https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Anton Štihec: Z vložitvijo tolikšnega števila amandmajev gre za nagajanje

Murska Sobota, 21.03.2011 ob 18:59  

Župan Mestne občine Murska Sobota Anton Štihec je danes na novinarski konferenci pokomentiral amandmaje, ki so jih vložile svetniške skupine na seji mestnega sveta prejšnji teden. Vseh zahtevkov skupaj je 26, župan se strinja le s tremi.

Murskosoboški župan Anton Štihec se je odločil, da bo javno pokomentiral in podal svoje videnje na vložene amandmaje, ki pa ni zavezujoče za mestne svetnike. Kot pravi Štihec je splošna ocena, da so tri svetniške skupine vložile večino amandmajev, pri katerih mora biti prihodkovna in odhodkovna stran usklajena, ni pa pri vseh. Župana je še zmotilo, da so mestni svetniki podpisovali amandmaje na sami seji, ne pa na zasedanjih odborov. "Gre za nagajanje, saj gre za velike spremembe na prihodkovni in odhodkovni strani. Želim si, da bi na amandmaje opozorili v naprej," pravi Štihec.

Že od leta 2005 zaposlenih 52 ljudi

Štihec se je posebej dotaknil amandmaja zaposlitve na Mestni občini Murski Soboti, kjer želi svetniška skupina SDS znižati število zaposlitev. Namreč mag. Robert Celec županu očita, da so potratni, slednji pa odgovarja, da pod njegovim županovanjem od leta 2005 ni na novo zaposlil nikogar in da je konstantno število zaposlenih in sistemaniziranih 52, čeprav bi lahko imeli več. Župan je letos predlagal dve novi delovni mesti, ker so dobili nove zadolžitve zaradi prenosa infrastrukture Komunale na občino, ampak po prvi obravnavi proračuna se je temu odpovedal. Kot pravi Štihec, to ni bilo dovolj za SDS in so na drugi seji so želeli zmanjšati na 51, saj se je upokojila ena računovodkinja in naj bi se razporedilo delo med druge, s čimer pa se župan ne strinja. "Kadrovski načrt ne sprejema mestni svet, pač pa župan 60 dni po sprejetju proračuna," pravi Štihec.

LDS želi čim več sej in s tem sejnin

S strani svetniške skupine LDS pa je murskosoboški župan naletel na omejevanje prerazporeditve v sklopu proračuna. V vloženem amandmaju se predvideva, da lahko župan to stori sam le do maksimalne višine dva tisoč evrov, kar pa je večji znesek, pa bi moral odobriti mestni svet. Štihec ja na tiskovni konferenci poudaril, da posamezna seja mestnega sveta stane okrog 80 tisoč evrov, zato meni, da so ta amandma vložili zaradi čim večjega števila sej in posledično več prihodkov svetnikom iz sejnin. K vloženemu amandmaju Štihec dodaja, da ne pozna občine, ki bi imela tako nizek prag prerazporejanja s strani župana, ki mu je omejil mestni svet. Tako je večina slovenskih občin brez omejitev, na primer Ptuj, Maribor in Ljubljana pa imajo omejitve le v določenih odstotkih. "Gre za direktno poseganje v normalno delovanje občine, ne nasprotuje omejitvam, ampak naj ne bodo tako rigorozne. Gre za nagajanje in oteževanje poslovanja občine," je prepričan Štihec.

Naknadno smo prejeli z občine popravek, da je pri omenjanju stroškov sejnin, župan kot strošek ene seje pomotoma navedel znesek 77 tisoč evrov, omenjeni znesek v pa v resnici predstavlja strošek sejnin za celo leto 2011 in ne za posamezno sejo, kot je bilo pomotoma povedano na tiskovni konferenci.

Prednjačijo amandmaji proti projektu Fazanerija, mirojočem prometu in sredstvi za plače zaposlenih

Preostali vloženi amandmaji so vloženi zato, da se nekje odvzame in da sredstva drugim. Pri tem so svetniške skupine SDS, SD in LDS bile usklajene in bi vse zmanjšale sredstva za namen prenove projekta Fazanerija, pri mirujočem prometu in pri plačah zaposlenih. Pri slednjem bi "trojček" odvzel občinski upravi 50 tisoč evrov, na drugi strani pa bi jih namenil za različne stvari, s čimer se župan ne strinja. Kar se tiče mirujočega prometa in predvidenih odhodkov za vzpostavitev plačljivih parkirišč, so na drugi strani predvideni tudi prihodki, kar pa jih svetniške skupine niso ustrezno zmanjšale v amandmajih. Pri bazenskem kompleksu v kopališču Štihec opozarja, da če se bo odvzelo sredstva za ta namen, da morda v letošnjem letu ne bodo mogli odpreti vrat kopališča.

Skupaj je bilo vloženih 26 amandmajev oziroma zahtev, od tega jih župan podpira le tri

Svetniška skupina SDS se zavzema, da se društvu Mozaik za hišo za brezdomce nameni 15 tisoč evrov, Ljudski univerzi Murska Sobota in stanovanjskemu skladu bi podelili 10 tisoč evrov, v sklopu vzdrževanje mestnega stadiona Fazanerija bi se naj Muri 05 dalo za delovanje prav tako 10 tisoč evrov, za vaško-gasilski dom v Rakičanu naj bi se financiralo za projektno dokumentacijo, Hiši sadežev družbe pa bi se namenilo 15 tisoč evrov. Štihec soglaša le z zadnjim predlogom in pojasnjuje, da je bilo v prvi obravnavi to tudi predvideno, v drugi obravnavi pa nato izvzeto. Župan je za sprejem tega  amandmaja, vendar pa bo potrebno najti, kje naj se vzamejo ta sredstva.

Svetniška skupina SD želi povečati sredstva za tekoče vzdrževanje ulic, pri čemer pa župan ne vidi potrebe, ker tu ni bilo znatnih zmanjšanj sredstev za ta namen, na drugi strani pa bi se potrebna sredstva za amandma vzela iz postavke usmerjevalne table do pomembnejših objektov, ki jih občina želi postaviti pred projektom Evropska prestolnica kulture, ki se bo izvajal prihodnje leto. SD se zavzema še za projekt Ciglarske grabe, zavod PIP in mladinski svet.

Svetniška skupina LDS želi Domu starejših v Murski Soboti dati 15 tisoč evrov za novo vozilo, povečati sredstva v višini 10 tisoč evrov glasbeni šoli in 6 tisoč evrov za Konjeniški klub Rakičan.

Svetniška skupina Modre liste Antona Štihca je vložila amandma za povečanje sredstev Hiši sadežev družbe, svetniška skupina Desus pa 5 tisoč evrov za izobraževanje.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. samosim84
      22.03.2011 ob 9:21 samosim84

      Občina bi morala zavetišču za brezdomce takoj nameniti in dati v brezplačni ali v simbolični najem (za npr. 5-10 let) hišo, v kateri je slednje locirano. V socialni državi in v trentnih okoliščinah je vsaj za moje pojme rahlo absurdno in ironično, da mora humanitarno društvo (v tem primeru Mozaik) plačevati občini najemnino za nepremičnino, kjer zagotavlja psihosocialno pomoč in oskrbo najranljivejšim družbenim skupinam. Županu pa, kot je v zadnjem času večkrat izpostavil, predstavlja bistven problem sodelovanje (kolikor mi je znano gre za finančno svetovanje strokovnjaka-ekonomista) svetnika SD Miloševiča pri društvu Mozaik! Gospod Štihec očitno spet klecne v distinkciji med javnim in zasebnim delovanjem in posledično šikanira Mozaik oz. zavetišče za brezdomne in njegove uporabnike. Kako dolgo bomo to še nemo opazovali? Kot je že pred pol stoletja pel Elvis: "A little less converstion, little more action ..."

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.