https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

S Parlametrom tudi pomurski poslanci odslej pod lupo

06.12.2016 ob 15:00  

Inštitut Danes je nov dan je včeraj v nabito polni dvorani Stare elektrarne v Ljubljani predstavil novo spletno aplikacijo imenovano Parlamenter. Glavi namen aplikacije je lajšanje spremljanje dela v Državnem zboru, z raznolikimi analizami glasovanj in transkriptov, preko uporabniku prijazne vizualizacije podatkov in tehnološko napredne modularne zasnove.


Na ta način razvijalci želijo povečati transparentnost delovanja najpomembnejše demokratične institucije, saj tako splošni javnosti kot razvijalski skupnosti in novinarski stroki aplikacija omogoča učinkovit vpogled v odločevalski proces.

Skupnost Danes je nov dan je nastala jeseni 2012 kot sopotnik, integralni del in podpornik vstajniških gibanj, od leta 2013 pa delujejo kot inštitut, ki se osredotoča na digitalno politično participacijo, transparentnost in nadzor. O sebi pravijo: »Negujemo kritično misel. Postavljamo druga vprašanja. Hekamo nov dan. Skrbimo za varen, vključujoč in sodoben splet. In svet. Verjamemo v skupnost. Naše merilo je veselje do življenja.«

Dogodka se je udeležil tudi predsednik državnega zbora Milan Brglez, ki je nastanek nove aplikacije pozdravil ter dejal, da si kot predstavnik državnega zbora želi, da bo mera, ki bo poslancem z aplikacijo odvzeta, ravno pravšnja ter da bo Parlamenter pripomogel k temu, da bodo državljanke in državljani še bolj informirani, saj je prav slednje krvavo potrebno v vsaki demokratični družbi, danes mogoče še bolj kot prej.

Ustvarjalci projekta Žiga Vrtačič, Filip Muki Dobranić, ki prihaja iz Lendave, in Tadej Štrok, so povedali, da Parlameter analizira javno dostopno, a nepregledno, neurejeno in razpršeno dokumentacijo Državnega zbora.

Vsebina je razdeljena na tri področja, in sicer na posamezne poslance, poslanske skupine in seje državnega zbora. Tako lahko na primer zelo hitro dobite vse javne informacije o poslancih, prisotnosti poslancev na sejah in glasovalnih sejah, raznolikosti besedišča, številu govorov, ali se poslanci poslužujejo bolj vulgarnega ali bolj preprostega jezika,  mogoče je navzkrižna primerjava z ostalimi poslanci in še marsikaj.  Aplikacija deluje po sistemu informacijskih kartic, ki je zaključeni kos vsebine in jo je mogoče deliti ali integrirati na spletni strani, ob vsaki kartici pa je razložena tudi metodologija analiz.

Kot primer poglejmo prisotnost pomurski poslancev na sejah Državnega zbora. Poslanec SMC Aleksander Kavčič je največkrat prisoten na sejah, njegova udeležba znaša 90,3%, najmanj pa poslanka SD Marija Bačič s 86,2% prisotnostjo.

Prav tako lahko na zelo poenostavljen in strnjen način spremljate seje Državnega zbora, glasovanje poslancev, najdete avdio datoteke in prepise govorov na enem mestu, citate ali pa najbolj pogosto uporabljene besede.

Če analiziramo pomurske poslance, ima najbolj raznoliko besedišče Dušan Radič, ki uporablja tudi največ ekscesnega in privzdignjenega besedja,  največ govorov, kar osem na sejo pa ima poslanec NSi Jožef Horvat.

Avtorji projekta Parlameter, ki ga je v okviru razpisa DNI Innovation Fund podprl Google, se v obliki digitalnih intervencij poskušajo odzivati na aktualne družbenopolitične dogodke predvsem pa ozaveščati, opozarjati in aktivirati ljudi h kritičnem spremljanju dela naših predstavnikov  v Državnem zboru.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.