https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Pokrajinski in študijski knjižnici rušili tabuje o smrti

Murska Sobota, 27.05.2016 ob 7:35  

V organizaciji društva Hospic je potekalo predavanje o današnjih predstavah in tabujih, ki nam jih prikazuje smrt.

Društvo Hospic je pripravilo zanimivo predavanje o smrti in njenih tabujih, ki nas obkrožajo v današnjem času. Predavanje je vodila mag. Agata Kopač, soustanoviteljica Inštituta za sr(e)čno družbo. V svoji predstavitvi dejala, da je nabirala znanje kitajskih modrecev in ostalih staroselskih kultur.

V svojem uvodu je povedala, da se smrt predstavlja črnino, črno, saj se tako predstavlja v slovanski kultur boginja smrti Morana. Položaj smrti v je bil starih kulturah nekaj samouvnega, medtem ko se je s pozicijo krščanstva podobe smrti pričela spreminjati in je postala kategorizirana. Predavateljica je večkrat izvala tudi občinstvo, da so si med seboj delili občutke, ki jih doživljajo ob smrti. Smrt nam predstavlja tudi odgovornost do tistih, ki jih pustimo na svetu, saj se imamo vedno pred sabo predstavo, ali smo za njih naredili popolnoma vse.

Med drugim je Kopačeva dejala, da nam do notranje sreče nas vedno ločijo strahovi, ki nam postavljajo velikanske in težke pregrade pri naših življenskih odločitvah. Sami smrti ne moremo preprečiti, saj moramo takrat, ko se duša odloči, da gre na svojo novo pot, ji moramo pustiti svobodo. Smrt drugih ni naša stvar, saj s tem izvajamo le egocentrično ravnanje, ki škoduje predvsem tistim, ki so smrt doživeli, nam je povedala Kopačeva.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Komentarji

    1. gost
      27.05.2016 ob 8:54 gost gost

      Grozno napisan stavek. To si ne bi smeli dovoliti, a zato ni naveden pisec? Zresnite se, pa si nabavite lektora, pa eden de van premalo.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.05.2016 ob 12:30 gost gost

      Se strinjam s prejšnjim komentarjem. Prispevek je grozno napisan; toliko pravopisnih napak. Ali res nimate lektorja, ki bi pred objavo lektoriral besedilo? Kakorkoli gre za nekakšen lokalni spletni portal, neke osnove pravopisa pa se ja lahko pokažejo.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      27.05.2016 ob 16:13 gostja gost

      Eni pa res nimate drugega dela, kot čakate kot mrhovinarji in samo kritizirate. Me pa res zanima, kaj "dobrega" ste naredili v svojem življenju, razen kritiziranja

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      27.05.2016 ob 17:49 gostja 2 gost

      Gostja se vidi, da ne razumeš bistva prejšnjih komentarjev. Aje res tako vseeno, kako knjižno je napisano v mediju? Kaj res lahko že vsak piše, ki ne obvlada pravopisa? Ne, nikakor ne. Pa še sam portal opozarja na rabo knjižnega jezika. Po tvojem torej lahko pišemo vsevprek in ne rabimo slovnice in ne pravopisa. Žalostno je tako razmišljanje. Pa saj smo vsi hodili v šolo, eni pač dlje od drugih, pa vendar po končani osnovni šoli bi moral biti vsak pismen.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      27.05.2016 ob 20:02 gostja gost

      Gostja2 in komentatorja pred mano, najprej iskreno opravičilo. Priznam, prispevka prej sploh nisem prebrala, sem pa brez osnove šla pisat repliko, za kar se še enkrat vsem prizadetim in tudi tebi, ki si me opozorila res iskreno opravičujem! Napak je res "malo morje"! Hvala in lep pozdrav!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.