https://www.ris-dr.si/basket
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/vsebina/75056/KOBAL_TRANSPORTI_zaposluje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO

GLOBALNO

Petek bo dan za tradicionalni slovenski zajtrk

17.11.2016 ob 13:00  

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk bo tudi letos eden izmed osrednjih dogodkov dneva slovenske hrane, ki ga bomo obeležili v petek, 18. novembra 2016. Po že ustaljenih načelih ga bodo na NIJZ izpeljali medresorno in medinstitucionalno, k sodelovanju pa želijo letos povabiti vse generacije.

https://www.ris-dr.si/basket

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je opravil vrednotenje izvajanja projekta Tradicionalni slovenski zajtrk, kjer se dotika procesov, izdelkov in v omejenem obsegu tudi širših vplivov. V letu 2015 je bil uspešno izveden že peto leto zapored s pomočjo medresornega in partnerskega sodelovanja, kar kaže tudi na to, da je projekt dober povezovalni mehanizem različnih institucij in resorjev na nacionalni ravni.

Minila je prva obletnica sprejema Resolucije o nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015─2025, s katero želijo izboljšati prehranske in gibalne navade prebivalcev od najzgodnejšega obdobja naprej. Resolucija poudarja pomen rednega in zdravega prehranjevanja, ki naj se že pri najmlajših vsak dan začne z zajtrkom. Pri izbiri hrane tako doma kot v vrtcu, v šoli ali na delovnem mestu, naj ima prednost hrana, ki jo je pripravil slovenski pridelovalec ali predelovalec. Hrana, ki je bila pripravljena v bližini, je bolj sveža, hranljiva, s polnejšim okusom, ima pa lahko tudi manj dodatkov za daljše skladiščenje in poudarjanje okusa.

Prehranske navade oblikujemo v otroštvu

Prehranske navade, ki se oblikujejo v otroštvu in mladostništvu, vplivajo na način prehranjevanja in s tem tudi na zdravje v kasnejšem življenjskem obdobju. Hrana ima psihosocialni pomen, saj sta izbor hrane in odnos do nje povezana z izkušnjami in zgledi v zgodnjem otroštvu. Prav zato je vključevanje zajtrka v zgodnjem otroštvu ključnega pomena, saj je pomemben dejavnik zdravega življenjskega sloga. »Zajtrk naj bi bil polnovredno sestavljen ter čim bolj pester in bogat z barvami in okusi, da bo spodbudil naše zanimanje. Osnova so polnovredna ogljikohidratna živila, ki dajo energijo za delo in ugodno vplivajo na zmeren dvig glukoze v krvi, kar podaljšuje občutek sitosti. Z dodatkom kakovostnega beljakovinskega živila se še dodatno izboljša reševanje umskih nalog, pozornost ter spomin,« poudarja dr. Matej Gregorič z NIJZ in dodaja: »Če temu dodamo še kos sezonske zelenjave ali sadja iz naše bližine, lahko še dodatno izboljšamo hranilno kakovost obroka«. Za zajtrk lahko preprosto pripravimo različne kaše z mlekom ali navadnim jogurtom, ki jim dodamo narezano sveže sadje. Uporabimo lahko tudi polnovredne vrste kruha, ki jih obogatimo s skutinimi namazi z dodatkom zelišč, pustega mesa ali rib, ter dodamo še kos sezonske zelenjave ali sadja.  

Več mladostnikov redno zajtrkuje, manj je čezmerno hranjenih in debelih

Podatki o prehranjevalnih navadah mladostnikov, zbrani v raziskavi Z zdravjem povezano vedenje v šolskem okolju (HBSC, 2002─2014), so razveseljivi, saj se je v zadnjih letih povečal delež mladostnikov, ki vsak dan redno zajtrkujejo. Trend zadnjih let kaže, da redno zajtrkuje skoraj polovica mladostnikov (45,1 odstotka), pred desetletjem pa je bil delež mladostnikov, ki redno zajtrkujejo, nižji (39,4 odstotka). Razlike so opazne v spolu, saj s starostjo upada delež deklet, ki zajtrkujejo, in v starosti (zajtrkuje večji delež 11-letnikov kot 15-letnikov).

Žal pa se od dnevnih obrokov še vedno najpogosteje opušča zajtrk. Ob opuščanju zajtrka otroci za jutranje psihične in fizične obremenitve nimajo dovolj energije, saj je zjutraj nivo glukoze v krvi prenizek. Poudariti je potrebno, da so tudi možgani precejšnji porabniki glukoze in težko je slediti pouku, ki zahteva aktivne miselne procese, pozornost in pomnjenje. Nenazadnje organizem otroka potrebuje energijo, še preden se prične pouk.

Za otroke, ki ne zajtrkujejo, predstavlja prvi obrok dopoldanska malica, ki bi po Smernicah zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih zavodih moral biti zgolj premostitveni obrok med zajtrkom in kosilom. Ker je še vedno veliko otrok, ki ne zajtrkujejo, so dopoldanske malice v šolah energijsko prebogate.

Otroci in mladostniki, ki redno zajtrkujejo, imajo bolj kakovostno prehrano, ki je bogata z vlakninami in revna z maščobami ter praviloma bolj ustrezen ritem prehranjevanja, kar pomeni, da se ustrezno prehranjujejo preko celega dne in izpuščenih obrokov ne nadomeščajo zaradi sladkih in slanih prigrizkov. »S tem seveda lažje vzdržujejo priporočeno telesno maso,« pravi mag. Simona Mušič z NIJZ in ugotavlja: »Opuščanje zajtrka raziskave povezujejo z večjim pojavom čezmerne telesne mase med mladostniki in  povečano telesno maso v odrasli dobi.« Na uspešnost ukrepov nakazuje tudi zmanjšanje deleža čezmerno hranjenih in debelih mladostnikov (11- in 15- letnikov) prvič po letu 2010, čeprav je ta delež (17,1 % mladostnikov v letu 2014) še vedno visok.

Načrtovanje prehrane v skladu s smernicami zdravega prehranjevanja

Navada rednega zajtrkovanja se pridobiva v otroštvu, njeni sadovi pa trajajo celo življenje. Tega se zavedajo tudi vzgojno-izobraževalne inštitucije, kjer vrtci že v svojem rednem programu, osnovne šole pa glede na potrebe otrok, ponujajo kakovostno sestavljene zajtrke, ki jih usklajujejo s strokovnimi usmeritvami.

V Sloveniji je prehrana v vzgojno-izobraževalnih zavodih organizirana in zakonsko urejena. Ob  upoštevanju smernic zdravega prehranjevanja velja za učinkovit korektor pogosto slabih prehranskih navad otrok. Prehrana v vrtcih in šolah ima dolgo tradicijo, kjer se strokovno osebje, ki načrtuje in pripravlja obroke, trudi, da so vsi ponujeni obroki pravilno sestavljeni po načelih prehranskih priporočil. »Pri organizaciji prehrane se po zakonu upoštevajo smernice za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih, ki nudijo strokovne usmeritve za izvajanje načrtovanja prehrane v zavodih«, je povedala Tea Kordiš z NIJZ in dodala: »Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pripravljamo nove, prenovljene smernice, ki bodo za uporabnika še bolj uporabne in praktične in se bodo dopolnjevale s spletnim portalom Šolski lonec, kjer je na enem mestu zbrana vsa trenutno veljavna področna zakonodaja, uporabni nasveti, odgovori, recepti in dobre prakse

Foto: NIJZ

Tradicionalni slovenski zajtrk uspešno izvajajo že več let

Ugotavljajo, da so za doseganje postavljenih ciljev izjemno pomembna stalna, večletna opozarjanja in osveščanja, za otroke in mladino pa so pri tem pomembne tudi zanimive spremljevalne dejavnosti, ki prispevajo k njihovi vključenosti in motivaciji. Spreminjanje utečenih navad in vedenj poteka po značilnem zaporedju, kjer posameznik najprej spreminja odnos, mišljenje in šele nato konkretno vedenje.

Nacionalni inštitut za javno zdravje  je opravil vrednotenje izvajanja projekta Tradicionalni slovenski zajtrk, kjer se dotika procesov, izdelkov in v omejenem obsegu tudi širših vplivov. V letu 2015 je bil s pomočjo medresornega in partnerskega sodelovanja uspešno izveden že peto leto zapored, kar kaže tudi na to, da je projekt dober povezovalni mehanizem različnih inštitucij in resorjev na nacionalni ravni. »Izvedbo tradicionalnega slovenskega zajtrka so naše vzgojno-izobraževalne institucije nadgradile in obogatile z množico različnih partnerskih mrež in didaktičnih pristopov,« povzema evalvacijo Brigita Zupančič Tisovec z NIJZ. V tujini je bil Tradicionalni slovenski zajtrk predstavljen tudi kot primer dobre prakse.

  Fotogalerija

  Komentarji

  1. gost
   17.11.2016 ob 14:57 tone gost

   Vse to, kar za zajtrk našteva velecenjeni gospod doktor je večino danes industrijskega izvora. Med drugim je bil tradicionalni zajtrk naših prednikov koruzni žganci z mlekom, ali ocvirki, ali belo kavo. Zabel na kruh in jabolko. Pozimi večkrat popečena mesnata slanina in nato gor jajce. Tudi domače marmelade, če so jih imeli so se jedle. Za praznike je bil še med na mizi. Občasno kos mesa iz tünke. Ali suhe klobase in salame. Seveda so odrasli še zjutraj dodali požirek ali dva domačega žganja. Za kosilo in večerjo pa kozarec domačega vina. V glavnem večina domače in doma pridelano.

   8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  2. gost
   17.11.2016 ob 20:40 pörköt gost

   Dajte ne delajte somarij z nekšnim tradicionalnim slovenskim zajtrkom in ne budaličite .

   4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  3. gost
   17.11.2016 ob 22:16 Lujzbiciklin gost

   Pa nemreš v Prekmurju vsiljevati slovenski zajtrk...mij mamo madžarsko prehrano: Paprikaš,bograč, perece, réteše,palinko, dodole itd..torej vij tan prejk Trojan, mejte se fajn...pa nas nijajte na meri.

   4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  4. gost
   18.11.2016 ob 6:47 patriot gost

   Priložnost za fototermine ali kaj več.....

   3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  5. gost
   18.11.2016 ob 10:00 gost pravi zajtrk. gost

   Lujzibiciklin, ne kvasi bedarij, rajši boj tiho s svojo tumasto retoriko. Tebe do pistili na miri s tvojo vogrski prehrano, ki pa ni tudi naša. Vse ostale pa tij pusti na miri in se zakoplji v svoj zabačeni svet.

   3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

  info_outline

  Opozorilo

  Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

  Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

  Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.