https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Slovenska super hrana: Židanovo ministrstvo spodbuja k nakupu domače hrane

19.12.2016 ob 7:40  

V Sloveniji pridelana hrana je boljša od uvožene, je bolj sveža, okusnejša, bolj zdrava, je vodilo promocijske kampanje, poimenovane Naša superhrana, s katero je resorno ministrstvo začelo najnovejše aktivnosti spodbujanja k nakupu domače hrane.

Hrana lokalnega izvora, ki ima zaradi bližine vse atribute kakovostnejše in bolj zdrave, je po meritvah učinkov dosedanjih različnih promocij med potrošniki čedalje bolj zaželena. Če je še pred nekaj leti le tretjina potrošnikov v trgovinah in na tržnicah iskala slovenska živila, je danes takih kar dve tretjini, je ob začetku najnovejše kampanje, za katero so združili moči proizvajalci v različnih sektorjih, organizatorji proizvodnje, zadruge, predelovalci in država poudaril kmetijsko-prehranski minister Dejan Židan, za katerega je prav zaradi doseženega konsenza pri tej skupni promociji to zgodovinski dan. »Več kot deset let smo potrebovali, da smo se uskladili, potem ko se na začetku ni bilo mogoče dogovoriti niti znotraj sektorja. Zdaj so se za enotno promocijsko aktivnost naposled dogovorili mali in veliki iz več različnih sektorjev. Gre za prvo skupno promocijo različnih sektorjev pod eno streho s skupnim sporočilom, da je naša superhrana res super za nas kot posameznike, za našo družbo in okolje. Veselim se te enotnosti, ki jo potrebuje tako kmetijski sektor kot država,« je po poročanju dela.si poudaril minister.

Foto: FB Dejan Židan

Kako dolga je bila pot do te skupne promocije po sprejetju zakona o promociji pred petimi leti, in razloge, zakaj tako, je razčlenila Anita Jakuš, predsednica sveta za promocijo lokalne, slovenske hrane. Poudarila je, da je bilo po doseženem konsenzu med zadružno zvezo, kmetijsko-gozdarsko zbornico, živilsko zbornico in državo veliko aktivnosti na različnih ravneh: od odločanja na sektorskih odborih za vstopanje v akcijo do sprejetja obveznih uredb, priprave šestletnega strateškega načrta promocije z analizami in temeljnimi cilji. »Na podlagi tega so sektorji pripravili triletni program promocije in kampanje, ki se zdaj začenja in bo tekla vse do spomladi 2019.

Poleg tega je bilo treba sprejeti tudi pravilnik o oblikovanju znaka izbrana kakovost in vse postaviti v okvir EU, saj mora biti vsaka promocija na nacionalni ravni potrjena pri evropski komisiji. Ta je konec oktobra potrdila naš program za promocijo pri mleku in mesu, s 1. decembrom je steklo pobiranje prispevka za sektor mleka kot tudi za sektor govejega in perutninskega mesa. Poleg tega je moral vsak sektor pripraviti specifikacijo, na podlagi katere bodo posamezni kmetje in živilskopredelovalna podjetja vstopali v shemo. To je temelj za certificiranje proizvodov.«

Foto: lokalna-kakovost.si

Promocija najprej pri mleku in mesu

Celostna promocija bo potekala v osmih sektorjih, začenjajo jo pri mleku in mesu (goveje in perutninsko), pripravljajo pa jo še za sadje (začela se bo prihodnje leto) in vrtnine (v letu 2018). Zanimanje zanjo je tudi na področju vinogradništva, poljedelstva, pa medu in oljk, je poudarila Jakuševa. Finančni okvir triletne promocijske kampanje za mleko in meso je dobre tri milijone evrov, denar bosta zagotovila sektorja mleka in mesa (1,5 milijona) skupaj z državo.

Promocija je prepoznana po znaku izbrana kakovost, ki zagotavlja, da so označeni izdelki v celoti pridelani in predelani v Sloveniji, da je zagotovljena višja kakovost in da je proizvodnja redno nadzorovana. »S promocijo želimo doseči, da bi potrošniki večinoma posegali po slovenski hrani. Tako kot je to v Avstriji, kjer večina želi kupovati domačo hrano,« je dejala predsednica sveta za promocijo Anita Jakuš.

Minerali se na dolgi poti izgubijo

Da domači pridelki vsebujejo tudi več mineralov in vitaminov, ki se pri uvoženi hrani na dolgih poteh izgubijo, je poudarila tudi Jožica Bolčič, predsednica koprske kmetijske zadruge Agraria, in dodala, da je doma pridelana hrana tudi okusnejša. Za vse pa bo dobro, če bomo uživali sezonsko hrano, poleti, denimo, paradižnik in pozimi zelje, je še pozvala. Elizabeta Mičovič z uprave za varno hrano pa je poudarila, da se v kmetijstvu za daljšo obstojnost pridelkov uporabljajo različna sredstva, ki jih pri lokalno pridelanih ni treba, saj je pot od kmeta do kupca krajša.
Zaradi pogostih očitkov, da je slovenska hrana dražja, je Židan dejal, da je povprečna cena slovenske hrane na slovenskih trgovskih policah nižja od povprečne cene avstrijske hrane na avstrijskih policah, enako je v Nemčiji. Drži pa, da prihaja na naš trg tudi poceni uvožena hrana, ko gre za prodajo presežkov na določenem trgu in je prodaja k nam priložnost, da se jih znebijo, je še dodal minister.

Večje povpraševanje po slovenski hrani pomeni tudi krepitev neodvisnosti okrog 90.000 slovenskih pridelovalcev in predelovalcev ter slovenskega kmetijstva nasploh. »Mi že zdaj vse pridelujemo in predelujemo po najvišjih standardih, delamo z veliko ljubezni do domače zemlje, a ta ljubezen se neha pri položnicah,« je poudarila manjša pridelovalka mleka iz Šaleške doline Sonja Arlič, ki si močno želi uspeha te kampanje tudi za ohranitev kmetij.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.12.2016 ob 8:52 KRNEKI gost

      Svet za promocijo slovenske hrane, eni si bodo spet polnili žepe, 2019 pa se teh Židanovih domislic nihče več ne bo spomnil.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.12.2016 ob 9:30 Stewen+ gost

      PREMIUM ŽIVAN - Sem med tistimi, ki se jim je (ki se nam je) že dolgo od tega "utrnilo", da je najbrž "domače - domače", torej boljše od uvoženega, na kar zdaj priganja v razmišljajnje Živanova akcija. Žal pa slovenski potrošnik, ki ima povprečno plačo ali pokojnino oziroma "socialno", ne more kupovati tako imenovanih "premium" pakiranj, na primer piščancev ali pigi-svinjine, ker so taka živila (domnevno kakovostna) kar precej dražja, zato ostajajo v veliki meri neprodana. In ker se jih je treba znebiti - jih trgovci pred iztekom roka (živil) ponudijo s popustom. Potem jih lahko kupijo tudi siromaki. "Pozdravljam" pa pridelavo slovenske solate vrste kristalka, saj je njena cena - v primerjavi z uvoženo - sprejemljiva. Tudi cena prleškega "česneka" začenja konkurirati kitajskemu oziroma španskemu. Torej: pomurski potrošnik bo kupoval slovenske izdelke le takrat, ko bodo (nekateri so že) cenejši od uvoženih. Za ta "preskok" pa je odveč draga promocijska akcija, kajti - kot ugotavlja gost Krnek - "eni si bodo spet polnili žepe."

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.12.2016 ob 10:39 gost

      tako je, vse smo imeli doma, za male "pare smo uvažali" robo, nekaj let se sploh nismo spomnili, da doma imamo "tudi izdelke, ki so takrat bili domači IN SO SEDAJ DOMAČI". Kake ugotovitve? Seveda so uvoženi bili in so cenovno bolj dostopni artikli našim občanom in državljanom, kajti IZROPAN državljan si ne more kupiti domačega "promoviranega" izdelka po 20 evrov. Ti pa so dostopni naši eliti, čeprav lahko državljan kupi tudi te izdelke z najemom kredita, če ga seveda dobi. pa ga ne, ker mu plača to ne dopušča. In ubogi državljan bo pristal na italijanskem pecivu, španskem paradižniku, kitajskem česnu, madžarski zelenjavi itd. Lahko pa dobi še kako makedonsko vino insrbski pasulj. Pa bo tudi preživel te praznike, bo vsaj kak kilogram manj, da ne bo kot nekateri debeli politiki, privatniki itd. Država nam pa zabija v glavo, da so debeli Prekmurci zato, ker nezdravo jedo. Pa temu ni tako, debeli so tisti, ki vse imajo, pa se ne znajo kontrolirat, kaj požrejo. To pa je njihov ego: žri, žri, žderi -nek se vidi razkoš, debeli šalabajzerji.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      19.12.2016 ob 10:48 boroš gost

      Uvoženo je cenejše in nič kaj manj kvalitetno od slovenskega .

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      19.12.2016 ob 12:06 Stefan gost

      Žal mi je, ampak najprej bodo mogli kmetje pri sebi narediti red, ravno velike kmete vidim v Hofru, kako "grabijo" tuje izdelke, to je zavest ... naj rajši dajo delavcem subvencije, pa bomo videli, kdo je bolj nacionalno zaveden ...

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      19.12.2016 ob 12:39 gost

      kaj v Hofru, največje naše pridelovalce vina in posledično kmete najdeš kdajkoli -kjerkoli(mercator, spar ....), ko počakajo, da so izdelki v akcijah, potem pa idejo vse pokupit, da navadni smrtnik ne pride niti do police postavljene z temi izdelki. S sabo pripeljejo 5 članov družine, da vsak v svojem vozičku odpelje, ker vse v en voziček nebi mogli stlačit, golazen pridelovalno-lopovska!

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.12.2016 ob 17:58 Marmur gost

        Ne razumem, zakaj si tako žaljiv do vseh pridelovalcev hrane, saj jih imenuješ "golazen pridelovalno-lopovska". Nekateri so po vsej verjetnosti pokvarjeni, gotovo pa niso vsi lopovi, še manj pa golazen. Joj, kakšni smo!?

        4 3 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      19.12.2016 ob 19:44 česnek gost

      V Špari sem nakupoval česen .Bilo je česna dve vrsti .Seveda tako opevani slovenski in Španski .Slovenski posüšeni in droben ter cena za 1 kg je bila 5,79 € španski pa stroki debeli in čvrsti pa je stala 1 kg 3,98 € .Seveda sem kupil španskega ker to kar je slovensko je daleč od tega .Vsi v Sloveniji na enkrat pridelujejo bio a proti večeru pa šibajo z traktorami punimi škropilnicami na bio njive in škropijo ta ka šu zjutraj vse mokro .To Slovensko lahko gej Židan in njemi podobni

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      19.12.2016 ob 19:56 uvoznik miha gost

      točno tak, ponoči delajo in škropijo, isto kot pridelovalci pod strehami. Pa pizdo materino, nemre nekaj zrasti iz nič, v mesecu dni pa je na policah!. Slovenskemu česneku bi se lahko reklo "mini-mini češnjak", ko ga olupiš, ga nič ni, te pa takoj nazaj po GROMOZANSKO VELIKEGA iz tujine, tega bi pa lahko s sekirco sekal in tiskal. Ništerni je velik kot nojevo jajce.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      19.12.2016 ob 20:09 polde gost

      integrirano je nateg, pa saj to že vrabci čivkajo...

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.