https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

Erika Köleš Kissné – prva zagovornica Slovencev v madžarskem parlamentu

30.08.2016 ob 7:00  

Deluje v parlamentu, a ni klasična poslanka. Zagovrniki nimajo svojih frakcij kot jih imajo stranke. Njena najpomembnejša naloga je zastopanje slovenske narodnosti.


Slovence na Madžarskem kot prva zagovornica v madžarskem parlamentu od leta 2014 zastopa Erika Köleš Kissné. Rodila se je v Monoštru, odraščala pa v slovenski družini v najzahodnejši vasi na Madžarskem - na Gornjem Seniku. Po poklicu je profesorica madžarskega jezika in književnosti ter učiteljica slovenskega jezika in književnosti.

Ko obljube padejo na plodna tla

Po dvajsetih letih obljub vlad in zakona za posebne pravice narodnostnih skupnosti so leta 2014 manjšine na Madžarskem za zastopanje svojih interesov dobile poslance z manj pravicami, tj. parlamentarne zagovornike. Nobena od trinajstih avtohtonih narodnosti na Madžarskem ni dobila poslanca na volitvah, saj niso prejeli zadostnega števila glasov.

Zagovorniki in zagovornice v Državnem zboru na plenarni seji lahko spregovorijo, če se dnevni red – na podlagi presoje parlamentarnega odbora - dotika interesov in pravic katere koli narodnostne skupnosti. Narodnostni zagovornik lahko spregovori tudi po dnevnem redu, če gre za izjemno zadevo. Te možnosti je do sedaj Köleš Kissnéjeva  devetkrat izkoristila.

Kaj sme in česa ne?

Kot zagovornica lahko postavi vprašanje vladi in njenim članom, sodniku za človekove pravice, predsedniku državnega računskega sodišča in pravnemu zastopniku o zadevah, ki se dotikajo interesov, pravic narodnostih in so del njihovih nalog. »Lahko vložim predlog sklepa  v zadevi, ki se dotika interesov, pravic narodnosti oziroma lahko na podlagi pogojev, ki veljajo za poslance, vložim Državnemu zboru predlog spremembe predloga sklepa,«pojasnjuje Köleš Kissnéjeva.  

Več sredstev za slovensko manjšino

Narodnostni zagovorniki ima dolžnost udeležbe na sejah Državnega zbora ter sejah parlamentnih odborov, v katerega je včlanjen. Köleš Kissnéjeva med drugim tesno sodeluje s krovnimi slovenskimi organizacijami na Madžarskem, z Državno slovensko samoupravo in z Zvezo Slovencev na Madžarskem ter z vsemi kulturnimi in civilnimi društvi.

Pohvali se, da se je proračun za slovensko manjšino na Madžarskem v zadnjih dveh letih dvignil za okrog 30 odstotkov. »Sodelujem z vsemi silami, ki delajo na razvoju slovenskega Porabja in Prekmurja, da bi mlade lahko zaposlili doma in s tem ustavili izseljevanje iz narodnostno mešanih območij.«

Nimajo frakcij kot stranke 

Zagovorniki v parlamentu imamo svoj parlamentarni odbor, Odbor narodnosti na Madžarskem, ki ga sestavljamo zagovornice in zagovorniki 13 narodnostnih skupnosti na Madžarskem. Na sejah odbora razpravljajo o zakonih, ki se tičejo narodnostnih vprašanj in jih pripravijo z narodnostnega vidika pred plenarno sejo v državnem zboru.

Foto: www.szlovenszoszolo.hu

Njihovo delo je podobno kot ga opravljajo poslanke in poslanci, nimajo pa svojih frakcij kot jih imajo stranke. Svoje delo Köleš Kissnéjeva opravlja v Budimpešti, ob vikendih pa se vrača v Porabje.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.08.2016 ob 9:55 gost

      eden je pa li rad, ka je na fotkaj, li bi rad büo glaven, rejsan Prekmurci drügij poslancuf nemamu, eli pa drügi samu sedijo pa kasejraju. Ti si šče te bar plaču zasluži, ka je nonstop pred objektivi fotografov

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.08.2016 ob 11:32 gujtman gost

      Rejsan eden se tak rad slika predvsem pa mlati in mlati slamo v kateri nega več enega zrna .

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      30.08.2016 ob 12:23 gostja gost

      Čestitke tej gospe za pokončno držo in še naprej obilo uspeha pri njenem delu. Čeprav glede na vse opisano še zdaleč nima manjšina takšnih pravic, kot jih ima pri nas. Žalostno in škoda.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      30.08.2016 ob 16:15 lili gost

      Enega takega zagovornika bi potrebovali tudi v našem parlamentu. Da bi bdel nad pravicami nas, ki služimo kruh na lendavskem dvojezičnem področju in je naše poreklo in s tem tudi delo marsikdaj zminirano. Primorci teh problemov nimajo. Na žalost! Da ne bi o narodnostnem poslancu... :(

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      30.08.2016 ob 17:52 stand gost

      Ka se ta Lili heca, ali ka, ka takše piše? V parlamenti majo svojega poslanca, šteroga so sami izvolili, nej samo zagovornika, pa lejko takše piše. Na primorskem pa ni dvojezičnih šol, ampak je le OŠ manjšine.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      30.08.2016 ob 20:45 kodila gost

      stand - ne ven či glij razmin tou lili.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      31.08.2016 ob 0:55 lili gost

      Jaz sem Slovenka in veliko nas je Slovencev v Lendavi zaposlenih, kjer nam skoraj dnevno servirajo, da se moramo naučiti madžarščine. V mislih sem imela naše SLO pravice. Po vsem takem nas bo samo še več brezposelnih. Je sedaj bolj jasno?

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      31.08.2016 ob 10:14 sela gost

      Ja Lili, zdaj je bolj jasno in te razumemo. Težko je živeti v tistem lendavskem loncu in gnezdu, pa nekoč ni bilo tako, vem, ker sem tudi živela tam. Kar se pa zaposlitev tiče pa iz drugih delov Pomurja in drugod ni nobenih šans. Počasi bo že geto, zaprti prostor.

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      31.08.2016 ob 15:21 IMRE gost

      lili:odselise na Madžarsko ,pa tam muti jaja Orbanu.HITRO TE BO POSPRAVIL V ČUZO .RES SI PRAVO BUDALO ,ALI PA SI BOLANA IN ZRELA ZA ORMOŽ V ZAPRTI ODDELEK!!

      2 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.09.2016 ob 20:41 Marmur gost

        Imre, Imre, ti pa se nesramno izražaš in kažeš, da si nestrpen. Res je to, kot je napisala Lili, da so pri zaposlovanju v Lendavi pripadniki madžarske manjšine v priviligiranem položaju. Slovenci v Porabju so daleč od tega.

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      01.09.2016 ob 16:55 lolo gost

      lili, nimaš prav. v italjanskem koncu so šole z italjanščino. v teh šola si celo lahko italjanski jezik izbereš za prvi ali drugi jezik. v prekmurju je slovenski jezik prvi, nikoli drugi. lili, povej v kateri firmi delaš in ti bom znal odgovoriti. ampak verjetno kot večina pišeš, ker si nestrpna. zato teraš demagogiko tu na forumu.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      01.09.2016 ob 22:01 lili gost

      lolo, v šolstvo se sploh nisem vtikala, saj je tako pri v Lendavi kot na Primorskem, dvojezično. Tudi tu se izbira madžarščina ena ali dva in nimam nič proti temu. Govorila sem o pravicah Slovencev, kateri ne vemo madžarskega jezika in smo na lendavskem področju zaposleni, ter velikokrat slišimo, da se MORAMO naučiti, tudi pogoji za službe se vse bolj zaostrujejo. In ne, nisem nestrpna. Gre se za privlegije, kot je zapisal Marmur in gre se za močan lobi, ki izjemno poudarja in zahteva znanje madž. jezika. Se sedaj razumeva? Lp

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      02.09.2016 ob 11:03 gost

      LOLO IN IMRE, PA VIDVA SPLOH NE RAZUMETA KRISTALNO JASNEGA SPOROČILA OD LILI, pa vidva verjetno nista po narodnosti Slovenaca, nisem nestrpen, toda vama je lepo, ker vaju nekdo podpira in daje prednosti pri iskanju službe. Ali pa drkata forum.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.