https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Državne obveznice kot odškodnina za Hartnerjevo hčerko

28.10.2016 ob 7:35  

Hartnejrjeva hčerka bo kot odškodnino za grad pri Gradu, vile v Murski Soboti in zemljišča prejela obveznice Republike Slovenije.

Ker v naravi ni mogoče vrniti nobene nepremičnine, bo Republika Slovenija prvemu nasledniku Ferdinanda Lindvaya Hartnerja, izplačala odškodnino. Hartnerjeva hči Elizabeta Wurth, ki bo novembra dopolnila 92 let, bo od Republike Slovenije za zaplenjeno premoženje dobila odškodnino v obliki obveznic Republike Slovenije. Njen odvetnik Danilo Hari predvideva, da bo ustrezna odškodnina izračunana v mesecu dni, ker so razčiščene že vse nejasnosti. Pri izračunu se bo sodišče oprlo na denacionalizacijsko zakonodajo.     

Medvojnemu županu Murske Sobote, Ferdinandu Lindvayu Hartnerju so po drugi svetovni vojni zaplenili vso premoženje. Med drugim grad pri Gradu na Goričkem, vilo v Murski Soboti in približno 460 hektarjev gozdov in njiv na območju občin Cankova, Rogašovci, Grad in Kuzma. Premoženje je bilo zaplenjeno zaradi sodelovanja z okupatorjem.

Na začetku marca 1945 je Hartner pobegnil v Avstrijo in pozneje v Argentino, kjer je umrl leta 1975. Povojne oblasti so Ferdinanda v odsotnosti obsodile na smrt in zaplembo vsega premoženja. Z odločitvijo vrhovnega sodišča je ta sodba razveljavljena.  

Kot poroča Večer, so neuspeli postopek za vračilo premoženja dediči sprožili že v devetdesetih letih. Leta 2012 so ubrali drugo pot in odvetnik Hari je dosegel, da so Hartnerja oprostili vseh obtožb iz sodbe vojaškega sodišča partizanske oblasti iz leta 1945.  

    Komentarji

    1. gost
      28.10.2016 ob 13:14 gost gost

      Sramota! Zdaj bomo vsi mi, ki plačujemo v proračun dali denar dedinji. Nekaj pa bi se le moralo razlikovati pri vračilih premoženja, z ozirom na to, kako in zakaj je bilo odvzeto. Takšnim, ki so dokazano sodelovali z okupatorjem in pomagali trpeti našim ljudem se to ne bi smelo pozabiti.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.