https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

NOGOMET

Pokojni oče Darija Srne kot otrok posvojen v Murski Soboti

13.6.2016  

Uzeir Srna ima za sabo ganljivo življenjsko zgodbo, povezano tudi s Prekmurjem. Njegov sin je danes kapetan hrvaške reprezentance.

 

Hrvaško in evropsko nogometno javnost je po včerajšnji tekmi med Hrvaško in Turčijo presunila novica o smrti očeta hrvaškega kapetana Darija Srne. Uzeir Srna je preminil v 76. letu starosti, Darijo pa je takoj po tekmi s privatnim letalom odletel domov in se danes na pogrebu poslovil od očeta. 

Darijo Srna, foto: HNS

Mirko Kelenc iz Murske Sobote 

Uzeir Srna se je sicer rodil v vzhodni Bosni, ki je bila za čas druge svetovne vojne leta 1941 pod okupacijo nemških sil. Kmalu po tem so se tam začeli brutalni spopadi med hrvaškimi ustaši in srbskimi četniki. Uzeirju so četniki ubili mater, ki je bila noseča – brutalno je zgorela v hiši. Zaradi nosečnosti namreč ni mogla zbežati. Uzeirju je življenje rešil oče, skupaj s starejšim bratom so se tako skrili v gozdu. Nadaljevanje zgodbe Uzeirja Srne je še bolj osupljivo: kot malček se je nato v vsej vojni zmedi izgubil v gozdu in pristal kot begunec v Sarajevu. 

Splet naključij ga je nato vodil v sirotišnico v Mursko Soboto, kjer je bil po nekaj mesecih bivanja posvojen s strani družine Kelenc. Uzeir Srna je bil tako od takrat za nekaj časa Mirko Kelenc. Njegov oče in brat sta se nato odločila, da ga poskušata najti. Brat Safet je v svoji odločnosti uspel in ko je izvedel, da bi se lahko Uzeir nahajal v Sloveniji, je šel v akcijo in ga po nekajtedenskem iskanju tudi našel. Kelenčeve je prepričal, da ga vzame s seboj in od takrat je bil Mirko Kelenc ponovno Uzeir Srna. 

Nadarjenost sina so hitro opazili 

Uzeir Srna se je kasneje v nogometni karieri preizkusil v številnih bosanskih klubih kot vratar, štiri leta je igral tudi v Franciiji. Po vrnitvi nazaj v Metković se je poročil še drugič, dobil dva sina (Igorja in Darija) in tu se njegova zgodba seveda ne konča. Nadarjenost njegovega sina Darije Srne so hitro opazili številni klubi, nato se je odločil za Hajduk.

Danes igra za ukrajinski Šahtjar in je kapetan hrvaške reprezentance. Vsak gol, ki ga doseže, posveti svojemu bratu Igorju, ki ima Downov sindrom, njegovo ime ima tudi vtetovirano na prsih. To osupljivo življenjsko pot Uzeirja Srne je nedavno objavil novinar Jonathan Wilson na blogu. Odslej bo kapetan hrvaške reprezentance zagotovo igral še bolj srčno. Na očeta je bil namreč izjemno čustveno navezan. 

Uzeir, počivajte v miru. 

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.