https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Turki tudi v Pomurju spoznavali primere dobrih praks na področju energetike

01.10.2016 ob 8:36  

V Pomurju jih je najbolj navdušila pot obnovljivih virov.


Društvo Zoja, LRF za Pomurje in Doğal Yaşam Derneği so partnerji v projektu CSO Energy Clusters TR-SLO, iz programa EuropeAid, ki ga sofinancira Prime Ministry Undersecretariat of Treausury of Turkey, Central Finance & Contract Unit. V 15-mesečnem obdobju se tako v Sloveniji in Turčiji odvijajo številna srečanja, učni obiski, delovna srečanja in izmenjava znanja. Prvo srečanje partnerjev je aprila potekalo v Sloveniji. Poleg partnerjev in pridruženih članov projekta iz Slovenije, se je pri nas mudila sedemčlanska skupina predstavnikov petih organizacij iz Turčije.

Najprej so se srečali na Ptuju, kjer so se na srečanju nevladnih organizacij predstavili predstavniki več organizacij tako iz Sloveniji kot tudi iz Turčije, iskali skupne točke in priložnosti za sodelovanje. V nadaljevanju projekta so se podali v Prekmurje, kjer so se podali po poti obnovljivih virov in se med drugim ustavili v Ižakovcih pri mlinu na Muri in se z brodom zapeljali čez reko. Spoznali so, kako so ljudje v naših krajih z Muro sobivali nekoč. Postanek so naredili rudi v Tropskem vrtu v Dobrovniku in pogledali, kako biotermijo uporabljajo v velikih rastlinjakih. V Martjancih so obiskali sedež Lokalne razvojne fundacije za Pomurje in Lokalno energetsko agencijo. Naslednji dan so preživeli na sejmu Energetika v Celju in obiskali Elektro Ljubljana.

Eden glavnih namenov projekta je krepiti zmogljivost nevladnih in ostalih civilno-družbnih organizacij na področju energetike. S tem in z njihovo večjo povezanostjo bodo te organizacije lažje sodelovale v procesih odločanja politik in njihovih analiz, prav tako bodo organizacije lažje izvajale svetovanja na področjih energetskih vprašanj. Pomemben vidik projekta predstavlja tudi mreženje nevladnih organizacij, ki jim bo dolgoročno omogočalo več možnosti za njohovo zrajnost in neodvisnost.

Večina projekt bo potekala v Turčiji, kjer bodo izvedene različne aktivnosti. Od izdajanja strokovnih in promocijskih publikacij, mreženja, izvajanja energetskih pregledov, razvoja aplikacij, do implementacije energetskega menedžmenta, organiziranja javnih dogodkov in drugo.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.