https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

25 let osamosvojitve: Nekateri so šli v spremembe s figo v žepu

Gornja Radgona, 30.05.2016 ob 11:45  

Na Pomurec.com začenjamo s serijo člankov na temo 25-letnice naše države. Ne bomo samo gledali v zgodovino, ampak se bomo ozirali tudi v prihodnost. Izkušnje naj služijo kot podlaga za razmislek. Začenjamo v Gornji Radgoni.


Nikolaj Brus je bil v času osamosvojitvene vojne med leti 1990 in 1991 namestnik komandirja posebnega voda Teritorialne obrambe Gornja Radgona. Spomini na vojno so še danes precej živi. »Na dan prihaja podoživljanje dogodkov, ki smo jih doživeli v tistih prelomnih trenutkih ob nastanku naše domovine, njeni suverenosti, ki smo jo ubranili in bili pripravljeni žrtvovati največ, kar lahko - svoje življenje.« Brus je v času vojne deloval v mobilni enoti s tremi vozili v skupini 29 borcev. »Naša posebnost je bila, da smo doma hranili osebno oborožitev s strelivom in opremo že pred vojno, kar je bilo zelo odgovorno.«

Nikolaj Brus (desno) pravi, da bi še enkrat branil domovino (foto: Dani Mauko)

Prvo srečanje z nesmisli vojne ...

Dan, ki se ga še posebej spominja, je 28. junij 1991. Takrat je v Gornjo Radgono prispela tankovska kolona. »Pri prodiranju kolone zloglasnega polkovnika Popova ni bilo na voljo ustreznega orožja, da bi ga zaustavili. Bile so barikade in  spopadi v Radencih in pred Gornjo Radgono. Njegova izjemno močna oklepna enota je uspela z ognjenim delovanjem prodreti na mejni prehod v Gornjo Radgono.«

To je bil tudi dan, ko je spoznal vse nesmisle vojne. »Na pokopališče v mestu so na nosilih prinesli ustreljenega Janeza Svetino, svetovnega popotnika, ki je s fotoaparatom naredil posnetke pri stavbi Železnine. To je bilo moje prvo srečanje s civilno žrtvijo nesmiselne vojne, ki jo je naši novi državi vsilila velikosrbska politika.«

Ogorčeni, ker je bil »krvnik Popov« oproščen

Ob letošnji 25-letnici osamosvojitve na takratne dogodke gleda z mešanimi občutki. »Takšne enotnosti, kot je bila v tistih prelomnih trenutkih, ko smo vsi državljani Slovenije stopili skupaj v bran domovine, ne bomo več doživeli,« je prepričan prvi mož  Območnega združenja vojnih veteranov Gornja Radgona.

Foto: gornjaradgona.zvvs.si

Meni, da je politika že takrat dokazala, da so šli nekateri v nove spremembe s figo v žepu. Prav tako izraža ogorčenje nad »nerazumnimi postopki na sodiščih, še posebej v Pomurju, kjer je z nerazumno odločitvijo oproščen krvnik Popov.« Dodaja, da bi kljub vsem grozotam, ki so jih doživeli z veteranskimi kolegi, ponovno branili domovino, če bi bilo to potrebno. 

  VIDEO: Vojno dogajanje v Gornji Radgoni

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.05.2016 ob 12:49 gost

      Srb Popov oproščen, Krkovič, slovenski poveljnik, pa se mora zagovarjati po sodiščih, narbe država.

      22 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.05.2016 ob 14:36 gost4 gost

      osamosvojitelje pred sodišča,agresorje pa nagrajujejo.Smo se zato borili?

      17 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      30.05.2016 ob 15:19 miličar gost

      nismo se borili za rdečo zvezdo, proti njej smo se borili....komu ni kaj jasno, naj le pakira iz SLO!

      10 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.05.2016 ob 17:19 gost

        miličar - ti pa si pameten - sigorno si bil v avstrijski radgoni, ka te tak moti ta zvezda - to je zgodovina in se ne norčari iz zvezde !

        16 4 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.06.2016 ob 8:05 miličar gost

        ne gost, bil sem v Gornji Radgoni in se boril proti rdeči zvezdi, ti pa verjetno nemaš slabe vesti, kak polkovnik Popov, keri je "omogočo popravilo radgonskega zvonika,nekaj stanovanjskih poslopij in nekaj pogrebov", on tudi nema slabe vesti.

        4 5 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.06.2016 ob 16:03 gost

        miličar imaš sigurno lepo penzijo, ka si se tak boril, rad pa bi te spoznal, ker sem jaz tudi celi čas pred, med in po agresiji bil v G.Radgoni - uživaj !

        6 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.06.2016 ob 17:22 Tudi jaz sem bil tam! gost

        Miličar, popravilo radgonskega zvonika je omogočil tisti, ki je dal ukaz, da se ga uporabi za vojaško delovanje. S tem pa to ni bil več sakralni objekt, ampak objekt na katerega se lahko deluje (uporabi vojaška sila)! Včasih je potrebno tudi kaj prebrati in ne samo nekaj na pamet nakladati. Glede na tvoj nick, pa v življenju verjetno nisi kaj dosti prebiral.

        4 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      30.05.2016 ob 15:31 R-E-S-N-I-Č-E-N gost

      "OSAMOSVOJITEV NI BILA MOJA NAJINTIMNEJŠA OPCIJA !" VELEIZDAJA MILANA KUČANA !

      14 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      30.05.2016 ob 17:13 yu-miličar gost

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      30.05.2016 ob 18:43 gost

      ka ste šteli romane od Mirkoja in Slavkoja ka se pa tak borite ka vas nede več kak leta 1991 tej veteranov in osvoboditelof

      9 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      30.05.2016 ob 22:19 LFL gost

      Govedo še zdaj plačujemo kvazi BORCE iz NOB.Zgornji kolega ti je dobro napisal - marš jugović,jaz ti pa dodajam mekani ć majmun Yugoslovenski ,da te ni sram. Sramota da so na sodiščih vse agresorje oprostili ,osamosvojitelje pa vlačijo po sodiščih. To je vaš RDEČI KUČAN. J. . . M vam rdečo zvezdo vsem po spisku idioti KUMROVŠKI.

      17 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      31.05.2016 ob 21:49 gost

      Tele te je napravilo in rezultat je tele na 3

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.