https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Domače obrti v ledinskih in hišnih imenih

08.08.2016 ob 10:00  

Dandanes se vse bolj uveljavlja trend samostojnih podjetnikov. Največkrat zato, ker so ljudje enostavno prisiljeni k temu.


In čeprav to velikokrat ni nič drugega kot izkoriščanje s strani podjetja, za katerega delaš, nič drugače ni bilo še nedolgo nazaj, ko so si kruh služili naši dedi.

V ledinskih in hišnih imenih Občine Turnišče lahko namreč zasledimo precej imen, ki so izpeljana iz poklicev oziroma dejavnosti, ki so jih ljudje opravljali. Kot bomo lahko videli v nadaljevanju, so te dejavnosti raznovrstne, kar je svojevrsten dokaz, da ljudje, ki so živeli na območju sedanje Občine Turnišče, ki je danes, kar se tiče industrije in obrti, najbolj znana po čevljarstvu in tovarni Planika, v preteklosti nikakor niso bili odvisni le od ene veje obrti. Tako v Gomilici živijo [Cemeštrovi] – njihov dedek je skrbel za cerkev, hišno ime [Kolárovi] uporablja več domačij, na katerih so v preteklosti delali lesene vozove, predniki [Remlárovij] so se ukvarjali z izdelavo usnjenih pasov, [Tišlarovi] pa so imeli mizarstvo.

V Nedelici najdemo hišno ime [Kovačekovi], in sicer po poklicu soseda, ki je bil kovač, pri [Logárovij] so imeli gozdarja, medtem ko so pri [Žganjarovij] imeli žganjarno.
V Renkovcih se del zemljišča v gozdu imenuje [Fazúnska zemla], saj so tam gojili fazane. Prednik [Cestarovij] je delal na cesti, tudi v tej vasi pa so imeli kovača, saj je prednik [Kovačekovij] bil kovač. Renkovci so še posebej znani po [kupináraj], ki so se ukvarjali  nakupom in prodajo blaga,kar je izpričano tudi v hišnih imenih v vasi.

Kupinarji so po prekmurskih vaseh kupovali blago in ga prodajali v večjih mestih. 

V Turnišču so bili v preteklosti obrti in poklici zelo raznovrstni. Tako se del vasi ob glavni cesti v Turnišču imenuje [Cestarove iže] – po poklicu enega izmed prebivalcev teh hiš. Pri več domačijah najdemo [Kolárove], katerih predniki so izdelovali lesene izdelke, predvsem vozove. Pri [Mesárovij] je bil prednik mesar, pri [Pintarovij] sodar, prednik [Poštašovij] pa je bil poštar. Pri [Rebrčovij] so izdelovali rebra iz lesa, medtem ko je prednik [Saboulovij] bil krojač. Več domačij uporablja hišno ime [Sedlárovi], kjer so predniki izdelovali konjska sedla. Več prebivalcev pa je bilo tudi tkalcev, o čemer priča hišno ime [Káučovi]. Najdemo tudi [Čižmárove], katerih predniki so bili čevljarji, po katerih je Turnišče in sama občina, kot smo že navedli, tudi najbolj znana.

Notranjost čevljarskega muzeja v Turnišču.

Iz zapisanih ledinskih in hišnih imen, ki so izpeljana iz poklicev oziroma dejavnosti, ki so jih prebivalci opravljali, lahko vidimo, da so se ljudje večinoma ukvarjali z obrtmi, katerih vire so imeli na razpolago doma, veliko obrti je namreč povezanih z lesom in v preteklosti se je lahko skoraj vsaka malo večja domačija pohvalila z lastnim gozdom. Naši dedi in pradedi so se znašli, kakor so se najbolje lahko, da so lahko preskrbeli sebe in svoje, takrat mnogo bolj številčne, družine.

Avtor: Janja Adanič Vratarič

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.08.2016 ob 18:27 Stewen gost

      KJEPA SO ČUNTALOVI? - Nisem Varašanec, toda - že davno je od tega - sem slišal, da so bili (morda pa tudi še so) v Turnišču tudi Čuntalovi ali Čontalovi. So se ukvarjali s kostmi (čunta=kost)? Ve kdo o tem kaj več?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.