https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Ohranjajo slovensko identiteto v Splitu

03.06.2016 ob 9:00  

Slovensko kulturno društvo "Triglav" Split je bilo ustanovljeno maja leta 1992, z namenom in ciljem ohranitve, negovanja nacionalne in kulturne identitete Slovencev po rodu na območju Splitsko-dalmatinske županije. 

Dejavnost društva se izvaja skozi različne sekcije. Tako imajo aktivni mešani pevski zbor, slikarsko sekcijo, kleklarsko sekcijo, ki izdeluje idrijsko čipko, dramsko sekcijo, dopolnilni pouk slovenskega jezika in otroško skupino Kekec. 

Mešani pevski zbor že 20 let sodeluje na Taboru slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični in 20 let na reviji Primorska poje. Pevski zbor se trenutno pripravlja na junijski nastop v Novem mestu in na taboru v Šentvidu pri Stični. Kleklarska skupina je redno prisotna na mednarodnem festivalu čipke v Pagu, Idriji in Lepoglavi, letos pa bodo kleklarice tudi na Svetovnem kongresu v Ljubljani.

Od dnevu državnosti bodo zapeli Zdravljico 

Zelo aktivni so tudi slikarji, letos so bodo tako udeležili kolonije v Turnju pri Biogradu, Pišecah in v Tuzli.Otroška skupina Kekec prireja večnastopov čez leto, trenutno se pripravljajo na obisk pri predsedniku države Borutu Pahorju ob dnevu državnosti, kjer bodo z drugimi otroci iz zamejstva zapeli Zdravljico.

Aktivno uporabljajo slovenski jezik 

Od ustanovitve do danes so v društvu izdali okrog 1350 članskih izkaznic, trenutno štejejo 350 članov, od katerih je okrog 120 aktivnih. Pravijo, da je uporaba slovenskega jezika v društvu prisotna skozi delovanje vseh sekcij, na prireditvah, zabavah in koncertih. Prav tako se na otroški, srednošolski in odrasli ravni izvaja dopolnilni pouk slovenskega jezika. Dodajajo, da so skozi vsa leta delovanja posebej sponosni na to, da so zelo dobro sprejeti v sredini, kjer živijo in delujejo.

Vrata njihovega društva, pravijo, so odprta vsem meščanom, kot zelo dobro ocenjujejo sodelovanje z lokalno oblastjo. »Ohranjevanje slovenske kulture na Hrvaškem je pomembno posebej za nas Slovence, ki smo samo rojeni v Sloveniji, živimo pa že 60 let tukaj, pomembno je tudi za naše otroke in vnuke, da ne pozabijo, od kod so in kdo so. Ohranjevanje slovenske kulture pa skupaj z drugimi narodnimi manjšinami bogati multinacionalni kraj, v katerem živimo,« še dodajajo v Slovenskem kulturnem društvu Triglav Split.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.