https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Čebelarski muzej Tigeli - mali muzej, kjer o medu izveš popolnoma vse

30.09.2016 ob 7:00  

V okviru Pomurskih novic smo se odpravili v Čebelarski muzej Tigeli, kjer so nam povedali vse, kar smo hoteli izvedeti o medu.

Med Veržejem in Krapjem je postavljena tabla, ki te vabi v edinstveni Čebelarski muzej Tigeli, kjer njihovi začetki segajo v leto 2002. Tako smo se tudi mi zaustavili in si pogledali edinstveni čebelarski muzej, ki je prava turistična znamenitost Prlekije.

Že prvo leto delovanja muzeja so bili dosežki pozitivni, zato sedaj že čebelarijo z 80- gospodarkimi družinami v dveh stacionarnih in treh prevoznih enotah.  Leta 2008 so postavili učni čebelnjak z osmimi družinami, kjer obiskovalcem pokažemo delo s čebelami. 

Čebelarski muzej ohranja tradicijo preteklosti

Njihova glavna znamenitost je čebelarski muzej, ki privablja ljudi iz Slovenije, Avstrije, Italije in preostalih držav sveta. Čebelnjak izvira iz 19.stoletja. Z ohranjeno opremo ohranja bogato kulturno dediščino. Čebelnjak je od svojega nastanka menjal več lastnikov vse do leta 1996, ko ga je kupil Drago Šalamun, ki ga je postavil v Krapjah kot Čebelarski muzej.

V njem je urejena zbirka starih čebelarskih pripomočkov. Vsi eksponati v muzeju so od drugih starejših čebelarjev, ki so prenehali z čebelarstvom, vendar so imeli željo ohraniti čebelarstvo kakršno je bilo nekoč. Sam čebelnjak je osmero kotne oblike izdelan po paviljonskem načrtu, s strešno lino za zračenje in svetlobo. V čebelnjaku je bilo možno čebelariti z 84 družinami, panji pa so po sistemu NAISER (sistem tople gradnje).Teh panjev se že desetletja ne uporablja več, marsikateri mlad čebelar pa jih sploh ne pozna.

Osmerokotni čebelnjak je še edini primerek postavljen v naravi in je zaščiten pri kulturni dediščini v Mariboru kot etnološki spomenik. Zraven pa sta še postavljena dva klasična dvokapna čebelnjaka, ki sta bila postavljena na prleških kmetijah in izvirata iz tridesetih let prejšnjega stoletja. V muzeju so na  ogled različna točila za med, ročni kadilniki, stiskalnice za vosek, panji iz različnih obdobij, model za izdelovanje satnic, koši, razno literaturo o čebelarstvu in veliko drugih zanimivih čebelarskih pripomočkov.

Med drugim imajo 400 različnih medovitih rastlin, 60 različnih zeliščm 90 čebeljih družin. Pridelujejo akacijin, cvetlični, kostanjev med. Med drugim tudi proizvajajo medeni liker, med nove izdelke pa sedaj tržijo med ameriškega slamnika. V njihovih prostorih posameznik počuti prijetno, saj je v bližini muzeja čudovita terasa, kjer postrežejo gostitelji svoje dobrote in jedačo iz medu. Urejen imajo tudi prostor znotraj muzeja, ki se uporablja predvsem v zimskih časih.

Čebelarski muzej Tigeli Krapje je znamenitost, na katero je ponosna okolica kot regija, ki jo v svojem delovanju le-ta znamenita čebelarska družina predstavlja, saj predstavljajo prijaznost, strokovnost in kakovost svojih izdelkov. To tudi pričajo nagrade in priznanje, ki so jih dobili. Med drugim so prejemniki plakete za Naj čebelarski turizem 2011, pridobili mnogo zlatih, srebrnih in bronastih kolajn za svoje medu iz smreke, akacije, medeni liker, cvetlični med. Enako so njihovo kakovost zaznali tudi na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni, kjer so tudi večkratni nagrajenci svojih izdelkov. Leta 2015 so postali tudi državni prvaki v kategoriji Akacijev med. Leta 2013 pa so prejeli še Certifikat odličnosti za Apiturizem 2013.

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.09.2016 ob 20:01 gost 11 gost

      Avtor članka bi ga lahko še enkrat prebral pred objavo, pa kakšen slovar slovenskega knjižnega jezika tudi. Bili ste pri čebelarstvu TIGELI in ne TIGELJ (glej slike), v vasi KRAPJE, ki se sklanja v KRAPJU oz. na KRAPJU in ne v KRAPJAH.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.