https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

»Zdi se mi, da Slovenci ljubimo svojo deželo, svojo državo pa sovražimo«

14.06.2016 ob 12:20  

Prekmurska opazovalca družbenega dogajanja o (ne)odgovornem upravljanju države. Ne tarnamo, ampak iščemo rešitve. So problem mediji in politiki?


Slovenija bo 25. junija praznovala 25. rojstni dan. Je to starost, pri kateri bi država morala dozoreti ali imajo tisti, ki si jo jemljejo za talko, še nekaj časa, da se iznorijo in jo pustijo pri miru?

Aljoša Bagola, partner in izvršni kreativni direktor v agenciji Pristop, meni, da smo dovolj noreli, se iskali in zavlačevali z odraščanjem. »Zdaj je čas za stabilnost, odgovornost in vizijo.«

Redni profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti, dr. Janez Malačič, pravi, da Slovenija ni dovolj zrela in se na mnogih področjih ne vede dovolj odgovorno. »Vendar pri tem ne gre za pubertetniško ali mladostniško "norenje", pač pa za to, da se naša država ne prilagaja dovolj (hitro) številnim in zelo hitrim spremembam v sodobnem svetu.« Malačič je sicer prepričan, da vseh sprememb ni mogoče predvideti, veliko pa je takih, ki zahtevajo hitro prilagajanje. »Dober primer tega je obotavljanje pri celi vrsti družbenih reform, od pokojninske, reforme trga dela,, zdravstvene reforme ipd.«

O poceni političnih trikih

Bagola v naši državi vidi potenciale predvsem na področju človeškega kapitala. »Veliko moramo narediti na medsebojni komunikaciji in sposobnostih doseganja konsenza. Ne znamo se pogovarjati.« Ob tem dodaja: »Navajeni smo sprtosti, nasprotovanj in razdvojenosti, ki so zgolj poceni politični trik, priročen za medijsko prelaganje odgovornosti in lovljenje glasov.« Zdi se mu, da Slovenci ljubimo svojo deželo, svojo državo pa sovražimo. »Torej je nekaj narobe s politiko, ki nam je v kombinaciji z dolgoročno neodgovornim poročanjem medijev, uspela priskutiti sistem.«

Malačič stavi na geografsko raznovrstnost, izjemno prometno lego, vodne vire, gozdove in les. Hkrati se strinja z Bagolo: »Še večji potenciali pa so v naših ljudeh, če bomo investirali v kakovostno izobraževanje, raziskave in razvoj, podjetništvo ipd.« 

Povejmo ne neumnostim

Misli, ki jih posvečata naši državi ob bližajočem se 25. rojstnem dnevu, bi bile:  

Aljoša Bagola:

»V vsej, nemalokrat neprizanesljivi zgodovini nam je uspelo ustvariti državo in ohraniti narod, ki ima svoj jezik, svojo kulturo ter - če se malo bolj resno ozremo po svetu - dobro kakovost življenja. Ne zapravimo tega zaradi preračunljivih politikov in senzacionalističnih medijev. Zato - vse najboljše, Slovenija.«

 

Janez Malačič:

Foto: Top TV

»Uprimo se staranju prebivalstva z večjo rodnostjo in s prijaznejšim sprejemom priseljencev, ki so se pripravljeni in sposobni integrirati v slovensko družbo. Hkrati pa izkoristimo potenciale vseh velikih starostnih skupin prebivalstva, mladih, odraslih v delovni dobi in starejših v pokoju. Povejmo ne neumnostim (od prisilnega upokojevanja do političnih skrajnosti vseh vrst).«

 

 

    Komentarji

    1. gost
      14.06.2016 ob 15:02 gost

      Pa ka toga Bagolo skouz kak nekšoga relevantnoga govorca prikazujete!? Gda je na TV kak goust pa more povedati nekšo mnenje nigdar nika čednoga ne povej. Šef nekše privat oglaševalske firme je nej nikša avtoriteta ka bi davo nekša mnenja glede na to ka večino svoje plače dobi od tistih kere kritizejra. Že ta njegova izjava: "Ne zapravimo tega zaradi preračunljivih politikov in senzacionalističnih medijev." je v bistvi redno plitva. Njegova agencija dela volilne kampanje ten preračunjlivin politikon, marketinške fore raznin izkoriščevalskin firman v Sloveniji, promocije zavarovalnican in bankan kere ropajo lidij. Poglente sama Supervizori kelko Pristop dobij od kampanj kere delajo za razna ministerstva.

      15 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.06.2016 ob 15:53 zt gost

      Joj toga košavoga Bagolo spitavlete za mnenje .Ka se pa on razmi

      12 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.06.2016 ob 15:57 gost 3 gost

      Prvi gost, te pa tebe naj pozovejo, ka kaj čednoga poveš, ka samo kritiziraš.Eni ste pač večni nergači, ne vidite pa sebe, pa tak dale. Sicer pa Bagoli saka čast, nikdar se ne brani povedati. ka je iz Prekmurja, kak marsišteri ,ki je postal žabar. Fejst lipou je povedal, fajn, ka mamo takše lidij. Mogli bi biti Prekmurje republika, bilo bi nan boukše, seveda brez nergačev.

      8 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      14.06.2016 ob 16:00 gostja gost

      Gost 2, zaj mo tebe pitali, tij se očitno razmiš na vse. Pa misliš, ka bi te što sploj poskujšo, zavistneži eni. Nej zaman ,ka je v Prekmurji tak, kak je., zaostalo.

      4 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      14.06.2016 ob 16:05 60-letnik gost

      gost 3, ve pa povej Baguli, pa napravimo republiko, mi prekmurci smo tumpasti do amena, ve smo pa vse razprodali, mi smo seljačine, imamo njive in pajceke(sedaj več ne), drugo nam pa ni treba. Tako so nas v Ljubljani obravnavali pred 40-imi leti, taki kreteni kmetavzarski smo ostali, na žalost nas in veselje žabarjev.Jebi ga, tak pač je in bo ostalo, prijde z Ljubljane nekši smrkavec ali smrklja pa nas bo poučeval o vrednotah življenja, mi pa ne upamo kontra pisniti!

      8 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.06.2016 ob 21:38 medo gost

        60 -letnik ........ tak je sakši saroš bi že nekaj predlagal pa pametoval .Tüdi # gostja # ob 16:00 se je od nekod vzela in pametüje nekaj brezi veze .Vsak lejko šinfa in vsak lahko hvali ampak takši sraunjeki pa rejsan ne bodo nekomi pamet solili

        8 2 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      14.06.2016 ob 19:14 gost

      je pa istina kak zgoraj piše,ljubimo svojo deželo,sovražimo svojo državo kak politično tvorbo

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.06.2016 ob 23:35 muki gost

        - 19:14 ------ Ta država mi je k večjem vzela dala nič iz nas nekaterih ki nismo pri koritih naredila reveže

        7 2 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      15.06.2016 ob 8:04 gost

      Že med temi komentatorji se potrjuje zgoraj zapisano. Pa saj vam ta dva človeka nič slabega nočeta, nič slabega nista povedala. Slovenija res nima prihodnosti, na takšen način lahko edino še bolj tone.

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.06.2016 ob 12:00 gost

        - " 8:04 " .Z pisanjem kot trdiš ni država padla tak nisiko kot je ampak za volo tistij pri kopanjaj in k večjemo takšin kak si tij in tebi podobni ka vse vörvlete ka što prdne .Torej za radi pisanja ni nobena država pristala na dnu .Ne piši bedastoč

        4 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.06.2016 ob 8:26 gost

        Saj sploh ni vredno komentirati tega tvojega odgovora. Glede bedastoč, pa malo poglej skropucalo, ki si ga zapisal.

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      15.06.2016 ob 12:06 77 gost

      Ni res da sovražim svojo državo,ker sem se ponosno boril za njo.Sovražim pa politike in vse tiste pedre in lezbijke in posrance,ki so jo prodali in izropali.

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      16.06.2016 ob 13:43 asd123 gost

      Seveda ide vse v drek, zato ka vsaki ščej ropati pa enostavno služiti z odavanjon megle. Npr: zavarovalnice, svetovalnice, oglaševalske agencije itd.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.