https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Dimnikarski in čevljarski muzej Gašperič- muzej, ki obkrožuje bogato zgodovino Šafarskega

06.10.2016 ob 11:00  

Na Šafarskem pri Razkrižju stojijo muzeji in bogata kulturna dediščina, ki te odpelje od prazgodovine vse do današnjih dni. Eden izmed pomembnih dejavnikov je tudi Dimnikarski in čevljarski muzej Gašparič, kjer je predstavljena bogata tradicija dimnikarstva, čevljarstva in studenčarstva.

Na Šafarskem pri Razkrižju na razkriški poti, ki ima zelo bogato kulturno, naravno in etnografsko vrednost, stoji majhen, a zelo prijeten in domač muzej Gašperič, kjer si lahko vsak ogleda tradicijo dimnikarstva, čevljarstva, studenčarstva in stare kmečke obrti.

Dimnikarski in čevljarski muzej Gašparič ohranjo tradicijo, ki jo ohranjo redkokdo v Sloveniji. Družina Gašparič skuša ohraniti to nekoč cenjeno domačo obrt v svoji čevljarski zbirki. Ob tem si lahko vsak obiskovalec ogleda bogato zbirko predmetov, čevljev in orodja, ki ga je čevljarski obrtnik potreboval ob vsakodnevnem delu.

Drugi del njihove bogate zbirke obsega dimnikarski muzej. Obiskovalec se lahko prepusti začetkom dimnikarstva v Sloveniji, saj je v muzeju razstavljeno vso dimnikarsko orodje iz pričetka dimnikarstva v Sloveniji. Med drugim je dimnikarstvo pod Marijo Terezijo postalo obvezno in že takrat je bila taksa za opravljeno storitev. Zgodba o dimnikarskem muzeju je zelo zanimiva, saj se ne bi zgodila, če v stečaj ne bi odšlo dimnikarsko podjetje v Ljubljani, v kateri je bil zaposlen Branko Gašparšič, glavni oskrbnik domačega muzejskega kompleksa. Odpeljal jo je in si uredil dimnikarski muzej, ki je še danes ponos občine Razkrižja.

Ker je Branko zelo ponosen na svoje družinske korenine, nam je prikazal še tretji del svojega družinskega muzeja. Zet Vinko, ki je bil po poklicu rudar, je bil med prvimi na tistem območju Prlekije, ki se je ukvarjal s studenčarstvom. Branko pravi, da je bilo to zelo težko delo, saj je bil studenec mobilen, saj so po zemljišču iskali vodo, ki bi jo zajemali za svojo zemljo.

Med vso to lepoto domačnosti gostitelji muzeja poskrbijo za gostoljubje, kjer noben obiskovalec ne odhaja domov mrkega pogleda, saj si vsak, ki si želi ogledati tradicijo v vsej svoji veličini, je Čevljarski in dimnikarski muzej Gašparič pravi naslov za vas.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.