https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Eko kmetija Kasaš – s košarico sveže zelenjave tudi do vaših vrat

Dolina, 10.08.2016 ob 7:00  

Eko kmetija Kasaš se nahaja sredi Doline na obrobju Prekmurja. Na prvi pogled se kmetija ne razlikuje od sosednjih hiš, za vrati, ki razmejuje pridelovalne površine od stanovanjskega dela, pa se razprostira polje, kjer se bohotijo številne vrste pridelkov.


Vodenje kmetije je od staršev lani prevzel dr. Mihael Kasaš, ki se je za ekološko pridelavo navdušil v času študija. Med študijem kemije si je med izbirnimi predmeti izbral agronomijo, na eni izmed šolskih ekskurzij na ekološki kmetiji pa ga je navdušil ekološki način kmetovanja. Idejo je predstavil staršem, in tako so se leta 2008 odločili, da bo tudi njihovo kmetovanje postalo ekološko.

Začetni dvomi o ekološki pridelavi so bili odveč

Kot pojasnjuje mladi lastnik so bili na začetku vsi nekoliko v dilemi o usmeritvi v ekološko pridelovanje. Porajali so se jim dvomi, ali bodo sploh kaj pridelali, ali bo njihovi ekološki usmerjenosti škodovalo škropivo s sosednjih polj, kam bodo prodajali, ali bo zaslužek dovolj velik in podobna vprašanja. Kot pa pojasnjuje sedaj, ko že kar nekaj let pridelujejo ekološke pridelke, so se vsi ti strahovi izkazali za odveč.

Preden so lahko začeli pridelovati ekološke pridelke, sta bili potrebni dve leti brez škropljenja njiv in tri leta za trajni nasad (sadovnjak in vinograd). Potem ko je nadzorni obisk z odvzemom vzorcev pokazal, da so vzorci v skladu z zahtevami, pa je ekološka pridelava lahko stekla.

Na vrtu se bohoti več kot 50 vrst zelenjave

Prvotno so se usmerili le v pridelavo žita, nato pa so dodajali nove in nove kulture. Trenutno pridelujejo različne vrst žit in okoli 50 različnih vrst zelenjave. Na njihovih poljih se tako najdejo tudi pira, ajda, rž, različne vste solat, večina zelenjave, ki jih najdemo tudi po drugih vrtovih, zelišča, različne vrste buč, lubenice, bazilika, blitva, črna redkev, črni koren, šparglji, sladki komarček in mnoge druge, poleg tega pa imajo tudi vinograd, kjer so lani pridelali 1.200 litrov vina, in sadovnjak z marelicami, jabolki, orehi, mandlji, kakiji.

Poleg sveže sezonske zelenjave, prodajajo tudi moke, kaše, domač ržen kruh, zelenjavo predelujejo v namaze, sadje v marmelade, v prihodnosti pa nameravajo povečati pridelavo grozdnega soka. Svojo ponudbo predstavljajo na spletu in po lokalnih sejmih, sprejemajo pa tudi že skupine obiskovalcev v velikosti do 50 oseb.

Kmetija skupno obsega 8 ha, od katerih je 6 ha njiv, ostalo pa sta sadovnjak in vinograd. Večino potrebnih del na kmetiji postorijo domači, občasno za delo poprimejo tudi prostovoljci. Ob našem obisku so bili na kmetiji trije mladi navdušenci nad ekološkim kmetovanjem, in sicer dve dekleti iz Nove Zelandije in fant iz Finske.

Kakšen pa je trg za ekološke pridelke v Sloveniji?

Kot pojasnjuje Kasaš, je trg dokaj velik, vendar pa Slovenci po njegovem mnenju še niso dovolj ozaveščeni, da bi hrano kupovali od samih pridelovalcev, saj so navajeni da vse, kar potrebujejo, kupijo na enem mestu.

Pridelke prodajajo na domu in v Ljubljani, kjer se poslužujejo sistema skupnostnih naročil Nakupujmo skupaj. Kupcem se približujejo tudi s košaricami, ki jih dostavljajo na območju Pomurja in vse do Maribora. Kot so nam pojasnili na kmetiji, košarica običajno vsebuje 3 – 5 kilogramov sezonske zelenjave.

Kot pravi, sami občasno prodajo pridelke tudi tujcem, predvsem na Madžarsko, ki je zelo blizu Doline, kjer se kmetija nahaja. Na Madžarskem Kasaš vidi velik potencial za prodajo ekoloških pridelkov, vendar ozaveščenost o ekološki pridelavi tam še ni zelo razvita. Ekološko usmerjene kmetije tam že delujejo, gre za velike kmetije, vendar pa večino pridelkov izvozijo v Nemčijo in Švico. Kot ob tem dodaja Kasaš, njih širjenje kmetije ne zanima. Večji izziv zase vidijo v tem, da se osredotočijo na pridelavo le nekaj kultur in delajo tisto, v čem so najboljši.

Kot pojasnjuje ,v zadnjih letih že opažajo trend vedno večjega povpraševanja po ekoliških izdelkih. Ti so zelo dobro sprejeti po večjih mestih, saj se, kot pravi, vedno več ljudi zaveda pomena zdrave prehrane. Tudi če je včasih takšna hrana nekoliko dražja, pojasni Kasaš, pa se vsekakor splača poseči po teh izdelkih, kar se dolgoročno odraža na zdravju ljudi.

Kako zagotavljate ekološko kakovost?

Da je vse, kot mora biti, poskrbijo kontrolni organi, ki preverjajo izvor semen in sadik, preverijo katere kmetje preparate uporabljajo in odvzamejo vzorce zemlje in pridelkov.  Kot posebnost, pojasnjuje Kasaš, so se prejšnje leto vključili tudi v sistem Demeter kontrole, ki je zelo priljubljena v Nemčiji in Švici. Semena pridobivajo sami in v sodelovanju s semensko hišo Amarant, s katero so kooperanti. Česar ne pridelajo sami, dobijo tam.

Na kmetiji sprejemajo tudi obiskovalce, torej vse, ki jih zanima njihova kmetija in ekološka predelava. Želja je urediti prostore, kjer bi lahko gostili do 50 ljudi, infrastrukturo, ki jo imajo v vinogradu, pa bi radi preuredili tudi v nastanitvene kapacitete in tako delovali v smeri eko turizma. Že sedaj se lahko z njimi podate tudi na adrenalinski nočni pohod po »Poti od stolpa do srca …«

Poleg tega nameravajo v prihodnje pripravljati tudi izobraževalne programe o ekološkem kmetovanju. Že zdaj se tudi vključujejo v razne projekte, med njimi je bil eden bolj poznanih švicarski projekt Od semena do krožnika, v okviru katerega so uredili vzorčni vrt za semena zelenjave.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.