https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

Edvald Flisar odstopil s položaja predsednika PEN-a

16.07.2016 ob 11:15  

Edvald Flisar je po hudih medijskih očitkih danes podal odstopno izjavo kot predsednik PEN-a.

V zadnjih nekaj dneh je na kulturni sceni odmevala afera, v katero se je zapletel sedaj že bivši predsednik PEN-a in prekmurski pisatelj Edvald Flisar, ki se je zapletel v besedno vojno z mlado kritičarko Aljo Radaljac, ki sta si jo izmenjala v svojih elektronskih sporočilih.Legendarni prekmurski pisatelj, ki je zaslovel pred tridesetimi leti z romanom Čarovnikov vajenec ter z eno najboljših reprezentacij antičnega dela Antigone, je danes podal odstopno izjavo. Svoj del resnice je podal v obširni pisni izjavi, ki jo je danes eksluzivno objavil Delo.

V odstopni izjavi, ki je dostopna na delo.si, Flisar med drugim trdi, da ni odstopil zaradi medijskega linča, ki so ga nad njim izvedli nekateri mediji v Sloveniji. Sam trdi, da je odstopiti hotel že pred nekaj meseci, vendar so ga njegovi kolegi v društvu prepričali, da naj še naprej vztraja. Sam je med vzroki za svoj odstop navedel nestrinjanje z članicami MIRE, v katero so bile vpete Stanislava Repar in sedaj že bivša sekretarka PEN-a, Tanja Tuma.

Afero s Radoljevcovo je bil le vrh ledene gore, s katero so ga hoteli dokončno očrniti in diskreditirati, kjer se je v dobri veri zavzel za mlado kritičarko in ji omogočil prevod ter kritiko otroške knjige. Medtem Radoljevceva ni bila zadovoljna z odgovorom, ki ji je posredoval Flisar po nareku odgovorne urednice Sodobnosti, kar pa Radoljcevi ni bilo po volji.

Flisar svojo odstopno izjavo zaključuje s sledečemi besedami: "Spolna diskriminacija ženske proti ženski?Takšen je kronosled dogodkov in odločitev. Trditve v nekaterih rumenih medijih (in zdi se, da so danes vsi rumeni), da sem ji (jaz?) odpovedal »delovno razmerje, ker mi ga ni hotela pofafati«, so naravnost bizarne. Še bolj bizarno je to, da jih ona podpira. Na moj javni poziv, naj pove, ali sem od nje za ponudbo sodelovanja pri reviji zahteval kakršne koli protiusluge, seveda ni odgovorila.Kot mi je napisala ena mojih uglednih prijateljic: »Kam in kako sploh še smejo vzleteti naše besede, da jih ne bo kdo sprevrgel, poškodoval? Jemljejo nam jezik. Plenijo ga. Prevajajo ga. Dodajajo mu druge pomene.« Odstopno izjavo in utemeljitev svoje odločitve pošiljam v vednost tudi Jennifer Clement, predsednici Mednarodnega Pena," zaključuje Flisar.

Celotno odstopno izjavo Edvalda Flisarja si lahko preberete TUKAJ.

Več fotografij si lahko ogledate v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.07.2016 ob 12:56 gostja gost

      Vsaj priznal je in odstopil. Pri nas pa imamo politike iz največje opozicijske stranje , ki so si dovolili še hujše izjave, vendar niso prevzeli odgovornosti in doslej še nihče ni odstopil. Še dalje se šopirijo in so samovšečni.To si je treba zapomniti.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.07.2016 ob 22:57 legenda gost

      Gostja ne serji. Človek je pač že toliko star, da se s temi smrkljami in smrkavci iz PEN ne bo šel. In, ker pametni popusti je odstopil. Škoda za to potezo. Po drugi strani pa ima prav, da se umakne, ker pametnejši popusti. Če bi se dregal s temi smrkavci bi se spravil na njihov nivo, kar pa Flisar seveda ne bo naredil. Občudujem ga in vse kar je rekel je dobro in prav. Flisar je legenda in pač pove na svoj umetniški način. In tudi nič in popolnoma nič grdega in slabega ni povedal. Ta današnja mladina pač še ne razume določenih stvari in imajo neke stvari za strašno hude, kar je nam starejši generaciji bilo popolnoma samoumevno in normalno.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.07.2016 ob 20:50 andrej gost

      Evald in NE Edvald. V prvem in drugem prispevku imate ime narobe. Enkrat malo nevsakdanje ime in že imajo pisci prispevkov težave. Kaj res nihče za seboj inč ne bere? Še slike knjig objavi in ima gor napisano ime. Je pa legenda lepo napisal. Zakaj bi se Flisar sploh pogovarjal s temi smrkavci?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.