https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Odpadne nagrobne sveče - prižgite svečo manj

31.10.2016 ob 12:00  

Odpadne nagrobne sveče nastanejo po uporabi nagrobnih sveč in se uvrščajo med komunalne odpadke, ravnanje z njimi pa ureja Uredba o ravnanju z odpadnimi nagrobnimi svečami. Po koncu njene uporabe jo odvržemo v zabojnik za odpadne nagrobne sveče na ali ob pokopališču. Pri tem ni treba ločevati pokrovčka od ohišja.

Če sveče ne uporabimo na pokopališču, jo lahko odnesemo tudi v zbirni center izvajalca javne službe zbiranja komunalnih odpadkov (komunalno podjetje). Upravljavec pokopališča mora na pokopališču zagotoviti zadostno količino zabojnikov primerne velikosti za ločeno zbiranje odpadnih nagrobnih sveč. Prav tako mora zagotoviti, da so obiskovalci pokopališč obveščeni o možnosti in obveznosti ločenega zbiranja odpadnih nagrobnih sveč.

Odpadno nagrobno svečo sestavljajo: ohišje, ki je običajno iz plastike ali stekla, kovinski pokrovček, ostanek voska oz. parafina in elektronska komponenta, če je nagrobna sveča elektronska. Masa odpadne nagrobne sveče predstavlja približno 30 odstotkov mase nove (običajne) nagrobne sveče, saj ob uporabi nagrobne sveče večina voska zgori. Lani je bilo na slovensko tržišče, po sedaj zbranih podatkih, danih približno 6.300 ton, prevzetih pa nekaj manj kot dva tisoč in pol ton odpadnih nagrobnih sveč (do razlike v masi pride saj sveče, ki so dane na trg, vključuje vosek, prevzete sveče pa ne). Po podatkih Finančne uprave RS je ta količina v preteklih letih približno enaka.

Ravnanje z odpadnimi svečami je organizirano po načelu razširjene odgovornosti proizvajalca. To pomeni, da morajo proizvajalci, pridobitelji (iz držav EU) in uvozniki (iz tretjih držav) za nagrobne sveče, ki jih dajejo na slovensko tržišče na svoje stroške zagotoviti zbiranje odpadnih nagrobnih sveč od izvajalcev javne službe in upravljavcev pokopališč ter za zbrane odpadne nagrobne sveče, prav tako na svoje stroške, zagotoviti predelavo. Te obveznosti lahko izpolnjujejo individualno ali skupno v okviru skupnega načrta. Po podatkih Agencije RS za okolje (ARSO) so v letu 2015 proizvajalci, pridobitelji in uvozniki izpolnjevali svoje obveznosti v enem od štirih skupnih načrtov ravnanja z odpadnimi nagrobnimi svečami: Prons d. o. o., Interseroh d. o. o., Sveko d. o. o. in Zeos d. o. o.

Na pokopališčih zbrane odpadne nagrobne sveče prevzemajo izvajalci obvezne občinske gospodarske javne službe zbiranja določenih vrst odpadkov, ki jih oddajo zbiralcu odpadnih nagrobnih sveč, ta jih nato odda predelovalcu. Zbrane odpadne nagrobne sveče se predelajo tako, da ima recikliranje – snovna predelava (npr. priprava plastičnega granulata kot surovina za proizvodnjo novih lončkov za nagrobne sveče) prednost pred energetsko predelavo (ob sosežigu oz. sežigu sproščena energija se porabi za npr. ogrevanje prostora).
Ob tem seveda ne gre pozabiti, da noben odpadek ni dober odpadek, tudi če se ga da predelati. To zahteva tudi spremembo našega razmišljanja in navad, saj pri kupovanju izdelkov običajno ne razmišljamo o tem, da bo nakup, ali del tega nakupa prej ali slej končal med odpadki. »Zato je naša naloga, da tudi pri nagrobnih svečah spodbujamo ljudi k razmišljanju, da odpadki nastajajo pri vsakem našem početju in da količino odpadkov lahko zmanjšujemo sami. Zato vas tudi letos vabimo, da prižgete svečo manj,« navaja Ministrstvo za okolje in prostor.

 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.11.2016 ob 13:33 BDP gost

      Na ministrstvu za okolje in prostor so očitno eni veliki bedaki!!! Država dobi od vsake sveče davek in s tem financira javni sektor. Pričakoval bi da vlada spodbuja porabo in ne omejuje! No, v Sloveniji je kaj takega pač mogoče. Eni bi spet bili radi pametni! Neke institucije. Da je mera polna še ministrstvo. To kaže, da ljudje na ministrstvu nimajo pojma o pojmu okrog ekonomije! Tako, kot vsaka poraba so tudi sveče prihodki za vse, ki so kakorkoli vpleteni v proizvodno verigo. Tudi odstranjevanje odpadkov je pri nas že nekaj let dober posel. Ker se odpadki zbirajo ločeno in tako je tudi s svečami se stvari reciklirajo in spet gre za posel nekoga v tej reciklažni verigi. Enako je z rožami na grobovih, ki predstavljajo velik posel in delo za mnoge ljudi. Tako, da je brez predmetno govoriti o tem, da se zmanjša poraba sveč. Potem bi lahko marsikaj, kar ni nujno potrebno za življenje zmanjšali. Posledično bi bilo manj prihodkov, manj zaposlenih in manj plačanih davkov, manj denarja v obtoku in nižji BDP. Že nekaj let se v Evropski centralni banki trudijo, da bi se poraba v EU še povečala, ker so ogromne milijarde denarja, ki se ne obrača. Z večanjem porabe, hitrejšim obračanjem denarja, višjim BDP se zmanjšuje tudi brezposelnost in se dviga blagostanje ljudi. To očitno naši politiki ne razumejo. In še mnogi drugi tudi ne. Zato naš voz tiči v blatu!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.