https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Pet dodatnih dni plačanega očetovskega dopusta

05.12.2016 ob 9:00  

Očetje bodo v letu 2017 imeli 25 koledarskih dni plačanega očetovskega dopusta, za katerega država zagotavlja očetovsko nadomestilo. Za 25 dni neplačanega očetovskega dopusta pa država zagotavlja plačilo prispevkov za socialno varnost.


Z letom 2017 pripada očetom dodatnih pet dni plačanega očetovskega dopusta. Število očetovskega bo ostalo enako 50 dni dopusta, od tega 25 dni plačanih (letos je plačanih 20 dni) in 25 neplačanih. To velja za tiste, katerih otroci so mlajši od treh let in ki še niso v celoti izkoristili neplačanega dela očetovskega dopusta. Ostati mora vsaj 25 dni. Očetje bodo v letu 2017 imeli 25 koledarskih dni plačanega očetovskega dopusta, za katerega država zagotavlja očetovsko nadomestilo. Za 25 dni neplačanega očetovskega dopusta pa država zagotavlja plačilo prispevkov za socialno varnost. Vsako leto se namreč 25 dni neplačanega dopusta preoblikuje v pet dni plačanega očetovskega dopusta in tako se bo še leta 2018 pet neplačanih dni dopusta spremenilo v plačane. Od leta 2018 bodo imeli očetje 30 dni plačanega očetovskega dopusta.

FOTO: data.si

Očetje morajo prvih 15 koledarskih dni plačanega očetovskega dopusta porabiti v prvih šestih mesecih od rojstva otroka, če jih do takrat ne porabijo, zapadejo. Preostalih 10 dni morajo porabiti v strnjenem nizu po koncu starševskega dopusta do konca prvega razreda osnovne šole otroka. Opozoriti velja, da morajo očetje teh 10 dni porabiti v strnjenem nizu. Preostalih 25 dni neplačanega očetovskega dopusta pa lahko očetje izrabijo do tretjega leta starosti otroka.

Če so očetje že porabili pet dni dodatnega plačanega očetovskega dopusta, ki jim jih je letos namenilo ministrstvo za delo, bodo prihodnje leto tako dobili še pet dni plačanega očetovskega dopusta. Če teh petih plačanih dni še niso izkoristili, pa bodo lahko izrabili 10 dni v strnjenem nizu, poročajo na Financah. Kot pravijo na ministrstvu za delo, je bilo do novembra izplačanih za 2.679.247 evrov očetovskega nadomestila.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.12.2016 ob 10:15 gost gost

      Lepo, da imajo tudi očetje dopust, če so res takrat s svojimi družinami in otroki. Samo, kdo si je zmislo tako zapleteno razlago tega dopusta, to je možno samo pri nas, v glavah pametnjakovičev na ministrstvu. To bi se dalo dosti bolj enostavno razložiti in tudi enostavneje pripraviti ta zakon. Samo zakaj se ne bi kompliciralo, če se lahko, tako je pri nas.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.12.2016 ob 11:07 gost

      še malo, pa du duže doma, kak porodnice, azanjat neki. Te pa koristijo dopust, otroci so jom v vrtcu, očetje pa na čigu-migi, fajn-fajn. Za dve leti po očetovskem dopustu pa sledi -ločitev, vsak 4. primer. To pa se je pojavilo, ko se je ta "dopustek", začel. Če se motim, me korigirajte, spremljam javne dokaze, a ni tko, azanjat neki.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.