https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Slovenski delodajalci v začetku leta 2017 napovedujejo precejšnjo rast zaposlovanja

15.12.2016 ob 7:30  

V prihodnjem četrtletju bodo podjetja zelo okrepila svoje zaposlitvene aktivnosti, je pokazala Manpowerjeva raziskava o zaposlitvenih napovedih med 622 delodajalci v Sloveniji. Podjetja bodo med januarjem in marcem za 17 odstotkov pospešila zaposlovanje.

S pričakovano 17-odstotno rastjo zaposlovanja (toliko podjetij več je izkazalo napoved zaposlovanja) se uvrščamo med države z najvišjo neto napovedjo zaposlovanja. Trg dela bo najmočnejši od leta 2011, ko je bila opravljena prva tovrstna raziskava, in to ne glede na regijo, panogo in v štirih od petih kategorijah podjetij (razen v malih podjetjih). V primerjavi z iztekajočim se četrtletjem, ki je do zdaj veljalo kot najbolj optimistično, je napoved zaposlovanja boljša za pet odstotnih točk, v primerjavi s prvim četrtletjem letos pa je boljša za 13 odstotnih točk.

Rast zaposlovanja je napovedalo 16 odstotkov vprašanih podjetij, v treh odstotkih pa upad, medtem ko 79 odstotkov delodajalcev sprememb v zaposlitveni strukturi med januarjem in marcem 2017 ne predvideva, poroča delo.

Največ priložnosti bo v proizvodnji in gradbeništvu

Najbolj se bodo potrebe po delavcih povečale v proizvodnji in gradbeništvu (napoved neto zaposlovanja znaša +24 odstotkov), v javni upravi in socialnih storitvah (+17) ter trgovini na debelo in drobno (+16), pa tudi v panogah finančnih in poslovnih storitev, zavarovalništva in nepremičnin ter transporta. Še najbolj previdni so delodajalci, ki se ukvarjajo s kmetijstvom, lovom, gozdarstvom in ribolovom − število delodajalcev iz te panoge, ki načrtujejo zaposlovanje, se je povečalo za sedem odstotkov.

Foto: delo.si

Manpowerjeva analiza, ki Slovenijo deli na štiri regije, je tudi v tem pogledu najbolj optimistična doslej. V osrednji in jugozahodni regiji bo zaposlovalo 19- oziroma 18 odstotkov več podjetji, v jugovzhodni in severovzhodni pa 14- oziroma 13 odstotkov.

V vseh štirih skupinah podjetij, razdeljenih glede na število zaposlenih na mikro, mala, srednja in velika, so napovedali rast zaposlitvenih možnosti. Najbolj se bodo povečale v velikih podjetjih (več kot 250 zaposlenih), in to kar za tretjino, v srednjih (50−249 zaposlenih) za več kot petino, v preostalih dveh skupinah pa za 15 (mala z 10−49 delavci) oziroma osem odstotkov (mikro podjetja z manj kot desetimi zaposlenimi).

Skrb za usposobljene kadre ...

Robert Vovk, direktor podjetja Manpower, poudarja: »V splošnem ostajajo obeti na slovenskem trgu dela optimistični tudi po vstopu v leto 2017. Vendar številna prizadevanja delodajalcev po zaposlovanju lahko ogrozi pomanjkanje talentov, saj je razkorak med povpraševanjem in ponudbo kandidatov z določenimi specifičnimi znanji še vedno velik. Kljub temu pa so zaposlitveni obeti, če delodajalci najdejo usposobljene iskalce zaposlitve z želenim znanjem, izjemno visoki.«

Na globalni ravni o najmočnejših napovedih zaposlovanja za prvo četrtletje 2017 poročajo delodajalci v Tajvanu, Indiji, na Japonskem, Madžarskem in v Sloveniji, o najšibkejših pa delodajalci iz Brazilije, Švice in Italije. V 19 od 43 državah so napovedi zaposlovanja v četrtletni primerjavi izboljšane, v 17 državah so upadle, medtem ko so v letni primerjavi napovedi izboljšane v 20 državah, v 18 pa so raziskovalci v Manpowerju zaznali upad napovedi zaposlovanja.

V 23 od 25 evropskih, bližnjevzhodnih in afriških državah delodajalci napovedujejo zaposlovanje, najbolj se bo okrepilo ravno v Sloveniji in na Madžarskem, zaposlovanje v Švici pa je prvič v obdobju zadnjih dveh let upadla v negativno območje.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.12.2016 ob 9:13 Kamen gost

      Vse lepo in prav, da se je stanje začelo "normalizirati", vendar veliko prepozno, saj je velik delež strokovno podkovanega kadra že zdavnaj zapustil Slovenijo. Čeprav se napoveduje večja stopnja zaposlovanja v naši državi, se bodo naša podjetja začela soočati s težavami s katerimi smo se mi soočali od leta 2008 (začetek krize). Že se kažejo prve težave, ko določena podjetja ne dobijo pravih ljudi z znanjem, izobrazbo in izkušnjami, če ga pa že dobijo pa mu v začetku ponujajo smešno nizko plačo ob kateri se človek lahko samo nasmehne, in normalno tudi pobegne vstran. Še vedno delujemo po principu Balkana, tako po odnosu kot po učinku in kjer delavec "še vedno" ni cenjen kot človek in kot sodelavec hkrati. Plača, plača in še enkrat plača je tisti generator motivacije za delo, in nižja kot je ta, nižja je motivacija. Zatorej podjetja, ki boste zaposlovala, cenite trud, cenite znanje, ki ga kandidati prinesejo od drugod za katerega niste vi plačali, koristite pa to znanje za dosego lastnih poslovnih ciljev, zato nove kandidate spodbudite z višjimi plačami že v začetku.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.12.2016 ob 10:28 77 gost

      Velika laž,delam na črno in bom delal na črno,ker mi je politika vzela službo,delodajalcem je pa politika dala zakon da morajo delavce izkoristiti do onemoglosti in izčrpanosti.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.12.2016 ob 11:35 gost

        Zato se bo vseh 13.000 uradno zaposlenih v Avstriji zaposlilo doma, tudi Avstrijci se bodo začeli zaposlovati pri nas. Ko jih šiša.

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.12.2016 ob 14:29 ribič pepe gost

      Končno, tudi ribiči in lovci dobimo zaposlitev. Sem ribič Pepe, rad hranim ribe, toda kaj, ko nimam službe v svoji branži. Sem naredil višjo šolo, dobil diplomo v Velenju, leta 2004, končno pa se mi ponuja delovno mesto, verjetno na Bukovniškem jezeru, zato ribice male, nikoli ne boste več lačne. Ne bom dovolil, da vas nepridipravi lovijo in vam ponujajo slabo hrano. Poznam tudi lovca Pišteka, tudi njemu se nasmiha služba. Diplomiral je istega leta kot jaz, torej 2004, jelenčeki, srnice, divji prašički in ostala golazen - prišel je čas za odstrel. Nič več ne boste razbijali naših avtomobilov, temu moramo narediti konec. Glih v pripravi je kredit, da si kupim dostojno puško, kajti delodajalec to zahteva, brez tega služba v panogi lovstva ne bo mogoča. Nisem pa nevoščljiv tistim, ki se bodo zaposlili v firmah, kjer je sedaj že zaposlenih preko 250 delavcev. Vsaka firma bo zaposlila po 75 novih delavcev, dela je več-kot preveč. Tak, da vseh kriz je konec, take firme s toliko zaposlenimi imajo naročil da te kap. Rib ne bomo dali, streljajte divjad, vsaka družina bo rabila 4 namesto 1 hladilnik. Posledično se bo več peklo-kuhalo, rabite več pribora, nove štedilnike, več krp za umivanje za brisanje posode. Lovci rabijo nove obleke,čevlje, tak da bo ponovno VZCVETELA TEKSTILNA IN ČEVLJARSKA PANOGA, rabilo se bo več avtomobilov za prevoz ubite živali, povečala se bo avto-proizvodja, tak da ja-povečalo se bo število delovnih mest. Zaposleni v Avstriji, tam se sprejema nov zakon o zaposlovanju tujcev, imajo delovno silo ns razpolago v smislu beguncev, počasi se pripravljajte na prihode na domača - SLOVENSKA delovna mesta. Pri nas je kriza mimo, država in vsezmožni vodstveni kadri v panogah vas ne bodo več zajebavali. Tu pa tam še mogoče v začetku s "kakimi plačicami", potem boste pa dobili plače za človeka dostojno življenje. Vidite, da tudi vodilni možje v firmah in vodstvu države začnejo puščati solze in smo se jim začeli "smiliti"Ribice pa so vesele, da bodo dobile nove paznike, nove hranitelje. Se že veselim nove službe, lovec Pištek pa ob novici o tako naglem zaposlovanj kar vriska. Dobro je, da se je polna luna skrila za oblake, sicer bi nekdo podvomil, da je novico izdal nekdo, NA KATEREGA IMA POLNA LUNA MOČAN VPLIV. Končno, ribič Pepe, tudi ti boš dobil službo, loves Pištek prav tako, zraven pa ljudje v drugih panogah, pozabil sem na gradbenike, ja tudi vi boste dobili zaposlitev, kajti potrebno bo vedno več kaminov in roštiljev, sezidanih, kot je to primer pri Bukovniškem jezeru.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      15.12.2016 ob 15:19 razočaran gost

      JA seveda, veliko rast, tiste, ki so jih pred zimo odpustili, jih bodo spomladi ponovno zaposlili... To ni rast

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.