https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PROFIL

Sanja Vičar - ljutomerska dijakinja, ki hrepeni po pisanju

23.3.2011  

Sanja Vičar, 18 letna Ljutomerčanka, ki zaključuje Gimnazijo Frana Miklošiča v Ljutomeru, svoj prosti čas namenja pisanju proznih del, kjer lahko svojo domišljijo izlije na papir. Napisala je že dva romana.

Rubrika PROFIL na Pomurec.com je na sporedu vsako sredo, v njej pa predstavljamo mlade, talentirane in prodorne Pomurke in Pomurce ...

Sanja Vičar, ki obiskuje četrti letnik Gimnazije Frana Miklošiča v Ljutomeru, se trenutno intenzivno pripravlja na zrelostni izpit. V prostem času, ki ga je trenutno zaradi te obveze bolj malo, namenja pisanju. Svojo prvo knjigo je napisala v četrtem razredu, obsegala je 10 strani. Njena ljubezen do proze se je stopnjevala in tako je v sedmem razredu, torej pri 14. letih, napisala svoj prvi roman. "Za to me je navdušila pisateljica Nejka Omahen, saj sem v tistem času zelo rada prebirala njene knjige," komentira Sanja svoje začetke. 

Domišljijo dopolni vsakodnevno dogajanje

Pisanje mladi pisateljici pomeni nekaj, kjer lahko svojo domišljijo izlije na papir. Kot pojasnjuje, se je v tem našla mogoče zato, ker je s pomočjo domišljije in skozi zgodbo, lahko izrazila tudi svoje sanje in želje. Ideje za pisanje črpa iz družbe, vendar ob tem poudarja, da ne piše na podlagi svojih izkušenj. Vsakodnevne stvari, ki se dogajajo okrog nje, so le dodatek k njeni domišljiji. "Tako večina stvari nastane v moji glavi, družba, v kateri živim, pa mi pri tem samo pomaga, da dobim lepo oblikovano celoto. Je pa res, da sem v svojem prvem romanu s pomočjo zgodbe o glavni junakinji Juliji, izpovedala moje sanje in želje. Del njih se je že uresničil," navdušeno pove Sanja.  

Mladinska romana "Julija" in "Težave? Ne, problemi"

Sanja je do sedaj napisala dva mladinska romana. Podrobneje smo jo povprašali o njenem drugem romanu "Težave? Ne, problemi", ki govori o najstnici Petri in njeni družini, ki zaradi Petrine starejše sestre Manje začne razpadati. Roman, ki ima zanimiv naslov, je Sanja naslovila komaj takrat, ko ga je v celoti napisala, saj ji je tako bilo najlažje. "Takšen naslov sem dala zato, ker so v knjigi zastopane tako težave kot tudi problemi mladih. Kot težavo razumem nekaj kratkotrajnega in lahko rešljivega, medtem ko mi problem predstavlja nekaj zahtevnejšega. Imam tudi občutek, da problemi pustijo dolgoročne posledice," opisuje Sanja svoje razmišljanje o težavah in problemih. Ta roman je nastajal eno leto, čeprav je bilo vmes veliko trenutkov, ko ni bilo časa in idej za pisanje, zato se je vse skupaj nekoliko razvleklo.

Poleg pisanja romanov ustvarja Sanja tudi druga prozna dela. Pogosto sodeluje na natečajih. Tako je med drugim sodelovala tudi na natečaju oddelka za kulturologijo Fakultete za družbene vede v Ljubljani, in sicer v sklopu 3. kulturološkega simpozija na temo Tabu in kultura. Šlo je za natečaj za najboljši dijaški in študentski esej, kjer je bil njen izdelek zmagovalni. 

Podpora staršev in njihovo usmerjanje pisateljskega talenta

Prva oseba, ki se je spoznala s Sanjinim pisanjem, je bila njena tedanja učiteljica slovenščine, Silva Kosi. Pri pisanju in razvijanju njenega talenta so jo usmerjali predvsem starši. Za njihovo podporo je zelo hvaležna: "Starši me pri vsem zelo podpirajo, saj so srečni, da sem se našla v nečem, kar me veseli. Prav tako me podpirajo prijatelji in se veselijo z mano. Pomagali so mi tudi pri obeh literarnih večerih, na katerih sem predstavljajo svojo knjigo."

In Sanjine težave in problemi?

Glede na naslov drugega romana je Sanja povedala svoj vidik težav in problemov mladih. Meni, da mladim največje težave predstavlja šola, mogoče največjo ravno prehod iz osnovne v srednjo šolo, saj so na nek način pahnjeni v svet odraslih, dobijo tudi več odgovornosti. Seveda so tukaj še vsakodnevne težave s prijateljstvi, ljubeznijo in drugo. Kaj pa matura? Sanja pravi, da ji ne predstavlja kakšnega velika problema, saj to mora dati skozi vsak, ki zaključi srednjo šolo. "Edina priprava je učenje, na koncu pa lahko samo še upamo, da smo se dobro odrezali," dodaja Sanja.

 

 

Pisanje v prihodnosti le kot hobi

Sanja se je vpisala na Fakulteto za družbene vede v Ljubljani, smer kulturologija. Odločala se je med pravom in kulturologijo, toda slednja je zmagala, saj ji bo ta študij omogočil, da bo lahko pokazala svoje sposobnosti. "Prav tako mislim, da v kulturologijo lahko dam več ''sebe'' kot pa npr. v pravo," pojasnjuje svojo odločitev.

V prihodnosti se vidi v nekem drugem poklicu, saj s pisateljevanjem v Sloveniji ne moreš preživeti. "Knjige se čedalje slabše prodajajo in tudi zaradi stanja, ki vlada v državi, je delati kot pisatelj po mojem mnenju slabo," komentira Sanja, ki ji bo pisanje predstavljalo dopolnilno dejavnost oziroma hobi.

 

Sanjinih NAJ 5:


1. Svetovni voditelj: nimam najljubšega

2. Glasbena skupina: jih je preveč, da bi se lahko odločila za eno

3. Knjiga: Sla po potovanju (Danielle Steel), White Masai (Corinne Hofmann)

4. Kraj v Pomurju: Ljutomer

5. Želja v življenju: uspeti ter doseči vse zadane cilje

 

PRIPOROČAMO:

                  

VSI PROFILI NA POMUREC.COM  

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.