https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Sto brezposelnih v javnih delih bo pomagalo pri sanaciji in obnovi gozdov

20.06.2016 ob 14:00  

Na zavodu za zaposlovanje so v minulih dneh objavili novo javno povabilo za izbor programov javnih del. Njihov namen je pomoč pri sanaciji in obnovi gozdov po žledolomu, ki je Slovenijo prizadel v letu 2014. Ponudbe lahko oddajo neprofitni delodajalci od 23. 6. 2016.

Na voljo je okvirno 1,572 milijona EUR iz slovenskega proračuna za predvidenih 100 vključitev brezposelnih v programe, ki jih bodo izvajali neprofitni delodajalci. Programi bodo izbrani za dve leti, tako da bodo brezposelni letos lahko vključeni  najdlje do 30. 11. 2016, prihodnje leto pa od 1. 3. 2017 do 30. 11. 2017. Javno povabilo je odprto do 1. 8. 2016 oziroma do njegovega zaprtja zaradi porabe razpoložljivih sredstev. Za financiranje programov javnih del v letošnjem letu je predvidenih okvirno 600.000 EUR, prihodnje leto pa okvirno 972.000 EUR.

V javna dela za pomoč pri sanaciji in obnovi gozdov po žledolomu se lahko vključijo brezposelni, ne glede na trajanje njihove brezposelnosti, če so pripravljeni in sposobni opravljati takšno delo. V okviru sanacije poškodovanih gozdov bodo tako pomagali zlasti pri izbiri drevja za sanitarni posek, varstvenih delih, meritvah prizadetih gozdnih sestojev ter pri organizaciji in usklajevanju dela. V sklopu obnove poškodovanih gozdov pa bodo lahko sodelovali predvsem pri pripravi tal za sajenje, sajenju sadik in njihovi zaščiti. 

Foto: delo.si

Izvajalci lahko oddajo ponudbo za program javnega dela od 23. 6. 2016 na njihovo centralno službo, kjer bo potekal tudi izbor programov. Napotitev brezposelnih v izbrane programe javnih del pa bo potekala po območnih službah v tistih predelih Slovenije, kjer se še vedno soočajo s posledicami žledoloma.

Brezposelni, ki se želijo vključiti v javna dela, se glede konkretnih možnosti vključitve pogovorijo z osebnim svetovalcem pri uradu za delo. Omenili so še, da je eden od pogojev za vključitev kandidatov v program tudi uspešno opravljen zdravniški pregled. Po vključitvi v javna dela bodo udeležencem zagotovljeni cepljenje proti klopom, usposabljanje za varno opravljanje dela in zaščitna oprema.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.06.2016 ob 18:06 gozdar gost

      svetovne budale, 2014 imamo žledolom, država ne mrdne 2 leti, narod brezposeln(115000) doma drka kurac, Ko vidijo kako so nesposobni pa po dveh letih iščejo pomoč. Posledice bi že davno morale biti sanirane, tem delavcem bi morali pošteno plačati, prispevki bi se vračali v državno blagajno. Višek denarja pa bi lahko država namenila ponovno za sanacijo bank, posedično pokritje tajkunskih kreditov, Skratka nenormalno vodenje države, politiko nam vodijo totalno nesposobni ljudje, zato bomo tudi za 5 let propadli, to vidimo, gledamo 25 let navadni laiki. Potem pa ČUDEŽNE ankete. Narod je zadovoljen z državo, v naslednjem odstavku pa povedo: PRED LETOM 1991 SE JE BOLJŠE ŽIVELO, za super budalo kontra izjave, tako naprej, dolgo ne bo šlo, reform ni na vidiku, niti nobena vlada ne vidi smisel ubadanja s to problematiko.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.06.2016 ob 22:02 gost

      si zadel bistvo zgornji komentar

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.06.2016 ob 1:01 alkimist gost

      Vse lipo in prav, ampak ti fali ključni podatek. Velki procent godov je do junija letos bil v rokah koncesijonarov in posledično je država mejla omejene pravice. S prvin julijon 20% gozdov preide v državno last, ker se koncesije nejso podukšale, Ustanovila de se oziroma se je firma Slovenski državni gozdovi, zato je upravljenje z določenin deležon gozdov ležje. Ne zagovarjan politiko gospodarjenja z našin leson do zdaj, ampak nej je vse tak enostavno kak se zdi na prvi pogled.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.06.2016 ob 13:47 77 gost

      Zaposlite ljudi,ki imajo izkušnje ne pa pijančke in lenuhe,to in kot v prekmurskih šumah 20 litrov vina ali piva in pol svinje in gremo v šumo za pol ure pa vse pijano in nažrto da ne morejo hoditi,vsak,ki ima motorko nima opreme kaj še le izkušnje,to ni mura in planika ali druga podjetja.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      23.06.2016 ob 8:59 gofla. gost

      pa proti klopom naj jih cepijo. :)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.