https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Vila Vogler - zgodovinski in današnji okras Cankove

Cankova, 14.10.2016 ob 9:00  

Vila Vogler predstavlja kompleks stanovanjskih in gospodarskih poslopij družine Vogler. Predstavlja eno izmed zgradb, ki so že v minulih stoletjih predstavljale pomembno točko stičišča na Cankovi. Zato si brez dvoma zasluži, da jo podrobneje predstavimo v sklopu Pomurskih novic.

Vila Vogler predstavlja kompleks stanovanjskih in gospodarskih poslopij družine Vogler, ki je živela na Cankovi od 18. do 20. stoletja in tvori identifikacijsko celoto vasi v gospodarskem, socialnem in kulturnem pomenu. Več kot 100 let se je tukaj odvijala gostilniška dejavnost, ki je z dobro hrano slovela daleč naokrog, gospodarsko poslopje pa je med drugim služilo kot skladišče in postajališče za konjske vprege. Skozi Cankovo je namreč potekala pomembna trgovska pot med Avstrijo in Madžarsko.

Vila Vogler oz. bivša gostilna Vogler se nahaja na trgu sredi gručaste vasi Cankova. Mogočna gostilna je enonadstropna vogalna hiša, ki s pripadajočimi gospodarskimi  poslopji  tvori zaključeno celoto. Fasada je poenostavljena, okna v pritličju so brez obrob, v nadstropju imajo profilirane karnize in police. Na oknih v nadstropju so nastavki za polkne. Na severo-zahodnem vogalu je lep kovan izvesek. Dvoriščno fasado v nadstropnem delu krasi lesen gank s struženimi stebrišči. V notranjosti so pritlični prostori nekdanje gostilne obokani. Vzdolž vzhodnega roba dvorišča stoji zidano pritlično gospodarsko poslopje, kjer so bili konjski in svinjski hlevi. V slednjem so se ohranili stari leseni boksi, saj je bil gostilničar Vogler velik trgovec s svinjami. Temu nizu hlevov sledi zidani nadstropni skedenj v L. Ob cesti v vzhodnem delu dvorišča stoji delno leseno delno zidano pritlično poslopje, ki se je najbrž rabilo za shranjevanje raznega orodja. Sredi dvorišča stoji zidana nadstrešnica za vozove, saj je bila gostilna postaja za furmane.

Gostilna Vogler s pripadajočimi gospodarskimi poslopji velja za dobro ohranjen  primer stavbne dediščine, ki se je na svojstven način vključevala v gospodarsko, socialno in kulturno življenje v tem prostoru ob slovensko-avstrijski meji. Kot taka je pomembna tako z arhitekturnega kot etnološkega in socialno-zgodovinskega vidika.

Sedanji lastniki želijo dati kompleksu novo vsebino. V prostorih nekdanje gostilne je tako trenutno urejena prijetna kavarna, kjer vam ponudijo raznovrstne tople in hladne pijače. Urejena pa je tudi turistično-informacijska točka, ki nudi obiskovalcem informacije o turistični ponudbi v Občini Cankova in ponudbi na območju Krajinskega parka Goričko. Samo vas Cankova se je v določenih virih namreč imenovalo »zahodna vrata v Krajinski park Goričko«, ker predstavlja idealno izhodišče za nadaljnjo raziskovanje zanimivosti Goričke pokrajine.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.10.2016 ob 14:14 vlasnik gost

      krasen objekt.....žal mu pa manjka "duša"!

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.08.2019 ob 15:28 Barbara gost

      To je sicer lep objekt, a se vidi, da gre za večjo kmečko hišo, ne pa vilo. Prava vila Vogler je nekaj metrov pred njo, na ovinku.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.