https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ženski poklici za moške, moški poklici za ženske

18.06.2016 ob 12:00  

O težavah zaposlovanja je v zadnjih letih zelo veliko govora. Trg je prenasičen z visoko izobraženo delovno silo, primanjkuje pa izobraženih v poklicnih šolah. Tu pa nastopi še eno vprašanje:  ali so t.i. moški poklici še vedno namenjeni samo za moške in t.i. ženski poklici samo za ženske?

Največ delovnih mest je v Sloveniji objavljenih na Zavodu za zaposlovanje. In vsak, ki je iskalec zaposlitve, bo kaj kmalu ugotovil, da so razpisana delovna mesta za Pomurje v veliko primerih namenjena samo za moške. Kljub temu, da pri vsakem razpisu piše, da se zaposli moškega ali žensko, realno gledano za večino delovnih mest, ki jih delodajalci zaposlijo, ženska ni primeren kandidat.  Ali si na primer predstavljate, da bo delodajalec, ki išče zidarja m/ž (kot je navedeno v razpisu), dejansko na to delovno mesto zaposlil žensko? Verjetno bolj redko kateri. Kot dodatek naj navedemo, da je na primer na zadnji dan leta 2014 v Sloveniji bilo zaposlenih 5.625 zidarjev in 26 zidark. In še vedno moramo tudi kot družba priznati, da odreagiramo s presenečenjem, če vidimo žensko na gradbišču, ki opravlja zidarska dela. Smo pač vajeni, da je to moška domena.

Foto: rtvslo.si

V družbi obstajajo tradicionalni ženski poklici, ki so skozi desetletja postali moškemu spolu enakovredni. Čeprav je kuhanje tradicionalno ženski poklic, so vrhunski kuharji praviloma moški. Enako verjetno velja za frizerje. Si predstavljate, da bi pred petdesetimi leti moški izrazil željo, da postane vzgojitelj predšolskih otrok, kot je to dandanes?

In zato proti vprašanje: ali po tem takem tradicionalni moški poklici ne bi mogli postati enakovredni ženskemu spolu? Dobra novica je ta, da se je na nekaterih področjih v zadnjih desetletjih to že udejanjilo. Tako imamo danes ženske vojakinje, policistke, gradbenice.

Foto:policija.si


Na srečo so si v zgodovini tako moški kot ženske upali oziroma drznili prestopati te norme in odpravljati tradicionalne poglede na spolno primerne poklice.  Spreminjanje drže do poklicnih opredelitev glede na spol in brisanje meja pri predstavah o primernih poklicih za ženske samo zato, ker so ženske, in tistih za moške, ker so moški, je vsekakor dobro, saj vse to vodi k enakosti spolov.

Žal pa je še eno veliko nerešeno področje, na katerem še vedno prihaja  do velikih razhajanj, namreč pri plačilu. Če ženska in moški opravljata popolnoma enako delo, je moški še vedno zanj bolje plačan.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.