https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Na mednarodni konferenci v Lendavi iskali priložnost za mlade

Lendava, 27.08.2016 ob 7:00  

V Lendavi je potekala mednarodna strokovna konferenca na temo Evropska prestolnica kulture - Priložnost za mlade. S tem se je tudi uradno pričel festival Vinarium, ki bo trajal vse do 4. septembra 2016.

 

Uvodna razmišljanja o Lendavi in priložnosti, ki jih prinaša Evropska prestolnice kulture je predstavil župan Občine Lendava Anton Balažek. Slednji je v svojem nagovoru poudaril, da je konferenca posvečena mladim in kandidaturi Lendave za Evropsko prestolnico kulture. Na konferenco so povabili predstavnike mest, ki že imajo izkušnje s projektom Evropske prestolnice kulture. Med najuspešnejšimi sta bili madžarski Pécs in avstrijski Gradec. Spremljali pa so tudi EPK v Mariboru in uspešno kandidaturo Rijeke na Hrvaškem. Balažek je dodal, da je prav, da predstavniki in nosilci teh projektov predstavijo na konferenci svoje izkušnje. Pomembna je tudi vloga medijev, ki se dnevno srečujejo z mladinsko tematiko in položajem mladih v družbi. Poudaril pa je tudi pomen lokalne likovne umetnosti, saj je v Lendavi veliko število akademsko izobraženih umetnikov. Evropska prestolnica kulture predstavlja za Lendavo gospodarski in razvojni projekt, saj se Lendava spopada z visoko brezposelnostjo in demografskimi težavami. Slednjega pa ni mogoče rešiti brez angažiranja mladih. Zato je sporočilo konference, da je projekt Evropske prestolnice kulture obenem tudi izziv in priložnost za mlade.

Projekt Evropske prestolnice kulture naj bi zrasel v sodelovanju s sosednjimi mesti ter obmejne regije Madžarske, Avstrije in Hrvaške. Pri tem ne bo šlo za zgodbo o prestižu, ampak za zgodbo o kreativnih vsebinah, o sodelovanju in čezmejnem – brezmejnem trajnostnem razvoju.

Na konferenci so prisotne nagovorili še Mitja Čander - programski direktor Maribor EPK 2012, ki je predstavil dobre in slabe izkušnje iz projekta v Mariboru. Izkušnje s pripravami in uspešno kandidaturo mesta Rijeka je podala direktorica projekta Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota. Izkušnje iz Madžarske je podal dr. Peter János Merza iz Zavoda za urbanizem v Pécsu. Iz sosednje Avstrije pa so udeleženci prisluhnili Walerichu Bergerju predstavniku Jugend am Werk Steiermark GmbH iz Gradca.

V sklopu tematike kultura, mediji in mladi so spregovorili Anton Peršak – minister za kulturo RS, Dr. Karmen Erjavec iz Fakultete za poslovne in upravne vede iz Novega Mesta, Maja Malus Azhdari predstavnica Mladinskega kulturnega centra iz Maribora ter Matej Praprotnik iz RTV Slovenija.

V nadaljevanju so se predstavili še dijaki in mentorji udeleženci mednarodnega tekmovanja RoboCupJunior2016 iz Dvojezične šole Lendava ter zgodovinar Dejan Süč in Dubravko Baumgartner iz Galerija – Muzej Lendava, ki bosta aktivno sodelovala v projektu Evropske prestolnice kulture v Lendavi.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.08.2016 ob 12:45 gost gost

      edina priložnost za mlade so službe preko vez in poznanstev, proizvodnja Lek ali pa Carthago. za kaj več pa TUJINA

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.08.2016 ob 14:22 gost

        Starce spakivati v penzijo... pa naj mladi začnejo delati, ker so intelegentnejši (vsaj nek delež, ne vsi)... vedno samo "išćejo" priložnost za mlade a ne najdejo nikjer, te se pa čudijo zakaj mladi zapuščajo državo...

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.08.2016 ob 16:54 kodila gost

      Eden drüjgomi predavlejo. Čanda pa je tak pa tak delal v Maribori zgübo. EPK = delovna mesta? Malo vütro !!!!!!!! Te bi v Maribori vsi mogli biti zaposleni. Ha, ha, ha !!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.