ideje?

Pogoji so odlični. Fuerta je znan otok po teh športih in res je idealno tukaj za učenje. Za začetnike, nadaljevalce, freestylerje. Prav vse. Kraj ima laguno, ki je varna in peščena. V njej učimo kajtanje in windsurfanje. To je velika laguna, ker večinoma si ne predstavljajo ljudje te lagune. Laguna od morja, ki je turkizne barve. Rajska!

In potem so valovi in peščena obala za varno surfanje na valu in pa tudi reef, ki tvori prfektne valove.

Kdo vse ste »Bushmani«?  

Bushmani so vsi, ki si želijo drugačnih počitnic. Tudi vi, če želite eno novo dogodivščino. Drugače ustanovitelja Bushmanov sva pa Živa in Žan. Pomagajo nam pa še lokalni centri za izposojo opreme, oblači nas Rip Curl in opremo rihta Surf Shop Ljubljana, Jelšane.  Potem je pa še mnogo drugih, ki so res legende in pomagajo na vse načine. Ravno sva dobila od Bushmanke iz Maribora projektor, da bomo imeli videoanalizo na velikem platnu.

Od kod ideja za ime vaše šole?

Ideja je padla direkt v bushu- grmu, kjer sva z Žanom preživljala celotno poletje. Delovno in surfaško. In so naju začeli klicati Bushmana, ker sva živela v šotoru na obali v senci "busha". Ko so naju pa stranke začele rezervirati za inštrukcije in napisale, da si želijo Bushmans Živo in Bushhmana Žana, je pa ideja kar zrasla. Zakaj pa ne?

Deskarjem, ki se pridejo učit k vam, oddajate tudi sobe. Kaj avanturistom ponujate v svoji ponudbi?

Windsurf, surf, kite ali kombinacijo teh tečajev. V tečaj spadajo inštrukcije na vodi, videoanaliza, izlet. Lahko si pa izberejo tudi paket, kjer dobijo vse vključeno. Bivanje v hiši, opremo, prevoz. Vse kar rabite, je letalska karta in še pri tem pomagamo.

Kakšno je zanimanje med Slovenci za ta šport? So vaše stranke pretežno Slovenci ali tudi drugi?

Zadnje dni je bilo veliko Slovencev. In Slovenci so res fajn! Pohvale vredni, saj jih tudi ogromno windsurfa. Imela sem zelo malo Pomurcov. Škoda! Vedno se jih fejst razveselim, prav tako pa kakšnih prekmurskih dobrot, ki jo prinesejo s sabo. Pridejo pa tudi iz ostalih držav. Trenutno prevladuje še Poljska.

Kakšni so načrti za prihodnost – tako tvoji kot tudi ekipe Bushmans trips?

Pred kratkim sem praznovala rojstni dan in sem si omislila eno novo desko, ampak tako za likat. Ker me že hrbet boli od likanja na postelji. ;) Načrti so in na Bushmans strani bodo objavljeni. Ne želim preveč razglabljat o planih, ker nikoli ne veš, kako se izidejo.

Vsi pa vendarle ne surfamo. Ponujate tudi kaj za tiste, ki pridejo morda le kot spremljevalci? Oz. kaj imajo na otoku na voljo?

Rajske peščene plaže, živalskih  vrst z veliko različnih vrst opic, golf, tenis, potapljanje, raziskovanje otoka, sup, lepe ceste za kolesarjenje in "offroad" ceste... Mogoče pa celo koga zanima skrivnostna Winter Casa- hiša, kamor bi naj Naciji po  2. svetovni vojni pobegnili, naredili plastične operacije in odleteli v Južno Ameriko.

Pred časom si pisala tudi knjigo o windsurfanju, ni pa bila še izdana?

Izdana v PDF obliki. Dobi se brezplačno s tem, da mi napišeš e-mail, da si jo želiš.

Lahko na kratko predstaviš svoj »klasičen« dan na Fuerteventuri?

Danes sem vstala 8:00 in ob 9:00 sem bila že v neoprenu na plaži, kjer se učimo surfat na valovih, ob 12:00 grem učit windsurfat. Za tem še malo za sebe. ;) Vmes centrirat gume na avtu in zvečer videoanaliza. Vležem se v posteljo in jutri bo popolnoma drugačen urnik! Torej nekako tako izgleda moj dan. Veliko sem na vodi.

Mnogi opisujejo življenje deskarja, ki živi brezskrbno življenje na plaži, kot ideal za srečno življenje. Je to po tvojem mnenju to? Idealni življenjski stil, ki ga želiš živeti do konca življenja?

Vsak ima svojo misel o idelanem življenju. Jaz vem, da delam tisto, kar si želim in to je pomembno. Vsepovsod pa so kakšne prepreke in jih je treba podret ali preskočit.

Če se želite naučiti osnov windsurfanja, surfanja ali kajtanja lahko Živi pišete na info@bushmans.si, in zaprosite za pdf file mini šole z osnovami teh vodnih športov.

Foto: osebni arhiv

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.