https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Nabiranje kostanja vas tudi v gozdovih na Goričkem lahko drago stane

21.10.2016 ob 12:00  

V teh dneh se marsikdo odpravi v gozd po kostanj. Če ga nabirate rekreativno in le zase, ga lahko odnesete največ dva kilograma. To pa ne velja, če lastnik v svojem gozdu prepove nabiranje plodov. Če vas gozdarski inšpektor zaloti s kostanjem na taki parceli, se lahko zgodi, da boste morali za to plačati 200 evrov globe.


Prijetni jesenski dnevi so pravi magnet za sprehod v bližnjem gozdu. A zaradi veliko obiskovalcev lastniki gozdov na Goričkem tarnajo, da so gozdovi vse bolj izropani. »Ti ljudje, ki imajo tukaj gozdove več kot 20 let, jim poberejo vse in še pustijo odpadke tukaj, kostanje pa odpeljejo in prodajajo,« je za rtvslo.si ponazoril Valter Gomboc, podpredsednik Združenja lastnikov gozdov Pomurja.

Foto: moski.si

Lastniki gozdov pa lahko zaradi gojenja in prodaje plodov nabiranje le-teh v svojem gozdu prepovedo. Štefan Kovač z Zavoda za gozdove je pojasnil, kako. Lokalno skupnost morajo zaprositi za odločbo. Ta lahko opredeli del gozda za proizvodnjo nekih plodov. Gozdovi, v katerih nabiranje kostanja ni dovoljeno, so običajno obdani s trakom, na več mestih so tudi posebna obvestila. In če vas v takem gozdu zaloti lastnik, boste, če boste imeli srečo, odnesli le z njegovim opozorilom. Če vas zaloti gozdarski inšpektor, pa utegnete pošteno seči v žep.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.10.2016 ob 13:41 eden baček brez vzdefka- gost

      naj samo proba što pod mojin kostanjon brati več kak 2 kg .

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.10.2016 ob 15:01 pištek gost

      Jaz probam. Kaj boš naredil?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.10.2016 ob 15:56 gost

      so eni, ka razturijo gozd, berijo že pitaj boga kak dugo

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.10.2016 ob 18:49 kostanj gost

      Naberite toliko kolikor porabite, pa bo za vse zadosti. NE BIT POŽREŠEN !

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      22.10.2016 ob 15:41 Stewen gost

      KAJ PA DIVJAD? - Razumel bi prepoved nabiranja kostanjev, gob...,če bi šlo za organiziran nasad. Potem bi imel lastnik seveda izključno pravico. Da pa nekdo prepove nabiranje kostanjev pod kostanji, ki so bili zasajeni ZARADI LESA ali pa so kar tako sami zrasli, pa se mi zdi, kot je zapisal zgornji gost, požrešno. S takim sam sicer ne bi razpravljal, kajti tak bi bil najbrž pripravljen ubijati - divjad, ki se sprehaja po "njegovem" zanemarjenem gozdu. Žalostno je tudi, da so se v to "zgubaško" zgodbo vključile nekatere občine. No,mene ne boste videl med nabiralci,ker nevem, kaj bi naredil "baček".

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      22.10.2016 ob 16:08 oreh gost

      baček se razpištolil, je pa fer, ka si bar lahko 2 kg naberemo. Imamo dobro razsvetljavo, kot rudarji, na čeli jo nosimo

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      22.10.2016 ob 18:36 kostanj gost

      Ne vem ali sem jaz neumem ali tukaj pišete neumnosti, ki z določenimi dejstvi nimajo nič skupnega? Slučajno sem videl prispevek na televiziji, da noben lastnik gozda v Sloveniji ni zaprosil za omenjeno dovoljenje (v lanskem letu trije). Tako, da se lastnik lahko slika če kdo nabiram v njegovem gozdu. Če bi nabiralcu grozil pa nima dovoljenja je on v prekršku in njemu sledi kazen tako velika, da mora nabrati kar veliko kostanja! Pa dober tek, ki greste nabirat kostanj in ga na koncu pohrustate tako ali drugače!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      23.10.2016 ob 13:40 gost

      kaj se zdaj bunijo ti lastniki Meni ni hoditi po gozdu Jaz bi plačal te kostanje Če pa so taki lenuhi da se njim ne da pobirati Glavno da je potem Slovenskem reku ČE SOSEDU CRKNE KRAVA NAJ ŠE MENI DA NE BO PRIŠEL K MENI PO MLEKO

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.