https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Objavljen drugi javni razpis za pomoč za zagon dejavnosti za mlade kmete

22.06.2016 ob 7:35  

Minuli petek je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v Uradnem listu RS, št. 42/ 2016 z dne 17. 6. 2016 objavilo drugi javni razpis pri podukrepu 6.1 Pomoč za zagon dejavnosti za mlade kmete. Okvirna višina razpisanih nepovratnih sredstev znaša do vključno 12 mio €. Razpis je objavljen na spletni strani MKGP.

Minister mag. Dejan Židan je ob tem poudaril, da se s strani mladih lahko pričakujejo nove ideje, nova znanja in poslovni zagon. To pa tudi sam smatra za temelj za pozitivne spremembe v kmetijstvu.

Upravičenec za prijavo na razpis je mladi kmet, ki je na dan oddaje vloge na javni razpis star od 18 do vključno 40 let, ima ustrezno poklicno znanje in ustrezno usposobljenost ter prvič vzpostavlja kmetijo, ob oddaji vloge na javni razpis pa vzpostavitev kmetije še ne sme biti končana.

Okvirna višina razpisanih nepovratnih sredstev znaša do vključno 12 mio €. Od tega za sklop A 10 mio € (če je upravičenec zaposlen oz. predvidi zaposlitev) in za sklop B 2 mio € (brez zaposlitve mladega kmeta). Podpora se dodeli kot pavšalna pomoč v obliki nepovratne finančne pomoči. Znesek podpore znaša 45.000 € na upravičenca, če je na prevzeti kmetiji zaposlen ali v poslovnem načrtu predvidi zaposlitev na prevzeti kmetiji. Če pa upravičenec na prevzeti kmetiji ni zaposlen, niti tega ne načrtuje v poslovnem načrtu, znaša znesek podpore 18.600 € na upravičenca. Podpora se izplača v dveh obrokih (prvi obrok v višini 70 % dodeljenih sredstev, drugi obrok v višini do 30 % dodeljenih sredstev).

Foto: siol.net

V obdobju izvajanja PRP 2007-2013 je bilo za podporo mladim prevzemnikom kmetij objavljenih sedem javnih razpisov, in sicer v okviru ukrepa 112 Pomoč mladim prevzemnikom kmetij. V celem obdobju je bilo izplačanih 55,4 mio € 2.651 mladim prevzemnikom, od teh je bilo manj kot polovica zaposlenih na prevzeti kmetiji. Povprečno je bilo na upravičenca izplačanih 21.000 €.

V letu 2015 je bil v okviru izvajanja PRP 2014 - 2020 že objavljen prvi javni razpis pri podukrepu 6.1 Pomoč za zagon dejavnosti za mlade kmete. Podpora je bila dodeljena 220 mladim kmetom v višini 8.896.800 €. 182 mladih kmetov je v podukrep vstopilo z zaposlitvijo na prevzeti kmetiji, ali pa so se v vlogi zavezali, da se bodo zaposlili v roku 9 mesecev od datuma odločbe o pravici do sredstev. Bistvene novosti, ki izhajajo iz prve potrjene spremembe PRP 2014–2020 so, da se  podaljšuje obdobje začetka vzpostavitve kmetije iz 18 na 24 mesecev pred oddajo vloge na javni razpis; dopolnjena je tudi opredelitev vzpostavitve kmetije.

Foto: mkgp.gov.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.