https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Knjige, ki jih priporočamo v branje: Od Vojnovića do Doerrjeve

11.08.2016 ob 14:00  

V okviru projekta Pomurske novice v sodelovanju s Pokrajinsko in študijsko knjižnico Murska Sobota v branje priporočamo nekaj knjig, ki jih lahko preberete v naslednjih tednih. 


VOJNOVIĆ Goran – FIGA

Figa je roman o času, ki vedno znova vdira v prostor ljubezni.  Med Aleksandra in Jano, med njuno hčerko Vesno in njenega moža Safeta, med njunega vnuka Jadrana in njegovo Anjo, na vselej drugačen, a tako zelo isti način. Socializem, tranzicija ali kapitalizem, vseeno je kako ga imenujemo, čas vselej določa nas in našo usodo. Iz drobcev spominov in vedenja, Jadran sestavi veliko zgodbo preteklosti, da bi razumel svojo sedanjost. Ko pa je zgodba sestavljena, vzroki pojasnjeni, povodi osmišljeni in motivi razkriti, spozna, da nas preteklost ne odvezuje odgovornosti za prihodnost.

 

KARDOŠ Štefan – VETER IN ODMEV

Dogajanje romana je postavljeno v slovensko gorsko vasico Gorenje selo na meji  z Avstrijo na tamkajšnjo osnovno šolo. Glavni junak Adam Teodor Vogrinski se umakne v planine, da bi tam našel svoj mir, pozabil na življenjske travme in prebolel ljubezen. Zaposli se na osnovni šoli, ki nima dovolj učencev, ravnatelj Karel Selan, tudi župan, pa tu vlada in ima vse vajeti v svojih rokah. Med drugim prireja podatke o številu otrok, da šole ne bi zaprli, in skuša zagotoviti dovolj dela za tamkajšnje učitelje. In tako v to utečeno življenje in  prakso vstopi Adam in s sabo prinese težave.

 

OVASKA Jelka - LOVKE

Viktor Šibrer je partijski direktor slovenskega prevozniškega podjetja, ki skrivaj trguje z mamili in sodeluje z italijansko mafijo. Po razpadu Jugoslavije Viktor ustanovi svoje podjetje, kamor zvabi tudi nečaka Igorja. Igor se poroči z Evo, eno od štirih sester Braska, ki so sposobna in ambiciozna dekleta. Šibrerji so dinastija, ki se koplje v nezakonito prisluženem denarju, vendar Igor nekega dne izgine. Sestre se spravijo na lov za izginulim svakom ter pridejo na sled lovkam Viktorjeve združbe. Na videz lahkotna in dinamična kriminalka nudi oster vpogled v gigantske razsežnosti gospodarskega kriminala, ki je Slovenijo kjub osamosvojitvi pripeljall na rob revščine in propada.

 

MCEWAN Ian – NA OBALI CHESIL

Zgodba se dogaja v začetku šestdesetih let prejšnjega stoletja. Svobodna ljubezen je komaj na začetku svojega neizogibnega pohoda. Večina moških, ki prvič spi s svojim dekletom, se mora z njo tudi poročiti. So pa tudi že izjeme. Florence in Edward vsekakor nista med njimi. Ostaneta vsak na svojem bregu. Ona vdana glasbi z večnim spominom na Edwarda, on živi z očitkom, da bi se vendarle moram potruditi, jo razumeti, ji pomagati prebroditi začetne težave. Tako pa ostajata le v večnem spominjanju, nikoli pomirjena s sabo in drug z drugim.

 

SIMSION Graeme – PROJEKT OTROK

Po zapletih v Projektu Rosie sta zdaj Rosie in Don srečno poročena že deset mesecev in deset dni. Opustila sta Donov standardizirani sistem obrokov in se zedinila, da pride seks v poštev, tudi kadar ni napisan na urniku. Življenje ne bi moglo biti lepše. Dokler Rosie ne oznani, da je noseča, kar pa ni bilo v Donovem načrtu. Zmedeni avtist se na novico skuša odzvati v skladu s tradicionalnim protokolom in poišče nasvet pri vseh svojih šestih prijateljih, terapevtki in celo na spletu. Rezultat? Pričakovano neugoden. Zdaj mu grozijo kazenska ovadba, izgon iz države in izguba strokovnega ugleda. Toda najhuje je, da bo morda za vedno izgubil tudi Rosie.     

 

DOERR Anthony – VSA TA NEVIDNA

Roman Vsa ta nevidna svetloba je leta 2015 osvojil Pulitzerjevo nagrado. Dogaja se leta 1934 v Franciji, ko šestletna Marie-Laure preživlja dneve z očetom v pariškem naravoslovnem muzeju in sanjari o skrivnostih živalskega in rastlinskega kraljestva. V Nemčiji osemletni Werner raziskuje čarobni svet tehnologije onkraj sirotišnice in sanjari o boljši prihodnosti. Ne eden ne drugi ne vesta, da se bodo njune sanje kmalu razblinile; odnesla jih bo reka vojnih grozot in ju potegnila v vrtinec nasilja, izgub in nemogočih odločitev.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.