https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Občina Lendava obeležila Evropski teden mobilnosti s številnimi aktivnostmi

Lendava, 23.09.2016 ob 9:05  

Evropski teden mobilnosti je tudi letos ponovno povezal na tisoče evropskih mest v prizadevanjih za človeku in okolju bolj prijazne načine mobilnosti. Tudi v Občini Lendava so v tem tednu potekale številne aktivnosti, ki naj bi spodbujale k pametni in trajnostni mobilnosti kot dobri investiciji.

Trajnostno mobilnost v občini Lendava ne živijo le v tednu mobilnosti, ampak aktivnosti na tem področju intenzivno potekajo tudi v sklopu projekta Celostna prometna strategija, kar povezujejo med drugim z ambicijami v razvoju turizma in projekta Evropska prestolnica kulture, je ob zaključku Evropskega tedna mobilnosti izpostavil župan mag. Anton Balažek in poudaril, da projekti gospodarskega razvoja temeljijo na spremembi filozofije, ki se začenja pri njihovih vsakodnevnih navadah in da bo Celostna prometna strategija občine Lendava tisti kažipot, na osnovi katerega bodo določili prioritete in uresničljiv plan aktivnosti v prihodnje. Projekti in aktivnosti, ki bodo aktualni že v proračunu za leto 2017 in 2018 so dokončanje kolesarske steze Lendava – Pince, gradnja obvoznice mimo vrtca v Župančičevi ulici in ureditev prometa v Kranjčevi ulici v Lendavi, polnilnice za e-vozila in uvajanje nabave okolju prijaznih vozil v javnem sektorju, vzpostavitev mreže za izposojo koles, ureditev pešpoti iz Lendave v Lendavske gorice ter opravljanje ovir za invalide.

Na stojnicah so promovirali tudi pohodništvo in kolesarjenje ter predstavili Celostno prometno strategijo in razširjen avtobusni vozni red, ki so ga občani prejeli tudi v poštne nabiralnike. »Podjetje Avtobusni promet Murska Sobota in Občina Lendava sta se dogovorila za uvedbo brezplačnega prevoza občanov na relacijah, ki so namenjene prevozu osnovnošolskih otrok. Na teh prevozih bo tako omogočen prevoz občanov v okviru razpoložljivih prostih kapacitet. Na podlagi zaznanih potreb prebivalcev so bile v letošnjem letu uvedene tudi dodatne linije na območju Občine Lendava in hitre linije po avtocesti v smeri Maribora, Ljubljane in Pirana«, je v izjavi za medije povedala direktorica Avtobusnega prometa Murska Sobota Ana Kralj.

Ob zaključku tedna mobilnosti so predstavili tudi nov opozorilni sistem za izboljšanje varnosti prometnih udeležencev v križišču v naselju Trimlini, ki ga je Občina Lendava opremila v sodelovanju z Zavarovalnico Triglav in podjetjem Aktivna signalizacija Korun (A.s.K).

Svoj pogled na pametno mobilnost so najmlajši Iz Vrtca Lendava, DOŠ I in DOŠ II Lendava prikazali v več kot 100 likovnih delih in plakatih, malo starejši pa s fotografijo. Likovna dela in fotografije so razstavljene v avli Dvojezične srednje šole Lendava do konca naslednjega tedna. Včeraj so že tradicionalno na dan brez avtomobila cesto pred Mestno hišo zasedli otroci in ustvarjali na asfaltu. Srednješolci pa so se v sodelovanju s Policijsko postajo Lendava, Društvom upokojencev Lendava in DOŠ II Lendava odpravili na medgeneracijski pohod z ljudmi s posebnimi potrebami po starem mestnem jedru.

Foto: Občina Lendava

Na sklepnem dogodku Evropskega tedna mobilnosti v Dvojezični srednji šoli so se zbrali udeleženci  medgeneracijskega pohoda. Osnovnošolci DOŠ I Lendava in DOŠ Genterovci, ki so v tem tednu preverjali svoje potovalne navede, so predstavili svoje ugotovitve in izpostavili, da kljub organiziranemu avtobusnemu prevozu, še vedno veliko otrok v šolo pripeljejo starši z osebnimi vozili. Ob teh priložnosti so razglasili še nagrajence foto natečaja in izžrebance, ki so sodelovali v anketi Celostne prometne strategije. Podžupan Stanislav Gjerkeš se je zbranim in vsem, ki so aktivno sodelovali v Evropskem tednu mobilnosti zahvalil, da so prispevali svoj kamenček v mozaiku pametne mobilnosti.

Otroci, ki gredo v šolo peš ali s kolesom, dosegajo boljše rezultate. Zaposleni pešci in kolesarji v povprečju delajo učinkoviteje od voznikov avtomobilov, gredo manjkrat k zdravniku in manj časa preživijo na bolniški. Vse to ima pozitiven vpliv na ekonomski položaj lokalne skupnosti, k čemur lahko prispeva prav vsak izmed nas (www.tedenmobilnosti.si).

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.09.2016 ob 13:54 gost gost

      Rejsan, to so na Lendavainfo nej pijsali. Lekar je za Pomurca bole važno. Odprite eno stran samo za to, ka de te dopisnik mel še več dela za pisanje iz tistoga konca,če nej mo pogrešali.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.09.2016 ob 15:32 kodila gost

      Slikamo se. Amen.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.