https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Manj dokumentacije za gradnjo lastne hiše

17.12.2016 ob 12:00  

Vlada naj bi dobila v potrditev nov gradbeni zakon, ki prinaša manj dokumentacije, kot pa jo potrebujemo sedaj za gradnjo lastne hiše.


Ministrstvo za okolje in prostor namerava do konca tega meseca predložiti v potrditev vladi, nov gradbeni zakon, ki prinaša nekaj novosti pri gradnji. Ena od novosti je občutno manj dokumentacije za gradnjo lastne hiše. »Dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja bo po novem skrčena na bistvene tehnične lastnosti objekta in potrebna soglasja zanj. Projekta za izvedbo družinske hiše velikosti do 200 kvadratnih metrov pa sploh ne bo treba izdelati« poroča Dnevnik.

Pred nevarno zakonodajo pa svari inženirska stroka, ki ne bo zagotavljala stabilnih, požarno varnih, potresno odpornih in energijsko učinkovitih hiš. Odgovor ministrstva je, da odločitev o potrebnosti projekta za izvedbo prepuščajo investitorju, na ta način želijo spodbuditi mlade družine ter male investitorje in jim tako olajšati reševanje stanovanjskega problema. Na ministrstvu so še pojasnili, da »sodobna tehnologija gradnje in hiter razvoj sodobnih gradbenih produktov ter celovitih strokovnih rešitev na trgu omogočajo gradbenim izvajalcem ustrezno gradnjo manj zahtevnih stavb, pri čemer si izvajalec še vedno lahko zagotovi nasvet ali storitev pooblaščenega strokovnjaka, če meni, da je to potrebno.«

FOTO: cekin.s

Po novem bo dovoljeno izvesti manjše prenove oziroma rekonstrukcije stavb povsem brez gradbenega dovoljenja. Gradbeno dovoljenje pa ne bo potrebno niti za začasne gostinske in sezonske objekte. Na ministrstvu so predvideli občutno manj dokumentacije tudi za rušenje objektov, za katere ne bo več treba pridobiti gradbenega dovoljenja, zadoščala bo prijava začetka del.

Samograditeljstvo dovoljeno še naprej
Nad enostavnejšimi gradnjami, kot je na primer gradnja ograje ali hleva in manjšimi rekonstrukcijami, za katere ne bo treba pridobiti gradbenega dovoljenja, bosta po novem bdeli tako občinska kot državna gradbena inšpekcija, ki bo dobila nekaj kadrovskih okrepitev za učinkovitejši nadzor na terenu. Vsi pristojni inšpektorji bodo o aktivnih gradbiščih obveščeni takoj s prijavo začetka gradnje, zato da jih bodo lahko čim prej preverili.

Prepovedano pa ne bo tako imenovano samograditeljstvo. Ministrstvo priporoča najem kvalificiranega izvajalca del. »Nad vsako gradnjo, tudi v lastni režiji, bo tako kot doslej moral bdeti nadzornik (po novem imenovan nadzorni inženir), ki pa bo moral biti v prihodnje ves čas gradnje isti (razen izjemoma, recimo v primeru smrti). Za gradnjo v lastni režiji po pojasnilih ministrstva za okolje in prostor ne bo potrebno nobenega posebnega zavarovanja za morebitno nestrokovno izvedbo del.«






 

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.