https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Helikopterska nujna medicinska pomoč bližje Pomurju

16.11.2016 ob 7:35  

Na mariborskem letališču je začela z včerajšnjim dnem delovati Helikopterska nujna medicinska pomoč (HNMP), ki bo med drugim na voljo tudi Splošni bolnišnici Murska Sobota.


Do sedaj je bila edina enota HNMP za celotno Slovenijo na brniškem letališču, ki bo sedaj pokrivala osrednjo in zahodno Slovenijo. Nova enota HNMP, ki je začela delovati včeraj na mariborskem letališču, pa bo pokrivala vzhodni del Slovenije in bo bistveno pripomogla k hitrejši medicinski pomoči in prevozu obolelih oz. poškodovanih do zdravstvene službe. Helikopter Slovenske Policije z dežurno medicinsko ekipo bo na voljo vsemu medicinskemu osebju bolnišnic in urgentnih centrov Maribor, Celje, Murska Sobota, Ptuj, Brežice in Slovenj Gradec, ki bo že v nekaj minutah po klicu v zraku in na poti na kraj dogodka, v kolikor se bo zdravnik na kraju dogodka tako odločil.

Foto: sierra5.net

Po poročanju Slovenskega letalskega portala je HNMP na voljo vsak dan v vidnem delu dneva in do konca letošnjega zimskega voznega reda, ki velja v mednarodnem civilnem letalstvu do zadnje sobote v marcu (do 25. marca 2017). Na razpolago je v sledečih časovnih intervalih:
30.10. - 15.11. od 7:30 do 17:00
16.11. - 31.12. od 7:30 do 16:30
1.1. - 4.1. od 7:30 do 16:30
5.1. - 27.1. od 7:30 do 17:00
28.1. - 16.2. od 7:30 do 17:30
17.2. - 9.3. od 7:30 do 18:00
10.3. - 25.3. od 7:30 do 18:30

Po Pravilniku o pogojih izvajanja helikopterske nujne medicinske pomoči na celotnem območju Republike Slovenije, se le ta uporablja v primerih, ko je helikopterski prevoz bolnika ali poškodovanca hitrejši in/ali primernejši od prevoza z nujnimi reševalnimi vozili; ko je mesto dogodka težko dostopno ali oddaljeno od najbližje enote NMP; ko dogodek presega zmogljivost, usposobljenost ali opremo drugih enot NMP in ob dogodkih z večjim številom poškodovanih ali obolelih.

Foto: gore-ljudje.net

Na letališču Edvarda Rusjana Maribor bo s strani Letalske policijske enote v času razpoložljivosti zagotovljena posadka helikopterja z dvema pilotoma in tehnikom letalcem. S strani Ministrstva za zdravje je za čas izvajanja projekta opravljen najem poslovnih prostorov, kjer bodo v pripravljenosti omenjeni člani helikopterske posadke in zdravniško osebje z dežurnim zdravnikom, kateri bodo zagotovljeni s strani Urgentnega kliničnega centra Maribor.
Najemna pogodba za polletni pilotski projekt je 14.688 EUR. Variabilni stroški pa bodo odvisni od števila intervencij. V Sloveniji je helikopterska nujna medicinska pomoč pričela z delovanjem julija 2003 v obliki pilotnega projekta. Konec leta 2006 je ta enota pričela z rednim delom. Oskrba bolnikov in poškodovancev ter njihov prevoz v bolnišnico s pomočjo medicinsko opremljenega helikopterja je glavni namen te službe.

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.