https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Slovenski najstniki nad povprečjem na področju bralne, naravoslovne in matematične pismenosti

08.12.2016 ob 7:30  

Mednarodna raziskava Pisa je za leto 2015 pokazala, da so slovenski najstniki na področju bralne, naravoslovne in matematične pismenosti nad povprečjem držav članic Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) in državah partnericah, ne uživajo pa pri učenju naravoslovja.

Na Pedagoškem inštitutu so predstavili podrobne vzpodbudne rezultate mednarodne raziskave PISA (Programme for International Student Assessment). Raziskavo je izvedel Pedagoški inštitut skupaj s slovenskimi šolami. Raziskava je pokazala, da so slovenski najstniki na področju bralne, naravoslovne in matematične pismenosti nad povprečjem OECD, ne uživajo pa pri učenju naravoslovja.

Raziskava je bila narejena v 72 državah, v kateri je sodelovalo okoli 540 000 učenk in učencev. V Sloveniji je v raziskavi sodelovalo 6406 dijakinj in dijakov ter učenk in učencev iz 300 srednješolskih izobraževalnih programov, 31 osnovnih šol in dve ustanovi za izobraževanje odraslih. Učenci so sovje znanje preizkušali s pomočjo računalnika.

FOTO: 24ur.com

PISA je dolgoročni projekt primerjanja znanja in spretnosti učenk in učencev v državah članicah Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj ter državah partnericah. Raziskava je bila prvič izvedena leta 2000 in od takrat države na tri leta ugotavljajo ravni bralne, matematične in naravoslovne pismenosti učencev v starosti 15 let. Leta 2006 je v program vstopila tudi Slovenija, poroča Večer. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič je o ugotovitvah raziskave PISA 2015 dejala, da sodimo med 30 držav na svetu z najbolj kakovostnim izobraževalnim sistemom. Zahvalila se je učencem, učiteljem, ravnateljem, ki so podpirali ukrepe za porast dosežkov na področju brale pismenosti. Med ukrepi je omenila posodobljen učni načrt, opolnomočenje učiteljev in družbeno zavezanost, da je znanje vrednota, ki prinaša napredek.

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.