https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Vlada o predlogu vključitve območja Mura na UNESCOV seznam biosfernih območij

20.10.2016 ob 14:00  

Vlada RS se je na 106. redni seji seznanila s Predlogom vključitve Biosfernega območja Mura (BOM) na Seznam biosfernih območij pri UNESCO Programu človek in biosfera (MAB), ki temelji na izvajanju sprejetega Programa upravljanja z območji Natura 2000 v Sloveniji za obdobje 2015-2020.

Vlada je Ministrstvu za okolje in prostor (MOP) naložila, da izpolnjen obrazec za vpis BOM na Seznam biosfernih območij pri UNESCO MAB posreduje na Sekretariat MAB prek Slovenske nacionalne komisije za UNESCO oziroma Stalnega predstavništva RS v Parizu ter, da se aktivno vključuje v delovanje mednarodnega koordinacijskega odbora petih držav in nadaljuje s pripravo skupne conacije čezmejnega biosfernega območja Mura – Drava – Donava. Prav tako je vlada naložila, da se predstavniki Slovenije, kot država opazovalka udeležijo naslednjega zasedanja Mednarodnega koordinacijskega odbora MAB, na katerem bo predlog BOM obravnavan.

Predlagano biosferno območje sestavljajo tri cone (osrednja - varstvena; robna; prehodna - razvojna), opredeljene na obstoječih varstvenih statusih (Natura 2000 vrste in habitatni tipi, naravne vrednote državnega in lokalnega pomena, ekološko pomembna območja, naravni spomeniki in rezervati) in pomeni izvajanje slovenske in evropske zakonodaje. Namen biosfernega območja je varovana območja in lokalne skupnosti ob Muri povezati v razvojno alianso, ter povezati in uskladiti dejavnosti, ki se tukaj odvijajo, v trajnostni razvoj tega območja. Tako lahko BOM pridobi mednarodno priznanje in pomoč pri realizaciji aktivnosti, dodatno možnost povezovanja v regiji in širše v mreži biosfernih območij. Pri tem je bistveno aktivno vključevanje lokalnih skupnosti, ki sodelujejo pri usmerjanju, upravljanju in tudi izvajanju ukrepov za ohranjanje območja, ki je tudi območje Natura 2000. S to svetovno prepoznavno znamko, ki jo spodbujajo tudi župani obmurskih občin, bi dosegli regijsko ter meddržavno povezovanje za skupen razvoj, vezan na varovana območja ob Muri. Predlog pomeni tudi na nacionalni ravni izvajanje mednarodne Strategije MAB programa za obdobje 2015-2025 in Akcijskega plana MAB programa in mednarodne mreže biosfernih območij 2016-2025 sprejetega marca 2016 v Limi.

Foto: Arhiv Pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.10.2016 ob 20:18 büraš gost

      Vlada o vključitvi območja Mura na UNESCOV seznam biosfernih območij , prekmurce in prekmurje pa v rezervat kot ameriške indijance , ko so jim belci prinesli evropsko kulturo ! Zelo uspešno , po domače 98% so jih poklali.

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.10.2016 ob 21:20 gost gost

      @gost - büraš ka pa je s teuf ? Zgleda si si nej sploj prešto ka to sploj ge, pa tak malo mimi mlatiš.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.10.2016 ob 22:21 gost

      Bedarija!!! Elektrarne na Muro, da bo vsaj kaj koristi od te zamazane mlake.

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.10.2016 ob 22:49 Mofo! gost

      Da se pitam ja bih betonir o travu I ofarbo tamno braon svaku vodu plavu! Nekako bih probusio tanki sloj ozona A Zemlju bih zastitio kesom od najlona! Beton, beton, samo beton! Beton, beton, samo beton! Beton, beton, samo beton! Beton nama treba! Da se pitam ja bih posjeko sve sume, I za ukras postavio od traktora gume. Kiselinom ja bih zemlju navodnjavo, A decu bih svaki dan rentgenom slikavo! Beton, beton, samo beton! Beton, beton, samo beton!

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      24.10.2016 ob 8:29 gost

      Če predlaga vlada te je že sigurno nekaj sumljivega.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.