https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Varuhinja človekovih pravic je včeraj poslovala v Murski Soboti

Murska Sobota, 02.06.2016 ob 13:00  

Včeraj je v Murski Soboti poslovala s svojimi sodelavci Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer. To je že njeno petnajsto poslovanje v Murski Soboti. S sodelavci so sprejeli okrog 50 pobudnikov. Med drugim jo veseli, da je brezposelnost nekoliko nižja kot v preteklosti. Pričakovala je hujšo socialno stisko, ki jo nekoliko blažijo zaposlitve v sosednji Avstriji, kot jo je v pogovoru seznanil župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek.  

 

Nussdorferjeva je med drugim pozdravila brezplačno pravno pomoč, da občina še vedno nudi finančno pomoč najšibkejšim. Skrbi jo, da mladi tudi na šolanje odhajajo v Avstrijo, kar utegne botrovati krčenju srednješolskih učnih programov v regiji. Izpostavila je tudi problem zaposlovanja mladih, s čimer se sicer srečuje vsa država. Veseli jo dobro urejena skrb za starejše, predvsem številne aktivnosti, ki jih izvajajo v Rakičanu in v enoti v Murski Soboti. Po pogovoru z županom se je prepričala, da občina vlaga veliko naporov za boljše življenje ljudi. 

Veseli jo tudi relativno dobra urejenost razmer za življenje romskega prebivalstva, ki je še zgled drugim delom države. Navdušena je bila nad delom vrtca na Pušči, ki ga obiskujejo tudi nerosmki otroci. 


V pogovoru z občani je šlo kot pravi za različne zgodbe: težave pri pridobitvi državljanstva, zmanjšane možnosti v zdravstvu tistih, ki so tudi že v socialni stiski, krčenje pravic v zdravstvu, primer nekorektnega odnosa zdravstvenih delavcev in molka organa, problematiko zlorabe osebnih podatkov, zaposlovanja invalidov ter prostovoljnim plačevanjem pokojninskega zavarovanja, problem subvencije najemnin v tržnih stanovanjih in primer medsosedskega spora, s čimer se Varuh srečuje skoraj v vsaki občini, s postopkom neustreznega odločanja v primeru otroka s posebnimi potrebami, izvršilnih postopkov, prodaje nepremičnin ter prisilne hospitalizacije v psihiatrični bolnišnici.

Posebej je izpostavila stisko starejšega izobraženega moškega, ki živi v revščini. Opozorila pa je tudi na primer, ko je človek pristal na vlogo direktorja slamnatega podjetja, ob propadu podjetja pa nosil težke posledice dolgov in drugih oblik zlorab.  

Župan Jevšek je pozdravil obisk varuhinje in sodelavcev, saj se lahko tudi na ta način rešijo določeni problemi občanov, s katerimi morda niso seznanili njega, čeprav jim je na voljo enkrat mesečno osebno ali preko drugih komunikacijskih poti. Občine postajajo vse bolj socialne institucije.  Kljub dejstvu, da država ob znižani povprečnini nalaga vedno večje zakonske obveznosti,  pa vendar ni zmanjšala socialnih transferjev, ki bi prizadeli občane, ki so najbolj na dnu. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.06.2016 ob 13:45 gost

      Tu nega haska!

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.06.2016 ob 14:02 gost

      Zna se čidih pravic je varuhinja, ta baba.

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      02.06.2016 ob 17:27 gost

      Tako je , prazno slamo mlati in dobro služi ! Kaj konkretno , pa je tale dama naredila za naše skupno dobro ? Sebi je dobro napolnila denarnico , nas pa žejne vodi čez vodo ! Lepo besedičenje in milostljiv obraz , ne pomagata poplnoma nič ! Kaj nam je tehljudi treba ???

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      02.06.2016 ob 17:57 gost

      TETA PEHTA

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      02.06.2016 ob 19:38 ms gost

      Še ena pofarbana in namazana ka dobij plačo za nič dela .Ja tak je pač pri nas zakon .

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      02.06.2016 ob 20:39 Kaliopa gost

      Čivka, Čivka pa nič ne Začivka! "Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer glede napotitve dveh dečkov v rejništvo po pregledu posredovane dokumentacije ni ugotovila kršitev pravic obeh otrok.... " 08.04.2016

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      02.06.2016 ob 22:01 gost

      takšij mamo poln k. . . . ,samo svoj položaj in brezvezne ustanove. Država namreč krši sama svoje zakone, ki si jih postavlja, tako, da 3 veje oblasti same sebe negirajo v zakonodaji, jebeš tako državo, nas državljane pa imajo za največje bedake, a ni tako?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      03.06.2016 ob 11:52 gost

      "Za rome je dobro poskrbljeno", lepo, invalide pa delat pošiljat, blekati romi se pa po MS cele dni šetajo in za državni denar hodijo jest v restavracije.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      03.06.2016 ob 11:56 gost

      Kako romi lepo živijo na račun davkoplačevalcev, potem se pa nekdo čudi, zakaj vzpon desnice, saj pa to podpiranje lenobe je težko cuj gledat.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.